Dragi români,
Este Ziua Națională a României! Este Sărbătoarea demnității, a libertății și a unității tuturor românilor! Este sărbătoarea unității și a spiritului neamului românesc. Este ziua în care, acum 106 ani, la Alba Iulia, vocea unei națiuni întregi a afirmat dreptul la libertate și unitate, însuflețită de idealurile de dreptate și adevăr.
Cu aceste gânduri pline de emoție și de recunoștință celebrăm astăzi Marea Unire de la Alba Iulia, înfăptuită la 1 Decembrie 1918, când aspirațiile atâtor generații se împlineau în mod providențial.
La sărbătorirea celui mai important moment din istoria noastră modernă, răsună mai mult ca niciodată cuvintele solemne ale episcopului martir Iuliu Hossu, cel dintâi Cardinal al României, proclamând cu putere Rezoluțiunea Adunării Naționale prin care se pecetluia unirea pe veci a Transilvaniei cu Țara Mamă: „De acum o Românie Mare întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și pe credința poporului său. Cântarea noastră de biruință să fie cântarea neamului pe calea lungă și grea a veacurilor. Dreptatea ta, Doamne, e dreptate în veac și cuvântul Tău adevărul”.
Anul 2024 ne oferă o ocazie deosebită de a privi cu recunoștință spre trecut, dar și de a ne pregăti pentru un moment cu totul deosebit: în anul 2025 se vor împlini 140 de ani de la nașterea Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, iar proiectul de lege adoptat de Parlamentul României prin instituirea Anului Cardinal Iuliu Hossu, Episcopul Marii Uniri, martir al credinței, păstor devotat al sufletelor și apărător al unității naționale, ne propune modelul de curaj, de sacrificiu și de devotament al Cardinalului Iuliu Hossu față de poporul român și față de Biserica Catolică. Curajul său și sfințenia sa ne inspiră și ne îndeamnă să ducem mai departe moștenirea sa, prin construirea unei societăți bazate pe respect, solidaritate și valori autentice.
Biserica noastră Greco-Catolică, poartă inclusiv în titulatura sa chemarea de a fi Unită și de a chema la Unitate, fiindcă noi, creștinii români greco-catolici, așa cum sublinia Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, nu doar credem în Unitate, ci mărturisim prin însăși ființa noastră, prin sacrificii uneori nemaiauzite, credința noastră în unitate.
În această zi de sărbătoare, ne întoarcem cu gândul la înaintașii noștri, și totodată privim cu încredere la viitorul nostru comun. Să prețuim pacea, să încurajăm dialogul și să păstrăm vie dragostea pentru țară și pentru aproapele. România este darul pe care Dumnezeu ni l-a încredințat, iar datoria noastră a tuturor este să o slujim sub inspirația valorilor perene ale Evangheliei, pentru desăvârșirea binelui comun.
În spirit de rugăciune, invocăm binecuvântarea Domnului pentru patria noastră și pentru toți cei care o slujesc cu credință. Prin mijlocirea Fericiților noștri Episcopi Martiri și a Preasfintei Fecioare Maria, pășim cu încredere spre viitor, rămânând uniți în credință, speranță și iubire.
La mulți ani România!
La mulți ani românilor de pretutindeni!
+ Cardinal Lucian
Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Albă Iulia și Făgăraș
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică