La Clubul Parlamentarilor „Ioan Rațiu” a fost lansat volumul: Contribuții ale Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică la Marea Unire, autor Gheorghe Firczak.

Manifestarea a fost onorată de Mons. Miguel Maury Buendia, Arhiepiscop titular de Italica, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova; de deputați ai Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților; deputați ai altor grupuri parlamentare; preoții greco-catolici: Pr. Vasile Bojcsuk, Pr.Prot. Ceciliu Vasile Micu, Pr. Prot. Silviu Bindea, Pr. Mircea Costa; participanți din București și din țară.

Cartea a fost prezentată de Amet Aledin, istoric, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României; Varujan Pambuccian, liderul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale; Viorica Igelsky, istoric și dr. Ilie Gherheș, istoric, cercetător, șef de secție la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare.

Vorbitorii au subliniat contribuția Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, la afirmarea românismului în Transilvania și lupta dusă de reprezentanții Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică pentru recunoașterea națiunii române, pentru acordarea de drepturi acesteia în Austria, apoi în Austro-Ungaria ceea ce a contribuit ulterior la realizarea dezideratului național în anul 1918, unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu patria-mamă. Totodată, autorul a reamintit convergențele istorice ale rutenilor cu românii, contribuția rutenilor la Marea Unire.

La final, autorul a acordat participanților cartea cu autograf.

Francisc Oscar Gal – vicepreședinte U.C.R.R.