Redăm mesajul Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan prilejuit de binecuvântarea Grupului Statuar „Școala Ardeleană”. La evenimentul care a avut loc în data de 22 iunie 2022 la Târgu Mureș, în prezența unui număr mare de preoți, credincioși și oficialități locale și centrale, a participat din încredințarea Preafericirii Sale, Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, care a dat citire mesajului.

La eveniment au luat parte primarul  municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, viceprimarul Alexandru György, prefectul Mara Togănel, Monica Avram, director al Bibliotecii Județene Mureș, Nicolae Băciuț, director al Direcției Județene pentru Cultură Mureș, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, reprezentanți ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș, alături de ministrul culturii, Lucian Romașcanu și alți invitați de seamă.

Grupului Statuar „Școala Ardeleană” este amplasat în Piața Victoriei și îi înfățișează pe cei patru corifei ai Școlii Ardelene: Petru Maior, Gheorghe Șincai, Samuil Micu și Ioan Budai Deleanu.

 

Excelența Voastră, Domnule Ministru,

Stimată Doamnă Prefect și stimați reprezentanți ai Consiliului Județean Mureș,

Stimate Domnule Primar și stimați reprezentanți ai Consiliului Municipiului Târgu Mureș,

Preacucernici Părinți Protopopi și Cucernici Părinți,

Dragi invitați,

Stimat auditoriu,

 

Celebrăm astăzi cu bucurie binecuvântarea grupului statuar „Școala Ardeleană” în Târgu Mureș. Este un prilej potrivit pentru a adresa cele mai alese mulțumiri autorităților civile, Primăriei Municipiului și în mod deosebit Domnului Primar Soós Zoltán, pentru efortul depus în realizarea acestui deziderat al târgumureșenilor: ca în inima cetății să fie statornicit un monument prin care să se aducă un prinos de recunoștință acestor Oameni ai Luminii care, din credință și iubire pentru Domnul și pentru frații lor, și-au închinat întreaga viață cărții și rugăciunii.

Amplasarea acestui grup statuar la umbra minunatei Catedrale Mici din Târgu Mureș, miniatura Bazilicii Sfântului Petru din Vatican, nu este deloc întâmplătoare, legătura reprezentanților Școlii Ardelene cu Târgu Mureșul fiind dată atât de Petru Maior, fiu de protopop greco-catolic născut în zona Mureșului și care a activat o perioadă lungă ca protopop la Reghin, dar și de Gheorghe Șincai, directorul general al școlilor  românești unite din întreaga Transilvanie, care este născut la Râciu.

Suntem astăzi împreună pentru a sublinia rolul actual al Școlii Ardelene pentru contemporanii noștri, modele de dăruire, de credință, exemple de oameni care s-au dedicat studiului teoretic și muncii practice, pilde de generozitate în slujba semenilor. Consider că îndeosebi în zilele noastre, aprofundarea trecutului este esențială pentru a reflecta asupra prezentului și viitorului societății și al Bisericii: pe de o parte, ne oferă posibilitatea de a releva experiențe și aspecte identitare prețioase pentru ceea ce astăzi suntem și pentru a privi cu încredere spre viitor; pe de altă parte, ne ajută să descoperim lucrarea tainică a Providenței, Cea care i-a călăuzit pe Corifeii Școlii Ardelene să transforme numeroase situații istorice dificile în oportunități pentru Biserica și pentru neamul lor.

Amintind cu gratitudine și cu admirație jertfa și tenacitatea acestora, nu putem să uităm că activitatea lor nu a influențat doar istoria timpului lor, ci și a generațiilor următoare, până la noi, cei de azi. Școala Ardeleană se înscrie în contextul iluminismului german, susținut în plan politic de Împăratul Iosif al II-lea, dar s-a remarcat prin integrarea creatoare a ideilor iluministe în contextul Transilvaniei și al tradiției Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, contribuind în mod substanțial la formarea culturii române moderne. Nu trebuie să uităm că Școala Ardeleană este un efect al Unirii românilor ardeleni cu Biserica Catolică în jurul anului 1700, Unire care a dus la deschiderea față de Apus, la posibilitatea de aprofundare a studiilor în centrele universitare catolice occidentale și de a aduce apoi lumina cunoașterii și a învățăturii pe meleagurile noastre.

Evocând aceste personalități, atitudinea noastră nu poate fi însuflețită decât de recunoștință și de încredere. Recunoștința o exprimăm aducând mulțumită Domnului, iar celor patru iluminiști le aducem un omagiu pentru strădaniile manifestate în promovarea istoriei, credinței și culturii. Totodată, viețile lor ne inspiră încrederea că toate aceste valori perene vor fi transmise în continuare spre folosul noilor generații.

În încheiere aș dori să reiau cuvintele Papei Francisc rostite în cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii celebrate la Blaj în 2 iunie 2019, în care Sfântul Părinte ne-a încurajat „să ducem lumina Evangheliei la contemporanii noștri”. Acea lumină i-a însuflețit și pe cei patru cărturari, scânteie din Lumina cea Lină, iar noi suntem chemați să ne-o însușim, admirând semnificațiile profunde ale acestei opere de artă care de acum înainte va veghea urbea Dumneavoastră: veșmintele clericale și mantiile filosofice lungi, împreună cu cărțile, simbolizează armonia rodnică dintre credință și rațiune și efortul intelectual călăuzit de lumina lui Dumnezeu spre binele semenilor; coloana frântă în partea superioară ilustrează aspirația spiritului omenesc spre înălțime, spre desăvârșire.

 

Vă mulțumesc.

 

 

† Lucian Cardinal Mureșan

 

Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică,

 

 

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
I Accept