Redăm mesajul Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan cu ocazia celei de-a XXV-a ediții a Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa. Mesajul a fost transmis de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

 

Mesajul Preafericirii Sale Lucian Card. Mureșan,

Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș,

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică,

cu ocazia celei de-a XXV-a ediții a Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa

Oradea: 16-19 septembrie 2024

 

Blaj, 16 septembrie 2024

 

Eminența Voastră Card. Claudio Gugerotti, Prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale,

Excelența Voastră Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și în Republica Moldova,

Excelența Voastră Gintaras Grušas, Președintele Conferinţei Consiliului Episcopilor din Europa (CCEE),

Înaltpreasfințiile și Preasfințiile Voastre,

Excelența Voastră Ciprian Vasile Olinici, Secretar de Stat pentru Culte,

Distinși reprezentanți ai autorităților civile,

Preacucernici Părinți și Cuvioase Maici,

Onorați invitați,

 

Organizarea Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa la Oradea, îmi oferă plăcutul prilej de a adresa tuturor participanților salutul meu plin de afecțiune și de aleasă recunoștință. Biserica noastră Română Unită este onorată să găzduiască această aleasă adunare!

Avem deplina convingere că evenimentul care începe astăzi reprezintă o ocazie unică de comuniune, de cunoaștere și de dialog între ierarhii Bisericilor Orientale Catolice din Europa, dar și de întărire a unității cu Sfântul Părinte Papa Francisc, urmașul Apostolului Petru în Scaunul Apostolic al Romei.

Desfășurarea întâlnirii noastre la împlinirea a 5 ani de la beatificarea episcopilor greco-catolici martiri pe Câmpia Libertății de la Blaj, în inima Bisericii noastre, reprezintă cadrul potrivit pentru a reafirma dragostea și fidelitatea noastră față de Papa Francisc, căruia întreaga Biserică Română Unită cu Roma îi rămâne profund recunoscătoare.

Într-un context european marcat de grave provocări politice, sociale, culturale și religioase, suntem cu toții chemați să consolidăm unitatea și solidaritatea dintre Bisericile noastre, pentru a da o mărturie convingătoare, plină de iubire și de speranță, despre Evanghelia mântuirii. Să transmitem Europei și întregii lumi, mesajul de pace care caracterizează ambianța pluriconfesională și multietnică a acestei cetăți, împreună cu angajamentul nostru pentru dialog și reconciliere, promovând o cultură a fraternității.

Ne dorim ca tema întâlnirii, fraternitatea și umanitatea raportului dintre episcop și preoți, să inspire reflecții și intuiții utile în vederea proximei Adunări a Sinodului despre sinodalitate, să fie, urmând exemplul Maicii Sfinte, o umilă, dar autentică, contribuție a Bisericilor Orientale Catolice, ale căror tradiții și viață eclezială constituie o bogăție pentru întreaga Biserică.

Vă mulțumesc tuturor pentru participare și pentru spiritul de fraternitate! Vă însoțesc cu rugăciunea, cerându-i Domnului, prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria și a Fericiților Episcopi Greco-Catolici martiri, haruri și binecuvântări cerești pentru fiecare dintre dumneavoastră.

Un gând special de gratitudine se îndreaptă spre Preasfinția Sa Virgil Bercea, căruia se cuvine să îi mulțumim și să îl felicităm nu numai pentru generozitatea și truda organizării întâlnirii, ci și pentru împlinirea, de puțin timp, a 30 de ani de slujire episcopală.

Cu arhierească binecuvântare,

 

 Cardinal LUCIAN 

Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică