Excursia clasei a VI-a C de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, organizată în perioada 23-25 septembrie 2022, a avut drept scop cunoașterea, înțelegerea și aprecierea valorilor naturale, culturale, spirituale și istorice ale țării noastre.
Pornind la drum spre Maramureș în după-amiaza zilei de vineri, am făcut primul popas la Săpânța. Lumina blândă dinaintea apusului a îmbrăcat în strălucire Cimitirul Vesel. Ineditele rezumate ale vieților celor adormiți și stilul ornamental unic al monumentelor funerare au scos la iveală un tumult de sentimente ce a înseninat atmosfera primei zile de excursie.
Întrucât excursia a avut rolul de a închega grupul de elevi, ne-am cazat la Oratoriul Don Carlo Gnocchi din Strâmtura, unde am fost primiți cu brațele deschise de doi oameni minunați – părintele greco-catolic Daniel Piț și doamna preoteasă Nicoleta Piț. Pregătirea micului dejun a fost o lecție pe care gazdele ne-au oferit-o: jertfa de sine pentru aproapele nostru. Foarte matinali, extrem de harnici și dedicați, părintele și soția sa au pregătit toate cele necesare pentru o masă copioasă. Discuțiile tematice deschise, mesele de mic dejun, pregătirea unui moment surpriză pentru un aniversat, rugăciunea comună și cina în familie, toate organizate două zile la rând la oratoriu, ne-au oferit bucuria petrecerii împreună a unui timp de calitate.
Sâmbăta foarte devreme, am călătorit spre Vișeul de Sus pentru a ne ocupa locurile în Mocăniță. Timp de aproape 6 ore, elevii au parcurs un drum de basm. Cufundați în miracolul toamnei maramureșene, aceștia au realizat fotografii deosebite, surprinzând cu mult entuziasm frumusețile peisajului prin care ne-a purtat trenul. Toate stațiile au fost animate de tradiția maramureșană. Muzica populară și dansatorii ne-au atras în hore pline de voie bună. Aruncând o privire peste albumul excursiei, putem afirma faptul că această călătorie cu Mocănița este una ce te smulge din prezent și te aruncă într-un timp fără margini, deconectat de la grijile cotidiene.
În dimineața zilei de duminică, am participat la Sfânta Liturghie oficiată de preotul Daniel Piț la Biserica Greco-Catolică din Rozavlea, pe care părintele o păstorește alături de Parohia Greco-Catolică Strâmtura. Participarea activă la Sfânta Liturghie le-a dezvăluit elevilor un alt stil al cântărilor de rit bizantin și interacțiunea cu enoriașii, de la finalul slujbei, a scos la iveală autenticitatea graiului moroșenesc. Bisericuța de lemn din Rozavlea, construită în stilul specific locului și decorată cu ornamente sculpturale autentice inspirate din simbolistica populară românească, este un spațiu intim, o bijuterie a meșterilor dulgheri, un lăcaș de cult în care te simți cu adevărat conectat la rădăcini.
Călătoria spirituală ne-a purtat apoi spre Mănăstirea Bârsana, un extraordinar complex monahal ce datează din secolul al XIV-lea. Sfânta Liturghie de duminică, oficiată pentru o mare de enoriași strânși din interiorul și din afara granițelor României, le-a insuflat elevilor spiritul diversității promovate în cadrul Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, instituție de învățământ ce unește sub aripile sale copii și tineri de diferite religii.
Ultimul obiectiv al excursiei prin Maramureș a fost Memorialul Victimelor Comunisului și al Rezistenței de la Sighet. Pășind în închisoarea transformată în muzeu, în elevi s-au activat conștientizarea și prețuirea sacrificiului înaintașilor. Fețele miilor de deținuți ale căror portrete îmbracă pereții închisorii și numele lor săpate în marmura neagră din curte reflectă lupta neobosită și spiritul tare demonstrat de credința neclintită în valorile ce conferă demnitate omului: FRUMOSUL, ADEVĂRUL și BINELE SUPREM. Lângă celula în care a suferit și s-a stins din viață Iuliu Maniu, am adus un omagiu marelui om politic și, totodată, patronului spiritual al școlii noastre, rostind frumoasa rugăciune a sa. La finalul vizitei, ne-am adunat în Spațiul de reculegere și rugăciune, amenajat în curtea muzeului, pentru a aprinde câte o lumânare în memoria tuturor celor 7348 de deținuți care au sfârșit între zidurile Închisorii de la Sighet. Jertfa lor, cea a sacrificiului de sine, este simbolizată prin grâul care crește în unele spații interioare ale muzeului. Grâul transformat în pâine și sângele vărsat în anii grei ai comunismului au hrănit din punct de vedere spiritual generațiile care au cunoscut gustul liberății. În timp ce priveam lumânările aprinse în spațiul de reculegere, una dintre fete a avut o revelație extraordinară: Trebuie să ardem împreună. Singuri ne vom stinge prea repede.
A fost de-a dreptul uluitor să privesc în ochii copiilor după ce am ieșit din Memorial! Am înțeles ce valoare are iubirea de aproapele. Am înțeles jertfa celor uciși acolo pentru ca noi, cei de azi, să nu mai suferim subjugați de regimuri barbare. Am înțeles că atunci când faci rău aproapelui, îți faci ție, pentru că, de fapt, suntem toți una. Am înțeles și am apreciat devotamentul față de noi, urmașii lor. Am simțit o recunoștință infinită… Ce înaintași am avut! Acum și viața noastră a dobândit, brusc, o altă valoare, întrucât copiilor li s-a dat un sens și o direcție.
Frumoasa noastră excursie a fost un prilej de a-l descoperi mai profund pe cel de lângă noi, un prilej de exprimare neîngrădită a opiniilor în cadrul dezbaterilor tematice, de dezvoltare a abilităților artistice – artă fotografică, dans, muzică –, de aprofundare a informațiilor istorice legate de personalitatea lui Iuliu Maniu. Mai presus de latura didactică, am identificat reflexiile virtuților în oameni, am căutat să ne descoperim sufletul, ființa autentică, dincolo de toate măștile impuse de societate, lucru care, în viața de zi cu zi, cere mult curaj, însă în Maramureș totul s-a petrecut absolut natural.
Excursia aceasta a avut pur și simplu un efect formidabil pe care nu l-am experimentat înainte! Drumul spre casă, brăzdat de peisaje unice, a fost o conștientizare a bogatei încărcături spirituale pe care am strâns-o în suflete.
Prof. Ioana Sarca
Sursa: egco.ro