În Duminica a XXXI-a după Rusalii, Preasfinția Sa Virgil s-a aflat în mijlocul comunității din Șimleu Silvaniei, unde a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de părintele vicar foraneu al Silvaniei, Gheorghe Țurcaș și părintele protopop Nicolae Bodea.

Motivul vizitei  a fost un eveniment foarte important atât pentru comunitatea evreiască cât și pentru Biserica Greco-Catolică. A fost marcată Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului și a fost început demersul de recunoaștere a marelui om politic și de Stat Iuliu Maniu, ca Drept între Popoare.

La acest eveniment au participat: Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, Excelența sa fostul Ambasador SUA, Adrian Zuckerman, Ambasadorul Belarusului în România Andrei М. Grinkevich, Ministru consilier Ambasada Rusiei Igor Iniushkin, Gabriel Lavrincic, consul onorific al Federaţiei Ruse în România, Consulul Ungariei la Cluj  Csige Sandor, domnul Lucian Bode, ministru de interne, domnul Virgil Țurcaș, Prefectul Județului Sălaj, domnul Dinu Iancu Sălăjeanu, Președintele Consiliului Județean Sălaj, domnul Daniel Stejeran, directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord din Șimleu, Paul Gorgan, consilier al președintelui CJS, domnul Viceprimar al orașului Șimleu Radu Lazăr, părintele Nicolae Bodea, protopop greco-catolic de Șimleu, părintele Cristian Borz, paroh greco-catolic de Bădăcin și alți invitați prin aplicația online Zoom printre care Herman Berkovits, medicul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu – din Israel, Elly Berkovits Gross, supraviețuitoare a Holocaustului – New York, Alex Hecht, fondator al Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, Roberta Seret Bayer – reprezentant O.N.U. – New York.

Înaintea manifestărilor avute la Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord din Șimleu, toți invitații s-au întâlnit în Dealul Țarinei lui Iuliu Maniu, unde părintele Cristian Borz, alături de localnicii Bădăcinului au întâmpinat oaspeții în costume populare și tradiționala pâine cu sare. Părintele Cristian, cu ospitalitatea specifică familiei Maniu, le-a prezentat onoraților oaspeți casa, prezentându-le și demersurile care au fost făcute pentru reabilitarea ei.

Imnul marelui om de stat și fiu al Bisericii Greco-Catolice a răsunat în fața casei când invitații au ieșit după turul ghidat „Îl simt cum mai vine/Mai vine pe acasă,/Îl văd cum se aşează/Cu satul la masă,/Şi-şi varsă durerea/Sădind-o în noi /Generaţii ca mine,/Ca tine, ca voi”. Mai apoi ierarhul orădean a rostit în Biserica Greco-Catolică  alături de cei prezenți rugăciunea „Tatăl Nostru”.

Manifestările au continuat la Muzeul   Holocaustului din Șimleu Silvaniei unde fiecare dintre invitați au ținut câte un discurs. Preasfinția Sa Virgil în expunere a rostit Psalmul 136, afirmând faptul că „suntem cu toți la această zi de comemorare, un râul al Babilonului”. „Avem responsabilitatea să nu uităm aceste evenimente”. A fost prezentat și Proiectul educațional multicultural: TINERI AMBASADORI 2020-2022 – prezentarea activităților din cadrul înfrățirii dintre Șimleu Silvaniei și Petach Tikva, Israel.

Eugen Ivuț

Sursa: www.egco.ro