Mesajul pastoral al Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a fost prezentat, conform tradiției, la Sfânta Liturghie arhierească din Sărbătoarea Nașterii Domnului, 25 decembrie 2023, în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca. Scrisoarea, adresată „Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, iubiților credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu”, s-a citit în biserici și capele la celebrările din această binecuvântată sărbătoare pe întreg teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla.

La celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii arhierești din Catedrala episcopală, împreună cu Episcopul eparhial au concelebrat pr. Vasile Tofană, vicar general, pr. Traian Radu Coste-Deak, vicar judecătoresc, pr. Daniel Avram și pr. Anton Crișan.  A diaconat dc. Lucian Ovidiu Marișca și au ajutat la altar studenți seminariști. Răspunsurile liturgice însoțite de frumoase colinde au fost oferite de Corul „Angeli” al catedralei, și, din strană, de Emanuel Boroș de la Seminarul Greco-Catolic Cluj.

Sute de credincioși au însuflețit celebrarea cu prezența lor, uniți în rugăciune în jurul Ieslei Sfinte cu Pruncul Isus nou-născut (închipuit de tradiționala iesle amenajată de sr. Andreea OSBM în fața Sf. Altar) – și în mod spiritual în jurul Ieslei din Betleem, de acum peste două mii de ani – lăcaș sărac, încălzit doar de suflarea unor animale, dar din care a izvorât speranța, bucuria, pacea, darul mântuirii pentru toată omenirea.

În lumea acum cu orașul Betleem îndoliat, în lumea încercată și amenințată de războaie, la acest Crăciun a renăscut puterea dumnezeiască sub chipul Pruncului plăpând, cel anunțat de proroci, de îngeri, de steaua călăuzitoare.

Cu bucuria Sfintei Nașteri a Domnului deja în rostire, Preasfinția Sa Claudiu a invitat credincioșii să vină împreună cu magii, să se apropie de Prunc, să i se închine dăruindu-i fiecare, din ceea ce are, dar lăsând în gând și suflet loc luminii, iubirii dumnezeiești dăruite tuturor fără deosebire de Prunc;

A invitat la uimire în fața dumnezeieștii Taine, la trezie (reluând cuvinte ale Sfântului Augustin) din somnul descurajării (în fața propriilor slăbiciuni și păcate care-l resping de fapt pe Dumnezeu), pentru ca, reînnoiți sufletește, fiecare să-l poată primi cu credință în inimă și în casă. Apoi, după întâlnirea cu Pruncul, a invitat la a porni împreună cu magii „într-o nouă direcție” – acționând cu înțelepciune în fața provocărilor lumii -, dar în bucurie, sărbătorind mântuirea, și, mai ales, la fel ca magii, „punându-se în slujba planului de mântuire al lui Dumnezeu”, care „ni se dezvăluie în măsura în care ne apropiem de el cu umilință și iubire”. A invitat la adorație – cu atât mai mult cu cât în Eparhia de Cluj-Gherla este Anul Rugăciunii – pentru a-L descoperi pe „Isus Cristos, Darul pe care Dumnezeu Tatăl ni-l face în Sărbătoarea Crăciunului”, Cel care „ne invită să vedem că totul este Dar în viața noastră, chiar dacă uneori simțim greutatea crucii”.

Preasfinția Sa Claudiu a amintit, de asemenea, de aniversarea de 170 de ani a Eparhiei de Cluj-Gherla, un timp – și de har și de cruce – dar, prin cruce și mai presus de cruce, un timp de reînnoire în har, cum Episcopii martiri au dovedit-o, cum Episcopul fericit Iuliu Hossu a mărturisit-o, trăind cu aceeași credință și vremuri de glorie și cele de închisoare, pătimiri până la moarte. Totul, pentru a mărturisi, prin mesajul întregii Scrisori pastorale, că și în întunericul timpului de acum „dragostea lui Dumnezeu nu ne va abandona niciodată”.

Episcopul eparhial a „așezat”, la final, pe fiecare dintre credincioșii ce-i sunt încredințați în păstorire și pe toți împreună, „sub ocrotirea Maicii Sfinte și a Sfântului Iosif, ocrotitorul Eparhiei noastre”, și, „lângă ieslea din Betleem, cerând Pruncului Isus să vă binecuvânteze cu acea pace și acea bucurie pe care lumea nu ni le poate lua”. A încheiat cu urarea: „Sărbători binecuvântate și un An Nou Fericit!”, invocând asupra tuturor arhiereasca binecuvântare.

Galerie imagini
Video