Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie și Filosofie, Institutul de Istorie Ecleziastică „Nicolae Bocșan” și Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla vă invită să luați parte la lansarea volumului asist. univ. dr. Lucian Turcu, intitulat Arhidieceza greco-catolică de Alba Iulia și Făgăraș în timpul păstoririi mitropolitului Vasile Suciu (1920-1935), Editura Mega, Cluj-Napoca, 2017, 626p.
Evenimentul este programat să se desfășoare în data de 23 noiembrie c., de la ora 13.00, în Aula „Regele Ferdinand I” a Institutului de Istorie Națională (str. Napoca, nr. 11, et. 1). Volumul reprezintă, în fond, teza de doctorat susținută public la Universitatea „Babeș-Bolyai” la data de 26 octombrie 2013, lucrarea fiind realizată pe baza unui acord de cotutelă între Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca și Università Cattolica del Sacro Cuore, Milano, sub coordonarea științifică a regretatului profesor Nicolae Bocșan și a prof. univ. dr. Cesare Alzati.
Redăm în cele ce urmează scurte aprecieri ale celor doi profesori-coordonatori pe marginea lucrării:
„Teza lui Lucian Turcu a trasat practic un nou program de cercetare, a soluționat probleme rămase din perioada anterioară, altele noi care au apărut în noul context politic și religios. A optat pentru o rezolvare a problemelor abordate. A făcut o demonstrație de real profesionalism, de maturitate profesională, cu spirit critic, coroborând informațiile furnizate de la Blaj și de la Roma, într-o reconstrucție istorică ce așază Biserica Română unită în cadrul societății românești, în evoluția istorică a României. A făcut-o beneficiind de o informație arhivistică copleșitoare, remarcabil gestionată și valorificată, integrată unei bibliografii exemplare pentru o teză de doctorat. Deși stufoasă ca informație, teza de dimensiuni impresionante se citește cu ușurință, fiind redactată într-un stil curgător, antrenant, cu o legătură logică între capitole, cu o foarte bună cunoaștere a problematicii pe care a tratat-o, ceea ce i-a permis să facă numeroase conexiuni, interpretări și încheieri extrem de valoroase.” (prof. Nicolae Bocșan)
„Con il presente volume di Lucian Turcu, siamo dunque di fronte a un’opera storica, che si impone per la ricchezza della documentazione prodotta e per il rigore metodologico che la caratterizza: un’opera che, in conformità a quanto fin dall’inizio segnalato, nella forma di monografia dedicata a uno specifico presule di una Chiesa locale, di fatto – oltre a una puntuale e documentata analisi di tale realtà – è venuta sviluppando un costante confronto con temi nodali della storia politica e culturale europea e con le questioni di fondo che tuttora segnano l’ecumene cristiana e la sua riflessione ecclesiologica.” (prof. univ. dr. Cesare Alzati)