Manifestările dedicate Anului Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 au fost marcate de către Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Vintere, în colaborare cu Primăria Holod, Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia „Episcop Vasile Aftenie” şi Prefectura Judeţului Bihor printr-o amplă manifestare.

Autorităţile, preoţii invitaţi şi Preasfinţia Sa Dr. Virgil Bercea au fost întâmpinaţi la monumentala Biserică din Vintere cu flori de către preotul paroh dr. Florin Jula. Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de către de Preasfinţia Sa împreună cu un sobor format din 10 preoţi şi diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, a urmat parastasul pentru odihna sufletelor tuturor eroilor neamului care şi-au jertfit viaţa pentru înfăptuirea României Mari.

Deplasarea de la Biserică la locul unde este amplasat monumentul a fost făcută cu mijloace de transport în comun, dar şi pe jos, vinterenii dorind să fie prezenţi în număr cât mai mare pentru a cinsti memoria înaintaşilor.

Monumentul este sub forma unei cruci luminoase având înălţimea de 14 metri.

La sosirea prefectului judeţului Bihor, dl. Ioan Mihaiu, s-a prezentat onorul de către comandantul Garnizoanei Oradea, iar apoi a fost intonat imnul de stat al României. Monumentul a fost dezvelit de către preotul paroh dr. Florin Jula împreună cu primarul Holodului, dl. Ioan Horga, pe placa comemorativă se găseşte inscripţia:

MONUMENT RIDICAT ÎN MEMORIA TUTUROR EROILOR ŞI SFINŢIT CU OCAZIA CENTENARULUI MARII UNIRI DE LA 1 DECEMBRIE 1918.

ÎN AMINTIREA MĂRTURISITORILOR CREDINŢEI GRECO-CATOLICE CARE AU CONTRIBUIT LA REALIZAREA ACESTUI IDEAL.

PRIN GRIJA PĂRINTELUI FLORIN JULA-PREOT PAROH DE VINTERE 16.09.2018

Preoţii împreună cu Preasfinţia Sa au sfinţit monumentul şi s-au rugat pentru eroi neamului care au luptat în cele două războaie mondiale.

Au urmat alocuţiunile rostite de către Preasfinţia Sa Dr. Virgil Bercea, dl prefect al judeţului Bihor Ioan Mihaiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, dl. Ioan Mang, Primarul Comunei Holod, dl. Ioan Horga şi preotul paroh dr. Florin Jula.

Preotul paroh Florin Jula, ca şi organizator şi gazdă a manifestării, a menţionat eforturile care au fost depuse pentru înălţarea acestui monument ridicat în memoria tuturor eroilor, indiferent de naţionalitate sau confesiune. Întrucât memoria eroilor trebuie cinstită în mod neîntrerupt, s-a anunţat intenţia comunităţii greco-catolice din Vintere de a construi şi amplasa Calea Crucii pe dealul din Vintere. Întrucât pe terenul limitrof monumentului a fost amplasată în timpul celui de-al doilea război mondial o baterie de artilerie a armatei române, preotul dr. Florin Jula a anunţat intenţia de a se reface tranşeele, de a se reface situl militar în vederea organizării unui muzeu militar în aer liber.

Întrucât un asemenea monument nu poate fi construit fără binefăcători şi sprijinul autorităţilor, Preasfinţia Sa a oferit diplome de recunoştinţă celor care au făcut posibil un asemenea monument. Astfel, au primit diplome:

dl. arhitect Ioan Ologu
dl. Gelu Costea- Eurocon Concept Srl, firma care a proiectat structura de rezistenţa a monumentului
dl. Vajai Gheorghe- SC. Gavella Com Srl- firma care a construit monumentul
dl. Carţiş Mihai- Sc. Electro Excell Consulting, firma care a alimentat cu energie electrică monumentul
dl. Stanciu Ioan- director UAMT, care a contribuit financiar la finalizarea proiectului
dl. Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Bihor
dl. Ioan Mang vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor
dl. Ioan Horga, primarul comunei Holod
În continuarea manifestării, un grup de copii îmbrăcaţi în costume populare, condus de doamna Anca Banda, directoarea Casei de Cultură a Municipiului Beiuş a prezentat un moment artistic cu cântece patriotice şi poezii.

Participanţii au depus coroane şi buchete de flori la monument.

Fanfara a susţinut câteva melodii militare, după care detaşamentul militar de onoare a defilat spre bucuria nemărginită a celor prezenţi care au fost emoţionaţi şi cu lacrimi de bucurie în ochi.

Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru reuşita acestei manifestări şi pentru toate binecuvântările trimise părintelui Florin Jula, familiei şi comunităţii din Vintere.

Consiliul Parohial
via EGCO.ro