Luna octombrie este, prin excelență, luna în care Biserica Catolică aduce în prim-plan, ca subiect de reflecție și rugăciune, activitatea misionară – trăsătura de bază a Bisericii. La data de 22 octombrie 2023 va fi celebrată Ziua Mondială a Misiunilor (cea de-a 97-a), în acest an cu tema: „Inimi arzătoare, picioare care merg”. Prin primii apostoli, Biserica a fost trimisă de Domnul Isus Cristos să ducă pretutindeni în lume vestea bună a mântuirii, să continue misiunea asumată de Fiul lui Dumnezeu, care a spus: „Spiritul Domnului este asupra mea, căci m-a uns și m-a trimis să aduc săracilor vestea cea bună, să vindec pe cei cu inima zdrobită, să proclam celor robiți eliberarea și celor orbi vederea” (Lc 4,18).

În comuniune cu întreaga Biserică, în octombrie 2023 atenția preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor din Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla va fi îndreptată în mod prioritar spre activitatea misionară. Momentul central va fi, desigur, celebrarea Zilei Mondiale a Misiunilor la toate nivelurile național/eparhial și parohial și colecta pentru Misiuni dedicată Fondului Universal al Solidarității de la Roma, prin care Sfântul Părinte susține activitatea misionară a Bisericii Universale.

Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla și „ținând cont de roadele ultimei întâlniri a directorilor OMP diecezani/eparhiali din România și Republica Moldova”, pr. Mircea Marțian, director eparhial OMP și protopop de Cluj I, a transmis preoților Eparhiei de Cluj-Gherla câteva recomandări cu privire la acest „nou parcurs în care suntem invitați să ne rugăm pentru întreaga activitate misionară ad gentes, dar și un prilej pentru noi toți de a ne aminti că, prin Botez, și noi avem misiunea de a-l vesti pe Cristos și de a-i ajuta pe cei care sunt departe de El sau nu îl cunosc, să ajungă să îl întâlnească”. Astfel, pentru a putea îndeplini „după posibilități planul Papei Francisc, care, încă din primul an de pontificat, a împărtășit tuturor visul spre «o urgentă reînnoire eclezială» călăuzită de Spiritul Sfânt”, preoților li s-a recomandat, mai întâi, să prezinte credincioșilor mesajul Sfântului Părinte cu ocazia Zilei Mondiale a Misiunilor (v. aici) – „o minunată meditație pentru preoți și pentru fiecare credincios în parte, spre a ne lăsa reînsuflețiți la zelul pastoral misionar dintâi, în vederea «evanghelizării lumii de azi», mai mult decât pentru «autoconservarea ei»”

La încheierea mesajului „inspirat din relatarea despre discipolii din Emaus, în Evanghelia lui Luca (cf. 24,13-35)”, Papa Francisc invită: „Să pornim din nou cu Isus, însuflețiți de Spiritul Său. Să pornim din nou cu inimi arzătoare, cu ochii deschiși, cu picioarele în mișcare, pentru a face și alte inimi să ardă de Cuvântul lui Dumnezeu, pentru a deschide alți ochi spre Isus în Euharistie și pentru a-i invita pe toți să meargă împreună pe calea comuniunii în rugăciune, a păcii și a mântuirii pe care Dumnezeu în Cristos a dăruit-o omenirii”.

Recomandări adresate preoților de către pr. director eparhial OMP pentru octombrie, luna misiunilor: „rostirea la finalul Sfintelor Liturghii a rugăciunii Sfântului Părinte Papa Francisc pentru misiuni; având în vedere că luna octombrie este dedicată și Reginei Sfântului Rozariu, preoții și credincioșii sunt invitați la rostirea rozariului misionar (v. aici); organizarea unui decor specific în biserici; organizarea unor momente de Veghe sau Adorație misionară; organizarea unor activități caritabile implicând tinerii și copiii din comunitate; organizarea unor pelerinaje, de la o biserică la alta în care să fie incluse, pe cât posibil, biserici de alte confesiuni; crearea de grupuri pentru recitarea Rozariului Viu; promovarea carismei misionare prin in-formare, rugăciune și sacrificii”. Totodată, preoții au fost invitați să propună credincioșilor, spre meditație și ca exemple de urmat, viețile unor sfinți dedicați în mod special activității misionare, precum: Fericita Pauline Jaricot, fondatoarea operei pentru Răspândirea Credinței; Sfânta Tereza a Pruncului Isus și Sfântul Francisc Xaveriu, patronii misiunilor.

Exemple de acțiuni dedicate misiunilor și misionarilor:

Între 20-22 octombrie 2023, se va desfășura, la Cluj-Napoca, în Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, Campusul misionar „Inimi arzătoare, picioare care merg” – un itinerar de formare misionară, adresat copiilor între 6-13 ani pentru a participa în comuniune cu Papa Francisc la Opera Copilăriei Misionare. Programul – organizat de protopopiatul Cluj I în colaborare cu Operele Misionare Pontificale din România, parohia „Andrei Mureșanu” și ASTRU Cluj – va cuprinde momente de formare misionară, rugăciuni, ateliere, jocuri, pelerinaj misionar la biserici din centrul orașului, alte surprize. Va fi prezent pr. Eugen Blaj, Director național OMP România.

Surorile Congregației Maicii Domnului, în colaborare cu Biroul pentru Pastorația Tinerilor și a copiilor din cadrul Episcopiei de Cluj-Gherla au organizat, în seara de joi 12 octombrie 2023, Adorație Euharistică în capela mănăstirii Maicii Domnului, Sanctuar Arhiepiscopal Major din Cluj-Napoca. Rugăciunea, însoțită de armonia cântărilor interpretate de tineri, a fost oferită pentru misionari și pentru pacea în lume. Programul s-a desfășurat cu participarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, care a invocat binecuvântarea lui Dumnezeu peste operele misionare din eparhia pe care o păstorește și din întreaga Biserică, deopotrivă cu comuniunea în rugăciunea stringentă pentru pace în Israel, Ucraina și în lumea întreagă.