Filmul documentar „Șapte Martori pentru Mica Romă” a fost prezentat în premieră în Germania în comunitățile greco-catolice românești din Münster și Mainz. Regizat de Anca Berlogea-Boariu și produs de Asociația Signis Romania, documentarul a fost finanțat de Asociația L’Œuvre d’Orient din Paris, prin intermediul Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Greco-Catolice din România, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Filmul zugrăvește în imagini mărturia eroică pentru Cristos oferită de cei șapte Episcopi Greco-Catolici în timpul persecuției comuniste, fiind prezentat în anul 2018 în Filmoteca Vaticanului, iar în anul 2019 atât la Collège des Bernardins din Paris cât și în comunitatea greco-catolică română din Bruxelles (Belgia). Totodată, pe 20 octombrie 2022 acest documentar a fost prezentat la Universitatea Pontificală „San Tommaso d’Aquino” (Angelicum) din Roma cu ocazia Simpozionului dedicat Episcopilor Martiri Tit Liviu Chinezu și Ioan Suciu.

Prezentarea filmului în comunitatea din Münster, a fost precedată duminică 15 ianuarie 2023 de celebrarea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii pentru credincioșii greco-catolici români, de către Episcopul Auxiliar al Diecezei de Münster, Excelența Sa Dieter Geerlings, și de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Vizitator apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală. Au concelebrat Pr. Paroh Alexandru Dragoș, Pr. André Sühling de la parohia Liebfrauen-Überwasser, Pr. Zele Dumitru, fost păstor al comunității până în anul 2017, Pr. Cornea Gabriel, responsabil al Misiunii Catolice Italiene din Krefeld și Pr. Andrii Vytivskyj, preotul comunității greco-catolice ucrainene din Münster. A participat Dl. Franz Thomas Sonka, responsabilul comunităților străine din Dieceza de Münster.

După predica rostită de Episcopul Auxiliar de Münster, Preasfinția Sa Cristian a adus mulțumiri Episcopiei locale, preotului Paroh Alexandru Dragoș dar și părintelui André Sühling, căruia i-a mulțumit în mod deosebit pentru sprijinul ce îl acordă comunității românești greco-catolice. La sfârșitul celebrării, credincioșii prezenți au participat la o agapă frățească cu preparate tradiționale românești.

Luni 16 ianuarie 2023, la centrul parohial Liebfrauen-Überwasser din Münster a avut loc proiecția filmului documentar „Șapte Martori pentru Mica Romă”, subtitrat în limba germană. În deschiderea evenimentului, pianista Lavinia Dragoș alături de teologul Mihai Suciu au interpretat Imnul Martirilor. Episcopul Auxiliar Dieter Geerlings a rostit cuvântul de salut din partea Episcopiei din Münster, urmat de Episcopul Cristian Crișan care a transmis celor prezenți salutul și binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, exprimându-și totodată bucuria de a fi în mijlocul acestei comunități.

Au urmat intervențiile istoricului și cercetătorului Ștefan Marinca și a doamnei Dr. Mihaela Vasiliu, care au creionat momentele cele mai importante din istoria Bisericii Române Unite și din viața multor martiri și mărturisitori ai Bisericii noastre. La final, soprana Henrike Jakob și pianista Lavinia Dragoș au interpretat Pie Jesus din Requiem-ul de Maurice Durufle.

În zilele de 17 si 18 ianuarie, Episcopul Cristian a întâlnit mai mulți reprezentanți din Diecezele de Hamburg și Osnabrück, discutând despre situația românilor greco-catolici din aceste Dieceze. De asemenea, Vizitatorul Apostolic a întâlnit mai multe familii de credincioși.

În ziua de vineri, 20 ianuarie 2023, Vizitatorul Apostolic i-a întâlnit la Mainz pe Episcopul locului Peter Kohlgraf și pe Episcopul auxiliar Udo Markus Bentz, fiind subliniată buna colaborare dintre comunitatea locală romano-catolică şi comunitatea românească greco-catolică. În cursul zilei de sâmbătă 21 ianuarie 2023 a avut loc prezentarea filmului „Șapte Martori pentru Mica Romă”, evenimentul fiind organizat de comunitatea greco-catolică din Mainz păstorită de Pr. Dan Vișa. Din partea Diecezei locale au fost prezenți Prelat Dr. Peter Hilger, Pr. Cornelius Herrlich și Pr. Johannes Zepezauer. După prezentarea documentarului, Domnul Dr. Roman Baican a împărtășit o mărturie despre realitatea persecuției Bisericii Române Unite, evenimentul încheindu-se cu o agapă frățească.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
I Accept

Duminică 22 ianuarie 2023 a fost celebrată Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu credincioșii din Mainz. Au concelebrat Pr. Paroh Dan-Cristian Vișa, Pr. Gabriel Buboi, Rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, Pr. Felician Vladu, preot al comunității greco-catolice din Wiener Neustadt (Austria), împreună cu diaconul Gabriel Vasile Pintea, student al Colegiului Pontifical Pio Romeno.

Celebrarea Episcopilor Martiri Greco-Catolici Români în Germania este un semn al devoțiunii de care se bucură cei Șapte Ierarhi uciși din ură pentru credință în timpul persecuției comuniste din România, fiind ridicați la cinstea altarelor de Sfântul Părinte Papa Francisc pe 2 iunie 2019 la Blaj pe Câmpia Libertății.