În comunitatea clujeană a Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD) și-au petrecut ultimii ani ai vieții pământești o parte dintre surorile a căror vârstă este apropiată de vârsta Congregației (fondată de Mitropolitul Vasile Suciu la 2 febr. 1921). Surorile în vârstă din CMD au păstrat în sufletele lor întreaga bogăție spirituală dobândită, prin trăirea credinței, de-a lungul timpului. Un astfel de exemplu de trăire creștină l-a oferit sora Ligia – Maria Rus, al cărei suflet s-a înălțat la Cer în seara de 8 octombrie 2020, încheind un pelerinaj pe acest pământ de aproape 93 de ani de viață.

S-a născut la 28 octombrie 1927, fiind originară din localitatea Vad, jud. Cluj. La vârsta de 19 ani, în decembrie 1946, împreună cu alte 7 tinere din aceeași localitate, a plecat la Cluj, la Institutul „Sf. Tereza” condus de Surorile CMD, unde au fost primite ca și candidate la viața de călugărie. Mai apoi, în luna august 1947 cele 8 tinere au fost primite în postulatură și trimise să lucreze la Clinicile universitare timp de un an. În 15 august 1948, la Institutul CMD de la Jucu, sora Ligia și-a văzut împlinit visul: a primit haina călugărească, împreună cu alte 16 postulante tinere sosite de la Cluj și Blaj.

Începuse persecuția credinței introdusă de regimul comunist. După doar un an și o lună, surorile CMD au fost deportate de la Institutul CMD din Jucu la Mănăstirea ortodoxă „Bistrița” (jud. Vâlcea). Acest scurt interval de timp de viață călugărească a întipărit adânc în inima și mintea Sr. Ligia, și a colegelor sale de noviciat, valori pe care le-au păstrat pentru tot restul vieții: consecvența în a-și face zilnic meditația și programul de rugăciune orice ar fi, atmosfera de reculegere din timpul zilei, vorbitul strictului necesar, rugăciunea Rozariului în timpul activităților manuale, examinarea conștiinței de seara, toate acestea pentru că, „în zgomot Isus nu poate să-i vorbească unei inimi”.

Imediat după deportare, novicelor CMD li s-a cerut să dezbrace haina călugărească, să îmbrace haine civile și să se întoarcă în familiile lor. Astfel, în sept. 1949, sora Ligia s-a întors în localitatea natală, în Vad, unde a rămas timp de opt ani. Fiind un grup de cinci surori călugărițe ale CMD din același sat, au hotărât să rămână unite în rugăciune, în frecventarea Sfintei Liturghii la Dej, la Părinții franciscani și să se susțină reciproc pentru a rămâne statornice în vocația lor.

În anul 1957, sora Ligia s-a stabilit la Baia Mare unde exista, în ascuns, un nucleu de surori din CMD. După o perioadă de pregătire în domeniul medical, a lucrat ca soră de caritate în spital, întâi la secția de pediatrie, apoi la adulți, dar, fiindcă s-a aflat despre activitatea ei religioasă clandestină, a fost transferată la secția de nou-născuți, „ca să nu mai aibă cu cine vorbi despre Dumnezeu”. Aici, după ce a botezat „sub condiție” un copil aflat în pericol de moarte, a înțeles care îi era misiunea și, timp de 23 de ani, le-a pe îndrumat pe mame din punct de vedere medical, moral și spiritual, botezând nou-născuții aflați în pericol, deseori fiind chemată alături de medic la intervenții în situații critice. Totodată, când era solicitată pentru tratamente la domiciliu, răspundea afirmativ cu generozitate și promptitudine, oferind întotdeauna și un cuvânt de suflet, pentru că, spunea dânsa, „omul suferind este mai deschis față de Dumnezeu, iar sănătatea nu se poate cumpăra, ci doar se poate primi în dar de la Bunul Dumnezeu”.

A locuit la Baia Mare pentru 57 de ani, în memoria colectivă rămânând ca persoană de referință a Bisericii Greco-Catolice clandestine. A continuat să activeze și după căderea regimului comunist, susținându-i pe credincioșii greco-catolici să își conștientizeze apartenența la Biserica Română Unită, precum și pentru a practica viața de membri ai acestei Biserici. După pensionare, începând din anul 1980, Sr. Ligia s-a dedicat catehezei copiilor și îndrumării spirituale a multor credincioși care o vizitau. Totodată, a continuat să răspundă solicitărilor bolnavilor aflați la domiciliu, desfășurând mult apostolat pentru sănătatea trupească, dar și sufletească, a celor din jur.

S-a mutat la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca în octombrie 2014. Pe lângă darul tăriei în credință și al unui spirit deosebit de caritabil, Dumnezeu i-a dăruit și simțul umorului și capacitatea de a face haz de necaz. Uneori, chiar sub învelișul unei anumite severități, pentru că, obișnuia să spună: „lucrurile lui Dumnezeu nu se negociază!”, se ascundea un suflet deosebit de sensibil și plin de bunătate și compasiune, mai ales față de cei aflați în suferință trupească sau sufletească.

Rânduiala Înmormântării s-a celebrat duminică, 11 octombrie 2020, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj. La ceremonia de înmormântare, pr. vicar Cristian David, capelan al comunității de la Mănăstirea Maicii Domnului, a prezentat o succintă, dar sugestivă schiță biografică a celei de la care în această zi întreaga comunitate își lua bun-rămas. Totodată, a dat citire câtorva mesaje impresionante ale unor persoane care au „reacționat” pe pagina Facebook a CMD, la anunțul despre trecerea la cele veșnice a Sorei Ligia:

„A fost un om minunat! A făcut mult bine în perioada în care a lucrat în Spitalul din Baia Mare, secția nou-născuți; dădea sfaturi de neegalat tinerelor mame, îngrijea cu toată dragostea bebelușii. Să aibă parte de odihna veșnică!”

„Cuvioasa Sora Ligia, acum mutată în veșnicie, a fost prima persoană care m-a ținut în brațe în Maternitatea din Spitalul județean din Baia Mare, în urmă cu 47 de ani, unde era angajată, în calitate de Soră medicală. Am locuit, din fericire, pe aceeași stradă din Baia Mare și am fost vecini. Ne-au despărțit vreo 7 case. A fost o bună credincioasă. Foarte generoasă, din toate punctele de vedere. La vârsta de aprox. 70 de ani ne-a ajutat fizic la construcția casei noastre, împreună cu Sora Iuliana. A încărcat roaba cu nisip! [Era] atentă față de Dumnezeu și aproapele ei. A ținut aprinsă flacăra credinței în regimul ateo-comunist, alături de Sora Iuliana, Sora Vianeea, Sora Bonifacia, păstrându-și cu demnitate apartenența la Biserica Greco-Catolică. Dumnezeu să-i dăruiască odihnă trupului și fericire veșnică sufletului în Împărăția Cerească a lui Dumnezeu!”

„Sunt foarte răvășit de dispariția Sorei Ligia! Știu că, din dimensiunea celestă de mare rang inundată de Lumina sfântă a Mântuitorului nostru Isus Hristos ne poate vedea, înțelege și ajuta în continuare! (…). Spiritul Cuvioasei Sr. Ligia Maria este viu și ne vede inimile și va rămâne totdeauna ca un model de sfințenie și ne va călăuzi în această vale de lacrimi! Mulțumim lui Dumnezeu și Mamei Domnului nostru Isus Hristos pentru privilegiul de a fi fost copiii spirituali ai Sorei Ligia! Ne-a lăsat o mare moștenire de înțelepciune și dragoste creștină! Sperăm să fim vrednici de sacrificiul pe care l-a făcut pentru noi! Bunul Dumnezeu să ne ierte și să ne ajute să fim buni și vrednici de ajutorul și mila Sa infinită față de noi oamenii! Mulțumesc Sora Ligia! Amin!”

Mai înainte ca trupul neînsuflețit al Sorei Ligia să fie condus pe ultimul drum pământesc, spre Cimitirul din Cartierul Mănăștur, unde a fost înhumat în parcela Surorilor CMD, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, i-a dedicat celei trecute la Domnul, un scurt cuvânt comemorativ: „Conducem pe ultimul drum pământesc trupul neînsuflețit al Cuvioasei surori Maria Ligia. Așa cum știm cu toții, nu este un punct final moartea pentru noi, creștinii, și cu atât mai puțin pentru o persoană care și-a consacrat întreaga viață lui Dumnezeu, este doar sămânța cea bună, roditoare, care se așază în pământ, pentru ca, acum, să treacă pragul morții spre viața veșnică. Cuvioasa Soră Maria Ligia, nu doar a păstrat cuvântul divin și l-a făcut să rodească, dar a devenit ea însăși un semănător al cuvântului pentru toți cei cu care a făcut cateheză, pentru toți bolnavii cu care a venit în contact, pentru toți cei cărora le-a împărtășit Sfintele Taine, Sfânta Taină a Botezului. Să-I mulțumim Bunului Dumnezeu pentru acest exemplu de perseverență în credință până la capăt, de fidelitate față de chemarea primită de la Domnul nostru Isus Hristos, să-L rugăm pe El acum, pe Mirele ceresc, să o primească în brațele Sale cu bucurie și să-i spună: bine, slugă bună și credincioasă, peste puține ai fost pusă, peste multe te voi pune. Intră în Împărăția pregătită ție! Amin.”

La trecerea la Cer a sorei Ligia din Congregația Surorilor Maicii Domnului

Mai multe imagini aici.

Știre preluată de pe eparhiaclujgherla.ro