Întrunirea eparhială a Reuniunilor Mariane din Eparhia de Cluj-Gherla s-a desfășurat sâmbătă, 14 octombrie 2023, la Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, cu tema: „Sfânta Fecioară Maria, Mama Bisericii” și motto-ul: „Faceți tot ce vă va spune” (Ioan 2,5). Prima parte a zilei a fost dedicată rugăciunii în capela „Sf. Iosif” din incinta Catedralei: a început cu recitarea Rozariului, și apoi, la ora 10.30, a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească.

Au participat membri și delegați ai Reuniunilor Mariane parohiale din întreaga Eparhie, cu Monica Culea, președinta Reuniunii Mariane eparhiale, pr. Florin Isac, asistent spiritual eparhial și preoți asistenți spirituali ai reuniunilor parohiale, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, împreună cu pr. Vlad Pupăză, gazde ale evenimentului avându-l în mijlocul lor pe Păstorul eparhiei, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla. Răspunsurile liturgice au fost oferite de diaconul Mihai Roman împreună cu credincioși și membri ai Reuniunii Mariane „Regina Martirilor și Mărturisitorilor” din parohia din cart. Andrei Mureșanu, afiliată capelei.

În cuvântul de învățătură din cadrul celebrării liturgice, Preasfinția Sa Claudiu a arătat importanța legii iubirii care primează legii iudaice atât în cazul celor care au cules spice de grâu să mănânce sâmbăta, sau a samariteanului care a îngrijit pe cel atacat de tâlhari sau a celui vindecat de mâna uscată sâmbăta. S-a adresat membrilor Reuniunii Mariane și preoților care îi însoțesc spiritual, încurajându-i, relevând importanța pe care Reuniunea Mariană o are pentru întreaga Biserică, asigurându-i de toată susținerea și cerându-le, la rândul său, ajutorul prin rugăciune. A mulțumit pentru buchetele spirituale oferite de marianiști la sărbătoarea Sfintei Maria Mare sau în alte sărbători. Reuniunea Mariană are o misiune esențială pentru Biserică, prezența Maicii Sfinte ne ocrotește încontinuu, iubirea Maicii Sfinte ne înconjoară. Toți sfinții și misticii au avut o relație specială cu Sfânta Fecioară. Indiferent de greutățile prin care trecem, să urmăm ceea ce a zis Maica Tereza spunea referitor la puținul bine făcut comparativ cu răul care primează în lume: este ca o picătură de apă pură într-un ocean cu apă murdară. Să-l invităm pe aproapele să facă la fel ca noi.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. Florin Isac, asistent spiritual eparhial, a mulțumit participanților, pentru prezență și Preasfinției Sale Claudiu, pentru onoarea de a fi în comuniune cu Reuniunea Mariană eparhială. Apoi, întreaga comunitate a rostit rugăciunea de consfințire Preasfintei Fecioare Maria. Președinta Reuniunii Mariane eparhiale a mulțumit Preasfinției Sale pentru onoarea de a fi în comuniune cu cei prezenți, oferind un frumos buchet de flori și o icoană, asigurând de rugăciunea membrilor Reuniunii Mariane pentru nevoile Bisericii.

A urmat o pauză – după care s-a trecut la partea a doua a programului. Mai întâi, Monica Culea a prezentat Reuniunea Mariană din Eparhia de Cluj-Gherla și activitățile principale ale ultimului an, după care au urmat discuii și alegerea unui consiliu al Asociației pentru vizite în parohii care nu au Reuniune Mariană. Întrunirea eparhială s-a încheiat cu mulțumire și Adorație în fața Sfântului Sacrament expus în capelă, și apoi, cu o agapa fraternă, care a fost și sărbătorire a noului început de drum pentru Reuniunea Mariană din Eparhia de Cluj-Gherla, un drum de rugăciune, apostolat și trăire a credinței sub mantia Maicii Sfinte. (text: Monica Culea, președinta Reuniunii Mariane din Eparhia de Cluj-Gherla; foto: Ioana Fort, vicepreședinta RM din parohia gazdă)

Galerie imagini