S-au trăit momente de har ceresc și comuniune la hramul Mănăstirii Sfântul Ignațiu a Societății lui Isus (SJ), în după-amiaza zilei de duminică, 28 iulie 2024, în sărbătoarea dedicată Sfântului Ignațiu, patronul și întemeietorul Ordinului Iezuit. În curtea Centrului Spiritual Manresa, din cartierul Zorilor din Cluj-Napoca – în lumina serii, sub cerul senin pe alocuri ornamentat cu nori ușori, în adiere de vânt lină, precum trecerea Domnului -, a fost celebrată, cu participarea mai multor preoți romano-catolici și greco-catolici, Sfânta Liturghie în rit latin.
Celebrant principal a fost pr. Marius Taloș, superiorul comunității din Cluj a călugărilor iezuiți. I-a avut alături pe pr. Olivo Bosa SJ, precum și pe preoții greco-catolici pr. Marius Cerghizan și pr. Călin Sechelea. Alți preoți și preoți călugări au asistat din apropiere, între ei fiind pr. Dan Suciu din Congregația „Frații Sfântului Ioan” din București. A binecuvântat acest moment de sărbătoare Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, care a sosit împreună cu pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, care face parte din comunitatea de la Mănăstirea Sfântul Ignațiu. Tineri prieteni ai comunității iezuite de la Centrul Manresa – între care coriști ai Corului „Angeli” al Catedralei greco-catolice clujene, cu Angela David, dirijoare, au oferit răspunsurile liturgice.
Participarea a fost numeroasă, atât a credincioșilor laici, cât și a persoanelor consacrate, între care surori ale Congregației Maicii Domnului cu Maica Teodorina, superioara generală, precum și surori ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, cu Maica Marcela, superioara generală de la Roma, și Maica Andreea, superioara provinciei române. Toți cei ce s-au unit în rugăciune la această Sfântă Liturghie solemnă sunt prieteni, binefăcători, fii spirituali și colaboratori apropiați ai călugărilor iezuiți și ai surorilor din Congregatio Jesu care își desfășoară apostolatul la Centrul Spiritual Manresa.
Lectura din Sfânta Evanghelie a făcut-o pr. Olivo Bosa SJ, citind pasajul din Evanghelia după Sf. Matei (16,13-28), în care Isus le cere ucenicilor să reflecteze asupra identității Sale și, prin harul Părintelui ceresc, este recunoscut Petru ca fiind „Cristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu”. Și atunci Isus îi încredințează lui Petru misiunea sa, aceea de a fi piatra de la temelia Bisericii: „Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui”, și apoi a revelat planul de mântuire al Domnului – patimile, moartea și Învierea Sa. Atunci Petru, cugetând acum „cele ale oamenilor”, ar fi vrut să îl oprească. Dojenindu-l pe Petru, Isus a vorbit ucenicilor despre exigențele urmării Sale și de ce merită îndeplinite aceste exigențe, „pentru că ce-i va folosi omului dacă va câștiga lumea întreagă, iar sufletul său îl va pierde?”
În predică, pr. Marius Taloș a vorbit despre calea mântuirii revelată de Isus, deschisă de El fiecărui suflet, despre puterea rugăciunii și ce înseamnă a-i aduce cu adevărat laudă lui Dumnezeu. S-a oprit la o rugăciune simplă și profundă, de dialog intim cu Isus, „Anima Christi”. „Dacă ne apropiem de această rugăciune, ne minunăm de frumusețea ei. Este o salbă de 12 invocații simple, simple, săgetătoare, numai din subiect și predicat: «Sufletul lui Cristos, sfințește-mă! Trupul lui Cristos, mântuiește-mă!…» Iar în mijlocul acestor invocații, la fel ca în cercul Apostolilor, se află Preasfântul Nume al lui Isus, care este numit când Isus, când Cristos, când, pur și simplu, persoana întâi a iubirii: «Tu»”.
A continuat: „Această rugăciune a fost descoperită prima dată, înainte de Sfântul Ignațiu, pe frontispiciul Palatului Regal din Sevilia, al lui Petru al III-lea, care a fost construit de musulmani convertiți”. Astfel, „niște emigranți, niște străini și niște păgâni convertiți aduc înaintea Sfântului Ignațiu o rugăciune pe care el o va pune la începutul Exercițiilor sale și ale noastre”. Părintele a subliniat: „Toți creștinii, inclusiv cei care nu știu cine sunt iezuiții, se roagă după Sfânta împărtășanie cu această rugăciune care rezumă și prefațează toate Exercițiile spirituale”, și a meditat apoi la sensul profund al cuvintelor care compun această rugăciune.
Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a adresat celor de față, după Sfânta Liturghie, cuvântul său de comuniune și învățătură. A arătat centralitatea, în viața creștină, a Sfintei Jertfe Liturgice – a Cinei celei de Taină la care Domnul Isus Cristos invită zi de zi fiecare credincios, pentru a-i oferi Pâinea Vieții. Iar această importanță, a spus, este relevată chiar și de cel rău, prin acțiunile sale, între care una recentă, care s-a întâmplat la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, unde, „pe lângă amploarea festivităților, a fost și o zonă destul de mare de urât și chiar de blasfemie la adresa simbolurilor creștine”.
Din acest motiv, „multă lume a fost scandalizată, multă lume a reacționat. Sigur că suntem și noi scandalizați când lucruri frumoase, care se leagă de sufletul și de viața noastră, sunt atinse, dar în același timp, trebuie să fim conștienți că noi trăim în această lume, dar nu suntem parte din această lume. Și faptul că răul se manifestă, într-un fel sau altul, în jurul nostru, nu trebuie să ne scandalizeze, ci mai mult să ne întărească în credință. Lucrul la care mă gândesc că a fost cel mai vizibil și care a provocat cel mai mare scandal a fost o blasfemie a momentului în care Cina cea de Taină se împlinește. Este ceea ce noi celebrăm astăzi, este lucrul cel mai sfânt pentru noi. Și cel rău nu se atinge niciodată decât de lucrurile cele mai sfinte.”
„Aceasta este și experiența exorciștilor. Diavolul reacționează întotdeauna atunci când există lucruri puternice, când există rugăciuni puternice. Nu reacționează la lucruri de nimic. Și aceasta este și o metodă de a vedea care sunt lucrurile importante din viața noastră, tocmai punându-le în oglinda negativă a celui rău. El întotdeauna reacționează la lucrurile importante și ceea ce noi am celebrat astăzi este cel mai important lucru din viața noastră de creștini”. În fața acestor acțiuni ale celui rău, Preasfinția Sa Claudiu a recomandat la a se da curs invitației Sf. Apostol Pavel din Scrisoarea sa către Efeseni (4,1-6), care este „extrem de grăitoare și esențială pentru timpurile pe care le trăim (…), fiindcă ne invită să aplicăm în comuniunea dintre noi blândețea, răbdarea și mai ales să păstrăm legătura păcii în Spiritul Sfânt”.
Ierarhul a continuat cuvântul său îndemnând la pace și împăcare, explicând și motivând nevoia de pace și comuniune în rândurile creștinilor care au ales prin viața lor să îl urmeze pe Cristos, a căror conviețuire în Familia Bisericii să fie precum aceea din Centrul Manresa, adică „o casă a păcii, a unității, unde toți ne simțim acasă”. A încheiat: „E un moment și un timp, cel pe care îl trăim, care creează multe diviziuni, care ne împinge la reacții impulsive, dar Dumnezeu ne invită să îl lăsăm pe El, Cel ce cunoaște timpurile și viața noastră, să ducă înainte ceea ce noi am început”. „Lumea încearcă prin orice mijloace să ne atragă și să ne abată de la cărarea noastră. Dar mergând cu tărie, cu credință, pe urmele Lui Isus, cerând ocrotirea Maicii Sfinte, a Sfântului Ignațiu de Loyola și a tuturor sfinților, să fim siguri că nimic nu ne va putea separa de dragostea lui Cristos”. Celebrarea s-a încheiat cu agapa fraternă, la care superiorul Mănăstirii Sfântul Ignațiu i-a invitat cu bucurie pe toți cei prezenți, ca „nimeni să nu rămână lipsit, toți să plecăm de aici împliniți”.
Sursa: eparhiaclujgherla.ro