Iubiți credincioși greco-catolici,

Dragi români de pretutindeni,

În audiența generală din 30 septembrie 2020, Sfântul Părinte Papa Francisc ne-a îndemnat: „Să facem, cu ajutorul Domnului, ca iubirea să devină virală, iar speranța, globală”. Acest gând Vi-l adresez cu bucurie astăzi când sărbătorim Ziua Românilor aflați în diaspora. Sunteți prezenți în gândul și în rugăciunea noastră, toți românii aflați departe de casă, îndeosebi cei care vă găsiți departe de propriile familii.

Actuala situație de pandemie a făcut ca mulți dintre concetățenii noștri să simtă mai acut fragilitatea propriei vieți. Biserica este mereu alături de cei singuri și de cei aflați în suferință, transmițând tuturor un mesaj de încurajare și de speranță. Credința în Dumnezeu, solidaritatea dintre noi și responsabilitatea ne vor ajuta să depășim această încercare. Iar această perioadă dificilă pentru omenirea întreagă, ne-a făcut să ne gândim la cât este de prețios faptul de a fi alături de persoanele dragi, ne-a făcut să redescoperim și să trăim mai intens viața și legăturile de familie, care ne umanizează și ne apropie de Dumnezeu.

Doresc prin acest mesaj să îi îndemn pe credincioșii greco-catolici și pe toți românii aflați în afara granițelor țării, să continue să păstreze nealterate toate reperele intime care ne caracterizează ca popor: limba, cultura și credința. Oriunde se găsesc, românii sunt chemați să mărturisească cu cinste, demnitate şi respect genialitatea spiritului românesc, omenia și sinceritatea ca popor, și care ne obligă la responsabilitate față de noile generații. Oriunde vă aflați pe întreg mapamondul, să îi priviți pe cei cu care intrați în contact ca pe un dar, împreună frați și fii ai aceluiași Părinte.

Împreună cu Vizitatorul Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din diaspora occidentală, Preasfinția Sa Cristian Crișan, și cu Biroul Migrantes al Bisericii Greco-Catolice din România, îi încredințăm Bunului Dumnezeu și Preacuratei Fecioare Maria pe credincioșii greco-catolici aflați peste hotare și pe toți românii de pretutindeni, rugându-L pe Mântuitorul nostru Isus Cristos să reverse asupra tuturor darul milostivirii, al solidarității, al speranței și al iubirii.

Cu arhierească binecuvântare,

† Lucian Cardinal Mureșan

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică