,,Feministă  adevărată a fost Maria”

,,Să ajutăm femeile să elimine criza, nu copilul”

,,Orice copil născut înseamnă mai bine pentru ţara noastră”

,,Să protejăm darul vieții și în cazul altora; să vedem, să prețuim și să apărăm cu sinceritate chipul lui Dumnezeu oglindit în fiecare”

,,Viitorul nostru nu stă în bogățiile și banii lumii, ci în copiii noștri și în iubirea care ne unește”

,,Vestea unei sarcini poate fi o mare bucurie, dar poate duce și în pragul disperării;

Nu mă gândeam că prin avort voi lua viața copilului meu nenăscut, însă auzind la ecograf cum îi bate inima, m-au copleșit sentimentele materne”

,,Dacă nu aveam oamenii potriviți lângă mine atunci când îmi era cel mai greu, fiul meu nu ar mai fi aici”

,,Noi, mamele, cel mai mult dorim ca viitorul copil să-L găsească pe Dumnezeu în familia noastră”

,,Marșul pentru Viață ne oferă tuturor ocazia să înțelegem că Viaţa este sfântă, iar noi dorim ca lumea copiilor noștri să fie bazată pe valorile Evangheliei”, au fost cuvintele cu care Preasfinţitul Virgil Bercea a început invitaţia adresată preoţilor şi credincioşilor de a participa la acest eveniment, amintindu-le că au o misiune în susţinerea Vieţii. Marşul pentru Viaţă, iniţiat la Oradea prin implicarea plină de energie şi entuziasm a neobositei Doamne Mioriţa Săteanu, mamă, bunică, străbunică, dar şi cetăţean de onoare al oraşului nostru, a ajuns în 2023 la cea de-a XIII-a ediţie.

În această perioadă şi în mod special în această zi de mare sărbătoare a Bisericilor,  asociațiile pro-viață din țară alături de comunitățile religioase exprimă susţinerea dreptului la viaţă a celor care încă nu au glas și nu se pot apăra singuri, încurajând mamele de a lua decizii în favoarea vieții încă de la concepere.

În oraşul nostru, Marşul pentru Viaţă s-a desfăşurat sâmbătă, 25 martie 2023, începând cu ora 12.30, având motto-ul ,,Viitorul este pro-viaţă”. După Adunarea publică din Piaţa Unirii, s-a continuat cu deplasarea pe un traseu pe Calea Republicii până la Piaţeta din faţa Magazinului Crișul.

Biserica noastră a fost reprezentată de către Preasfinţitul Virgil Bercea, Părinţi Vicari și preoţi, însoţiţi de credincioşi.

Pentru a aduce celor prezenţi un mesaj foarte sugestiv, un cadou plin de candoare, talent şi drăgălăşenie, pe scenă a urcat Corul de copii Enjoy Music, care a interpretat piesa ,,Toţi suntem copiii lui Dumnezeu”, după care şi micuța Cristina Felappi a încântat auditoriul cu piesa ,,De ce?”.

Sute de orădeni, indiferent de modul în care se roagă, de limba vorbită  ori de apartenenţa politică, au venit în Piaţa Unirii pentru a-şi exprima respectul faţă de Viaţă, acest preţios dar primit de la Dumnezeu.

Ca semnal de alarmă ar trebui să îngrijoreze trista realitate conform căreia în România în anul 2022 s-au înregistrat cele mai puţine naşteri din ultimii 134 de ani. Din cauza avortului, anul trecut România a pierdut în fiecare zi în medie 205 persoane, ,,ca și cum am auzi în fiecare zi la știri că s-a prăbușit câte un avion cu câte 205 persoane”, a atras atenția doamna Florica Cherecheș, mamă și bunică, fost Deputat și Secretar de Stat.

Evenimentul a început cu un cuvânt de salut, rostit de către domnul Profesor universitar doctor Sorin Curilă, urmat de Rugăciunea Tatăl Nostru, după care Fanfara reunită a Bisericilor Baptistă şi Penticostală a intonat Imnul de Stat al României. Au urmat luările de cuvânt ale reprezentanţilor cultelor din Oradea şi ale reprezentanţilor asociaţiilor Pro-viaţă. De-asemenea, au fost exprimate mesaje, prin vorbă ori cânt,  venind din partea copiilor şi a tinerilor.

Din partea Bisericii Ortodoxe a luat cuvântul Părintele Radu Valer Rus, Vicar eparhial și director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, care într-o zi de sărbătoare ,,cu semnificații adânci, ziua care este începutul mântuirii noastre” a arătat ,,importanța regăsirii în frumusețea comuniunii care unește vârste, etnii și confesiuni pentru a da mărturie despre sprijinul și prețuirea pe care se cade să le arătăm tuturor mamelor la care acest har și dar apare în viața lor”.

Din partea Bisericii Romano-Catolice a vorbit Părintele Mihai Mârț, care a subliniat importanța rugăciunii, pentru a deveni ,,colaboratorii lui Dumnezeu”.

În mesajul său, Preasfinţitul Virgil Bercea a adus în atenţie hotărârea cu care Sfânta Maria a acceptat planul lui Dumnezeu, rostind fără echivoc: ,,Fie, Doamne, după Cuvântul Tău…”, lăsând Viața să se întrupeze, la fel ca și Cuvântul. Ierarhul Bisericii noastre a tras totodată un semnal de alarmă față de încercarea din zilele noastre de a se introduce avortul între drepturile fundamentale ale omului, teză susținută de unele femei care înțeleg într-o manieră greșită feminismul. ,,Feministă  adevărată a fost Maria, care a spus Da! Domnului cu gingășie, cu eleganță”.

Din partea Bisericii Reformate, Părintele consilier Ghitea-Szabo Jozsef-Levente a accentuat faptul că ,,viața are prioritate”, fiindcă ,,viitorul nostru nu stă în bogățiile și banii lumii, ci în copiii noștri și în iubirea care ne unește”, dar și realitatea de a nu ne fi ,,adunat unii împotriva altora, ci ca să-i  convingem pe frații noștri cu iubirea care să conducă cuvintele și faptele noastre, nu doar azi, ci în fiecare zi. Iubirea trebuie să conducă viața noastră!”

Au mai luat cuvântul reprezentanți ai Bisericii Baptiste, Penticostale și Evanghelice-Lutherane, care au subliniat importanța de a ieși în stradă mărturisindu-L pe Domnul, căutând fața Sa, ,,așa cum am fost învățați prin Evanghelie”, prin vocea Domnului Prof. univ. dr. Paul Negruț, Rector al Universității Emanuel, a Pastorului Teofil Păluț, Secretar al Comunității Penticostale și a Părintelui paroh al Bisericii Evanghelice-Lutherane, Mátyás Attila.

A urmat deplasarea pe traseul stabilit, cu sprijinul fanfarei. Cuvântul din partea Bisericii Romano-Catolice a fost rostit în dreptul Bisericii ,,Coborârea Sfântului Duh”, situată pe Calea Republicii.

La încheierea Marșului pentru Viață, în Piațeta din fața Magazinului Crișul, s-au adus inclusiv mărturii despre recunoștința mamelor care, după multe provocări, au abandonat nu viitorul copil, ci ideea de avort.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru razele de soare pe care ni le-a dăruit la final, ca semn al speranței care nu trebuie să ne părăsească de-a lungul vieții și pentru care Îi suntem recunoscători.

Laura Ologu

Biroul Pastoral


Sursa: egco.ro