Invitație la bucurie: Sfânta Liturghie arhierească pentru studenți în capela „Sf. Iosif”. Înființarea noii Misiuni pentru studenți „Lux Mundi”

În prezența a numeroși studenți clujeni, Sfânta Liturghie arhierească celebrată, în mai multe limbi, în după-amiaza zilei de duminică, 12 decembrie 2021, de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, în Catedrala greco-catolică din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, celebrare dedicată în mod special studenților, a fost o invitație la bucurie, la acea bucurie care vine de la Dumnezeu. Au concelebrat mai mulți preoți, între care: pr. Marius Furtună, rector, și pr. Marcelin Rotaru, de la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”; pr. Edmund Dujardi (vicar parohial al parohiei din cartierul Grigorescu); pr. Traian-Radu Coste-Deak, Vicar judecătoresc; pr. Vlad Pupăză (vicar parohial al parohiei din cartierul Andrei Mureșanu), diaconi fiind Marius Cîmpean și Ovidiu Marișca.

Un grup de tineri de curând reuniți într-un cor studențesc au dat răspunsurile liturgice și au cântat frumoase colinde. Prin această Sfântă Liturghie dedicată studenților, s-a dat startul funcționării unei noi misiuni pentru studenți în cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla, la Cluj-Napoca. În predică, Preasfințitul Claudiu a descifrat studenților rostul prezenței lor la „Cina Domnului” – la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia în mod providențial s-a citit textul evanghelic al celor poftiți la cină (Luca 14,16-24).

În primul rând, Ierarhul le-a spus tinerilor studenți că se află în acel spațiu liturgic pentru „a trăi bucuria”, dar și în „încercarea de a răspunde provocărilor timpurilor noastre”. Le-a reamintit că Papa Francisc, recent, „a inițiat un drum sinodal pe care l-a propus Episcopiilor din toată lumea”. Și, în acest drum sinodal, „fiecare Episcopie este chemată să caute resursele, bogățiile proprii, să-și descopere particularitățile și, oarecum, să se pună în discuție în fața acestora”. A continuat: „Mă întreb, pentru Episcopia de Cluj-Gherla, oare ce bogăție mai mare este decât cea pe care o reprezentați voi, tinerii studenți?” De aceea, prezența studenților, a tinerilor în formare „e o bogăție pe care Dumnezeu a dăruit-o Episcopiei și pe care Episcopia e datoare să o pună în valoare”. De aceea, a subliniat, „sunteți o bogăție pentru noi, dar sunteți în sine o bogăție: ați primit un «talant» de la Dumnezeu, pe care sunteți chemați să-l valorizați. Acesta este rostul Liturghie de astăzi și sper să fie, cu ajutorul lui Dumnezeu, o întâlnire pe care să o repetăm cu toții, să încercăm să o facem mai roditoare, să fructificăm potențialitățile pe care le avem”.

Preasfinția Sa Claudiu a continuat subliniind că invitația la Sfânta Liturghie o adresează tuturor studenților, de orice naționalitate, de oriunde au venit pe băncile instituțiilor de învățământ superior clujene, „pentru a vedea cum putem împreună să dăm o mărturie despre legătura de suflet care ne unește”. Le-a spus: „De cele mai multe ori, prezența la biserică este percepută doar ca o poruncă. Dar, dincolo de poruncă, rostul prezenței noastre la Liturghie, în viața Bisericii, este bucuria. Isus o spune către sfârșitul vieții sale pământești, în momentul în care se roagă Tatălui pentru noi, toți, spunând: «Vreau ca bucuria lor să fie deplină».”

„Cu toții căutăm bucuria, fericirea, și aici există cu adevărat. Lumea ne propune diferite modele de fericire, poate mult mai ușor de obținut, dar să fim întotdeauna atenți fiindcă unele dintre aceste bucurii sunt bune, după voia lui Dumnezeu, altele mai puțin bune. Dar, cu siguranță, în Cristos, sub ocrotirea Maicii Sfinte, unii în prezența celorlalți, putem găsi adevărata bucurie pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru fiecare dintre noi”. Preasfinția Sa Claudiu a continuat meditând paragraful evanghelic al duminicii, care se referă la „un banchet la care suntem toți invitați, dar la care putem răspunde fiecare în felul nostru, fiindcă suntem liberi să mergem sau nu la banchetul lui Dumnezeu”. De aceea, le-a spus studenților: „Vreau să vă mulțumesc din suflet și să vă spun că mă simt onorat că astăzi ați venit ca, împreună, să participăm la banchetul pregătit de Dumnezeu pentru noi. Este un banchet al bucuriei la care Dumnezeu a pregătit totul”.

Ierarhul a vorbit apoi despre cele trei categorii de oameni din textul evanghelic și cele trei feluri de a răspunde invitației la banchet, care „acoperă întreaga perspectivă umană, fiindcă totul devine un cerc: pământul, ca mijloc care ne oferă toate cele necesare, fiecăruia, că e vorba de un pământ fizic, că e vorba de munca, de misiunea pe care o avem fiecare. Avem ceva la dispoziție și trebuie să lucrăm cu acel «ceva». Cu ce lucrăm? Cu cele «cinci perechi de boi» care sunt calitățile noastre, capacitățile noastre, felul în care noi reușim, prin darul lui Dumnezeu, să lucrăm acest pământ pe care l-am primit. Și mai avem familia. Aceasta este logica firească a lucrurilor: să întemeiem o familie, pământul ne dă cele necesare, avem cele «cinci perechi de boi» să lucrăm pământul și tot ceea ce rodește pământul se răsfrânge în familie. Nu pare un cerc perfect? Singura problemă este să vedem dacă acest cerc îl include pe Dumnezeu, sau nu. În Evanghelia de astăzi vedem că este un cerc vicios, nu un cerc perfect, fiindcă acest cerc îl exclude pe Dumnezeu”.

Spre deosebire de invitații la cină din pasajul evanghelic, studenții care au venit la celebrare au deschis spre Dumnezeu acest „cerc” al existenței aici pe pământ. Ierarhul a subliniat: „Sunteți astăzi aici la «banchetul bucuriei», dar în fiecare zi suntem chemați să experimentăm aceeași invitație și în fiecare zi suntem chemați să vedem dacă cercul nostru îl include sau îl exclude pe Dumnezeu”. Preasfinția Sa Claudiu a privit în această logică marea sărbătoare care se apropie, Nașterea Domnului, cum Sfântul Iosif și Maica Sfântă caută un adăpost și nu găsesc. „Nimeni nu vrea să îi primească, dintr-un motiv sau altul. Și, din nou, cercul se închide în afara lui Dumnezeu, excluzându-l pe Dumnezeu”. Pentru ca această realitate a excluderii lui Dumnezeu să nu se repete, Episcopul de Cluj-Gherla a invitat credincioșii să deschidă „acest cerc al vieții către Dumnezeu”, să permită ca Pruncul Isus să se nască în sufletele lor, în viața lor. Dar acest răspuns să fie unul al bucuriei, nu o obligație: „Dumnezeu dorește să venim fiindcă ne bucurăm de bucuria Lui, fiindcă suntem parte a bucuriei Lui. Acesta este momentul bucuriei, dar este o bucurie pe care trebuie să o descoperim în fiecare clipă”.

„Crăciunul este o sărbătoare pe care o trăim în fiecare an, dar este și o sărbătoare pe care suntem chemați să o transferăm în sufletul nostru și să devină un Crăciun în fiecare zi”. „Bucuria este întotdeauna semnul prezenței lui Dumnezeu” și, a asigurat PS Claudiu, „vă garantez că e o bucurie care nu are legătură cu toate celelalte bucurii, o bucurie, o pace și o liniște pe care o veți putea experimenta, în Isus, indiferent de situația pe care o trăiți. Lumea nu va mai avea putere asupra voastră. Veți trăi în lume, dar nu aparțineți acestei lumi. Noi suntem deja conectați la viața veșnică. Aceasta descoperim la fiecare Sfântă Liturghie. De aceea v-am invitat în această seară să fiți aici ca, împreună, să vedem în ce fel bucuria poate să rodească, să sporească în sufletele noastre”.

În continuare, la încheierea celebrării liturgice, Episcopul de Cluj-Gherla a anunțat înființarea Misiunii pentru studenți în cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla. Noua misiune va fi coordonată de o echipă (ce rămâne deschisă), din care fac parte: pr. Edmund Dujardi, pr. Marcelin Rotaru, pr. dc. Marius Cîmpean, sr. Dominica CMD, Sara Fini, Petru Boilă și Jean Despruniee. Preasfinția Sa Claudiu a cerut studenților prezenți și celor care află despre noua misiune să contribuie cu inițiative despre modalități în care Biserica ar putea să le vină în întâmpinare, să le fie alături. „Am vrea să fim împreună în felul în care voi simțiți că Biserica poate și trebuie să fie împreună cu voi”, le-a spus Ierarhul.

Pr. diacon Marius Cîmpean, cancelar eparhial, a evidențiat faptul că Misiunea pentru studenți „Lux Mundi” se dorește un sprijin pentru toți studenții, de orice naționalitate, care vin la Cluj-Napoca din diferite orașe, Eparhii, sau din diferite țări. A anunțat, totodată, că din data de 16 ianuarie 2022, va începe Sfânta Liturghie duminicală pentru studenți: „În fiecare duminică, la ora 18, în capela ‘Sf. Iosif’ din Catedrala greco-catolică din Piața Cipariu, va fi celebrată o Sfântă Liturghie dedicată studenților care se află la Cluj”. A precizat și faptul că această celebrare liturgică va fi însoțită, de-a lungul timpului, de organizarea unor workshop-uri, conferințe, mese rotunde, cu preponderență biblice, liturgice și vizionări de film. Pentru a da curs invitației „la bucurie”, studenții au fost invitați să contacteze noua misiune prin e-mail: luxmundicj@gmail.com, telefonic la numărul 0724595933 (Marius Cîmpean) sau pe pagina de Facebook: aici.

Galerie imagini
Video