În anul centenarului Marii Uniri, duminică, 4 februarie 2018, la Bădăcin, a avut loc un eveniment de comemorare dedicat lui Iuliu Maniu, eveniment ce a marcat împlinirea celor 145 de ani de la nașterea „Sfinxului” și a celor 65 de ani de când Iuliu Maniu a murit în celula 8 din Închisoarea Demnitarilor aflată în Sighet. Evenimentul comemorativ a început cu celebrarea Sfintei Liturghii și a unui parastas în memoria personalităților sălăjene care au contribuit la Marea Unire din anul 1918, în prezența Episcopului greco-catolic de Oradea, Preasfinția Sa Virgil Bercea, alături de parohul Cristian Borz, Vicarul foraneu al Silvaniei, pr. Gheorghe Țurcaș, protopopul Nicolae Bodea și alți 4 preoți.

Programul a continuat cu vizitarea Muzeului aflat la demisolul bisericii greco-catolice din Bădăcin, a casei memoriale Iuliu Maniu, unde s-au depus coroane de flori la bustul lui Iuliu Maniu, a urmat prânzul, după care la Căminul Cultural din localitate a avut loc o conferință tematică, o lansare de carte a istoricului Marin Pop, o prezentare a stadiului actual al lucrărilor la casa memorială Iuliu Maniu și s-a încheiat cu un program cultural-artistic. La această manifestare au fost prezente oficialități locale și județene, oameni de cultură, directori de instituții și fundații, reprezentanți ai partidelor politice, dar și numeroși oaspeți veniți din toate colțurile țării și de peste hotare.

Notăm prezența fostului secretar personal al lui Corneliu Coposu, Ion-Andrei Gherasim, și a primului donator al campanie de strângere de fonduri pentru casa memorială Iuliu Maniu, ing. Marius Andrei. Întregul eveniment a fost organizat de parohia greco-catolică Bădăcin și Primăria Pericei, în colaborare cu Muzeul de Istorie și Artă Zalău, Biblioteca Județeană Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj, Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Clubul Copiilor din Șimleu Silvaniei, Liceul „Iuliu Maniu” Oradea, Școala Gimnazială nr. 1 Pericei și Radio Maria.

Ioana Gale
via egco.ro