Mesajul Sanctității Sale, Papa Francisc, la 170 de ani de la înființarea Eparhiei Greco-Catolice de Gherla și de Cluj-Gherla (prin Cardinalul Claudio Gugerotti, Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale)
lecturat de pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, la încheierea
Simpozionului Internațional 170 de ani de existență a Episcopiei de Cluj-Gherla. Tradiție și perspective
Aula „Cardinal Iuliu Hossu” a Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea,
Cluj-Napoca, 25 noiembrie 2023
Preasfinția Voastră, Preasfințite Părinte Claudiu,
dragi frați întru episcopat, preoție, sau viață consacrată,
doamnelor și domnilor profesori și conferențiari, iubiți frați și surori,
Acum, când Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla celebrează 170 de ani de la întemeiere, în cadrul Simpozionului organizat în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai, mă bucur să vă pot adresa cu această ocazie mesajul meu de felicitare. Sunteți moștenitorii unei lungi și bogate istorii, iar înființarea acestei Eparhii, de către Papa Pius al IX-lea, subliniază dinamismul comunității catolice care a știut mai ales să reziste în fața urii în timpul perioadelor nazistă și comunistă, care au divizat și rănit pentru multă vreme țara voastră.
Se cuvine să evocăm aici Fericitul chip al Eminenței Sale, Cardinal Iuliu Hossu, care a păstorit Eparhia de Cluj-Gherla, opunându-se cu tărie doctrinei păgâne național-socialiste, apoi celei a comunismului ateu. Condamnat împreună cu alți mulți frați de-ai săi întru Cristos și întemnițat la Sighetu Marmației, el și-a trăit demnitatea de purpurat în mijlocul detenției și a martiriului, și-a trăit-o eroic, scriind în Memoriile sale: „Dragostea Ta, Doamne, îmi este de ajuns”.
Iubiți frați și surori, fie ca această aniversare să nu ne facă doar să contemplăm trecutul și pe ai săi vrednici slujitori ai Cuvântului întrupat, ci recunoștința noastră să ne și dăruiască puterea de a înfrunta realitatea și mizele ei actuale. Astfel, chemările Papei Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei sale în țara voastră, în anul 1999, sunt mereu actuale. Atunci când i se adresa președintelui Emil Constantinescu, de mai multe ori a insistat asupra nevoii arzătoare de unitate și pace: „Unitate între catolici într-o frumoasă diversitate simfonică a Bisericilor Greco-Catolice, latină și armeană, toate în comuniune cu Succesorul Sfântului Petru; unitate pe care toți ucenicii lui Cristos, în dreptate și caritate, catolici, ortodocși, protestanți, trebuie să o caute fără încetare și să o înfăptuiască, pentru că este însăși rugăciunea Mântuitorului din seara Joii celei Sfinte, înainte de a-și da viața pe Cruce pentru noi; unitate națională în al treilea rând, pentru că creștinii trăiesc în mijlocul acestei lumi și trebuie să fie, precum spunea Sfântul Iustin, ca sufletul ce dăruiește viață trupului (cf. Discursul către președintele României, 7 mai 1999).
Dacă acum, contextul politic de după comunism este, din fericire, diferit, și s-au depășit mai multe etape mari, vă invit să celebrați această aniversare la care mă unesc și eu cu toată inima, cu recunoștința și cu rugăciunea, dar mai ales mă rog ca roadele culese să se împlinească în acte de caritate și de unitate pentru această Eparhie strânsă în jurul Păstorului ei, pentru Biserica Greco-Catolică din România, și pentru întreagă țara voastră. Reînnoindu-mi urările și reasigurându-vă de rugăciunea mea la intenția voastră, vă asigur, Preasfințite Părinte Claudiu, iubiți frați și surori reuniți cu această ocazie, de salutările mele distinse.
Claudio Cardinal Gugerotti,
prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale
Sursa: eparhiaclujgherla.ro