„Te lăudăm pentru că ne-ai creat făpturi atât de minunate!” (Psalmul 139, 14) au spus femei de diferite vârste din Oradea care au participat vineri, 7 martie a.c., la Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor Creștine 2025 – o inițiativă ecumenică mondială desfășurată de mai bine de un secol în prima zi de vineri a lunii martie, în peste 108 țări. În orașul nostru, aceasta a fost găzduită de Biserica Reformată din Velența, unde reprezentantele diferitelor confesiuni din oraș – Biserica Ortodoxă, Biserica Evanghelică-Luterană, Comunitatea Evreilor Mesianici, Biserica Unitariană, Biserica Greco-Catolică și Biserica Romano-Catolică – au adus laudă lui Dumnezeu pentru frumusețea cu care le-a creat, s-au rugat, au cântat, și au reflectat împreună la mărturiile femeilor din Insulele Cook (Pacific) care au pregătit în acest an seara de rugăciune. La final, participantele s-au bucurat de florile și prăjiturile pregătite cu dăruire de doamnele din comitetul de organizare.
„Această slujbă ne invită să recunoaștem că Dumnezeu ne-a creat pe fiecare dintre noi cu mare atenție și griă iubitoare. Dumnezeu ne cunoaște foarte bine și pentru El suntem extraordinare în unicitatea noastră” – a subliniat în cuvântul de bun-venit, doamna Ardai Erika, pastor paroh al parohiei reformate Ineu și președintele femeilor din Protopopiatul Reformat Bihor, care a condus întreaga seară de rugăciune. Aceasta a fost pregătită cu speranța ca fiecare participantă să își deschidă inimile către acest adevăr și să afle înălțarea spirituală încrezându-se în marea iubire a lui Dumnezeu.
„Kia Orana”, o expresie care în limba maori este folosită ca salut și înseamnă „Să trăiești mult și să trăiești bine! Să strălucești ca soarele! Să dansezi ca valurile!” a fost laitmotivul unei seri minunate, în care sufletul, iubirea și culoarea feminină au creat armonie, făcând loc esențialului: rugăciunea în diverse limbi și momentele profunde de meditație. S-au intonat psalmi, s-au recitat poezii, s-au cântat cântece religioase în diverse limbi, aducându-se laudă și mulțumire Domnului care „a creat făpturi atât de minunate” precum femeile.
Doamna Miorița Săteanu a descris la început Insulele Cook, din Oceanul Pacific, un stat insular cu 19 mii de locuitori, descoperit în 1773 de navigatorul englez James Cook, asociat ca stat liber cu Noua Zeelandă. Urmând intențiile de rugăciune ale acestei Zile Mondiale de Rugăciune, femeile s-au rugat pentru rezolvarea problemelor în sănătate, educație și învățământ, dar și formarea biblică a femeilor din Insulele Cook: asistență medicală pentru copiii nou născuți, prevenirea și limitarea bolilor de cancer, în special a cancerului uterin, asistență medicală pentru persoanele vârstnice, sisteme de prevenire a bolilor transmisibile, posibilitatea elevilor de a urma școala în limba maori.
„Fiecare dintre noi, adunați astăzi aici, respiră! Nu este uimitor? Cu toții împărtășim acest dar al vieții. Cu aceeași certitudine cu care valurile oceanului se ridică și coboară, respirația noastră curge… ce dar sacru!”, a spus doamna Laura Ologu, din partea Biroului Pastoral al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
Ascultându-și propriul suflet și trup, fiecare participantă a fost invitată să se gândească care ar putea fi chemarea lui Dumnezeu pentru ea, pentru a transforma astfel rugăciunea în acțiune.
„Când soarele apune, în liniștea serii,
Atunci e Doamne, timpul Tău,
În zori îți aducem slăvită cântare, Tăcerea nopții Tu o veghezi.
Întinse se arată pământuri și ape și peste ele răspândești
Lumina ta, Doamne, ne aduce speranță și umbrele grele se risipesc.
Când soarele apune în alt colț de lume, Tu pe alți oameni îi trezești,
Și vestea se duce precum o minune, în viețile noastre, Tu, dăinuiești.
Ești veșnic Tu, Doamne, și-a ta împărăție va crește pururi peste tot, Și sufletul nostru e gata să fie doar Ție, Doamne slujitor”
Femeile creștine din Oradea s-au întors acasă cu misiunea de a oferi tuturor speranța și bucuria pe care Domnul le-a pus în viața și inima lor de mame, soții, prietene, fiice, vecine sau pur și simplu creaturi minunate!
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi
Sursa: egco.ro