Sâmbătă, 24 martie 2018, mii de orădeni, fiecare după conștiința și determinarea sa, au venit în Piața Unirii pentru a participa la Adunarea Publică și Marșul pentru Viață. Cei prezenți au simțit nevoia de a strânge rândurile indiferent de modul în care se roagă, de limba vorbită ori de apartenența politică, și de a se implica activ în demersurile care se fac în sprijinul societății românești, astfel încât aceasta să rămână bazată pe principii sănătoase creștine, care să susțină familia și viața. Desăvârșirea acestei lumi nu se poate împlini fără participare și implicare.
Adunarea Publică a început cu rugăciunea Tatăl nostru, urmată de intonarea imnului național. În continuare, președintele Coaliției pentru Familie, Mihai Gheorghiu, a subliniat că misiunea noastră a tuturor este aceea de a servi adevărul în beneficiul celor de mâine: „Se urmărește schimbarea sufletească și a minții printr-o revoluție sexuală însă noi suntem datori să lăsăm în urmă o societate mai bună”. Să ne ajute Dumnezeu să fim cu toții părtași în această primăvară la referendumul care va ajuta la definirea legală și corectă în Constituție a legământului matrimonial dintre un bărbat și o femeie.
După ce corurile reunite ale Bisericii Ortodoxe au intonat „Cu noi este Dumnezeu” și „Apărătoare Doamnă”, au luat cuvântul toți cei desemnați, respectiv Preasfințitul Virgil Bercea, Preasfințitul Sofronie Drincec, Preasfințitul Laszlo Bocskei, Preasfințitul Siluan al Ungariei, pastorul Vincze Iudit al Bisericii Reformate, pastorul Ioan Bogdan al Bisericii Penticostale, pastorul Petru Vidu al Bisericii Baptiste, respectiv Sorin Curilă, președintele Senatului Universității Oradea și APOR Oradea, alături de moderatorul Adunării, Daniel Burtic, director la Radio Vocea Evangheliei.
Scopul principal al Adunării Publice a fost mărturisirea idealului nostru comun și a identității noastre comune creștine, bazate pe valorile Evangheliei, valori care au dat Europei sens și care susțin principiile morale. Uniunea Europeană a avut la bază temelii creștine care astăzi din păcate sunt ignorate, într-un trist parcurs al degradării. Preasfințitul Sofronie a amintit un adevăr istoric esențial legat de felul în care creștinismul a făcut omul conștient de demnitatea sa, ajutându-l să fie eliberat din sclavie, subliniind și faptul că fără Dumnezeu nu există practic libertate adevărată.
Sorin Curilă a amintit demersul reușit al Asociației APOR care a convins guvernanții să adopte ordinul prin care sunt facilitate demersurile părinților care doresc orele de religie în școală. Din păcate a fost amintită și ratificarea de către Senatul României în 2016 a Convenției de la Istanbul, cea care sub fațada unor bune intenții deschide „cutia pandorei” și impune adoptarea în cadrul sistemului de învățământ încă din anii de grădiniță a educării copiilor conform teoriei de gen. Practic, copiii vor fi învățați că nu aparțin unui gen anume prin naștere, ei fiind invitați să-și aleagă singuri genul, să aleagă dacă se consideră fete ori băieți.
De importanță este faptul că 40 de europarlamentari au semnat o scrisoare comună adresată oficialităților din România care sunt îndemnate să nu treacă cu vederea peste cele 3.000.000 de semnături ale românilor care susțin ceea ce Dumnezeu transmite în primul capitol al Sfintei Scripturi: „Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie” (Geneza 1,27).
După Adunarea Publică a urmat, însoțit de fanfară, Marșul pentru Viață, care s-a oprit în fața Maternității din Oradea pentru a se rostit o rugăciune. Din cauza carantinei, punctul final al Marșului pentru Viață a fost Piața Tineretului, unde au luat cuvântul Preasfințitul Virgil Bercea, Preasfințitul Sofronie, Diana Racz de la DSP Oradea, Florica Cherecheș, Alina Galea și Mihaela Vișan.
Acest demers, inițiat de către Biserica Greco-Catolică din Oradea, prin implicarea pr. Mihai Vătămanelu și a pr. Cristian Sabău, ajutați în mod special de Miorița Săteanu, militează pentru cei care încă nu au o voce și atrage atenția asupra faptului că Dumnezeu este Creatorul vieții pe care noi suntem datori să o protejăm. Femeile ajung uneori în situația delicată de a face alegeri esențiale și este nevoie de sprijin susținut din partea tuturor astfel încât aceste alegeri să fie pentru viață. Avortul este de multe ori rezultatul unor presiuni care se fac asupra femeii de a nu deveni mamă, astfel teama împinge femeia să renunțe la acest statut. Contează enorm implicarea familiei, a Bisericii și activitatea asociațiilor care ajută, sprijină și încurajează femeile aflate în dificultate.
În anul 2017, în Bihor au fost 1194 întreruperi de sarcină, iar în 2016 au fost 800 de avorturi la cerere, pe lângă avorturile spontane. Practic este populația unui sat întreg. Astfel, după cum sublinia Alina Galea, suntem constrânși de dragostea lui Dumnezeu să ne implicăm și să sprijinim acele voci care nu se aud. Convinși fiind că în cruce stă ascunsă puterea învierii, nădăjduim într-o lume a copiilor și nepoților noștri bazată pe cele zece Porunci ale lui Dumnezeu, unde orânduielile Sale să fie respectate și de aceea ne rugăm, așa cum ne-a încurajat Preasfințitul Virgil Bercea, ca modelul Familiei din Nazaret să fie urmat de familiile din lumea întreagă.
Laura Ologu – Biroul Pastoral Oradea
via EGCO.ro