Redăm mesajul de condoleanțe al Preafericirii Sale Cardinal Lucian la trecerea la cele veșnice a Preasfinției Sale Dimitrios Salachas, exarh apostolic emerit pentru credincioșii de rit bizantin din Grecia și bun prieten al Bisericii Greco-Catolice din România. Mesajul a fost transmis Preasfinției Sale Manuel Nin, exarh apostolic pentru credincioșii de rit bizantin din Grecia.

 

Preasfinția Voastră,

La aflarea veștii întoarcerii în Casa Tatălui a Preasfinției Sale Dimitrios Salachas, Exarh Apostolic emerit pentru credincioșii de rit bizantin din Grecia, doresc  să-mi prezint cele mai profunde condoleanțe și vă asigur de comuniunea mea în rugăciune.

Vrednicul Episcop Dimitrios rămâne în memoria noastră a tuturor ca un pastor zelos, un părinte erudit cu darul blândeții și un profesor strălucit în domeniul dreptului canonic.

Amintirea sa luminoasă va continua să îi inspire pe slujitorii lui Cristos din întregul exarhat și pe toți studioșii dreptului canonic.

Pentru toată dăruirea sa în slujba lui Cristos și a Bisericii Sale, pentru prietenia sa cu Biserica noastră Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, îi adresez Preasfințitului Dimitrios Salachas acest cuvânt care exprimă toată prețuirea și recunoștința noastră:  Evharisto! „Bine, slugă bună și credincioasă… intră întru bucuria domnului tău” (Mt 25,23).

Mă unesc Preasfinției Voastre și întregului Exarhat Apostolic pentru credincioșii de rit bizantin din Grecia, înălțând rugăciuni fierbinți de sufragiu și invocând pentru sufletul celui adormit, prin mijlocirea Fecioarei Maria, odihna veșnică.

Odihnească-se în pace.

 

✠ Lucian Cardinal Mureşan

Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din România

 

✠ Cristian Crișan

Episcop auxiliar al Arhiepiscopiei de Alba lulia și Făgăraș

 

Foto:vatican.va