Interviu realizat de Radio Vatican cu Episcopii Claudiu Lucian Pop și Cristian-Dumitru Crișan despre simpozionul de la Roma „Două Icoane Angelice: Fericiți, Episcopi și Martiri”, despre viața de credință a Fericiților Tit Liviu Chinezu și Ioan Suciu

Se desfășoară, în după-amiaza zilei de joi, 20 octombrie 2022, la Roma, simpozionul „Două Icoane Angelice: Fericiți, Episcopi și Martiri” despre viața de credință a Fericiților Tit Liviu Chinezu și Ioan Suciu, alumni ai Universității Pontificale „Sfântul Toma” – „Angelicum”. Alături de rectorul Universității, pr. Thomas Joseph White O.P., și de decanul Facultății de Teologie, fr. Justin Schembri O.P., organizatorii și participanții așteaptă alocuțiuni din partea Cardinalului Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică; a Cardinalului Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului pentru Cauzele Sfinților; a Cardinalului Leonardo Sandri, prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale; pr. Vasile Man, postulator al cauzei de beatificare; precum și din partea altor invitați. Moderatorul simpozionului este pr. Benedict Croell O.P., director de dezvoltare și misiune. La finalul intervențiilor va fi proiectat filmul „Șapte Martori pentru Mica Romă”.

În vederea aceste manifestări academice omagiale, Redacția Română Radio Vatican a stat de vorbă cu Episcopii greco-catolici Claudiu Lucian Pop, al Eparhiei de Cluj-Gherla, și Cristian-Dumitru Crișan, de la Curia Arhiepiscopală din Blaj. Interviul a fost realizat în Piața Sfântul Petru, la scurt timp după întâlnirea cu Papa Francisc la finalul audienței generale de miercuri, 19 octombrie 2022.

Episcopii martiri, sursă de inspirație în fața noilor ideologii

Pr. Adrian Dancă:

Suntem în Piața Sfântul Petru, la câteva minute după întâlnirea cu Papa Francisc la audiența generală. Cum a decurs această întâlnire cu Succesorul lui Petru?

PS Cristian:

A fost emoționant, ca de fiecare dată când am avut privilegiul să îl întâlnesc, să îl salut personal pe Sfântul Părinte Papa Francisc și totodată să îi expun și motivul prezenței mele la Roma, legat de organizarea Simpozionului „Două Icoane Angelice” – „Două Icoane Îngerești”, care va avea loc la Ateneul Pontifical „Angelicum” de la Roma, pentru a-i cinsti, pentru a-i onora, pentru a-i venera pe doi dintre Fericiții Episcopi martiri greco-catolici, foști studenți ai acestei Universități Pontificale „Angelicum” de la Roma. Este vorba despre Fericitul Ioan Suciu și Fericitul Tit Liviu Chinezu.

Pr. Adrian Dancă:

De ce e la Roma acest simpozion, cine ia cuvântul și care vor fi temele abordate?

PS Cristian:

Simpozionul este organizat de Universitatea Pontificală „Angelicum”, tocmai pentru a-i pune în lumină, pentru a valoriza mărturia de credință și de sfințenie a celor doi vrednici foști studenți ai lor. Va fi prezent Eminența Sa Cardinalul Marcello Semeraro, prefectul Dicasterului pentru Cauzele Sfinților, precum și Eminența Sa Leonardo Sandri, prefectul Dicasterului pentru Bisericile Orientale. Eminențele lor vor prezenta saluturi, discursuri instituționale, alături de mesajul pe care l-a trimis Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Vor urma luări de cuvânt din partea autorităților academice ale acestei prestigioase Universități „Angelicum”, rectorul Universității, precum și alți profesori de la Facultatea de Teologie, urmând ca pr. Vasile Man, postulator al cauzei de beatificare al celor șapte Fericiți Episcopi greco-catolici români, să expună un cuvânt legat de mărturia lor de credință, precum și de stadiul actual al cauzei de canonizare. Va urma, în cadrul acestui eveniment academic, proiecția filmului documentar „Șapte martori pentru mica Romă”. Este vorba despre un film apărut în anul 2018 și care a fost deja prezentat, în anul 2018, inclusiv în filmoteca Vaticanului, iar în 2019 la prestigiosul Collège des Bernardins din Paris, fiind regizat de doamna Anca Berlogea Boariu, și prezintă mărturia eroică pentru Cristos dată de cei șapte Episcopi greco-catolici în timpul persecuției comuniste.

Pr. Adrian Dancă:

Ce mesaj își propune să transmită acest eveniment, în special seminariștilor, studenților în teologie, păstorilor de suflete care își continuă specializarea studiilor la Roma, dat fiindcă e vorba de doi Păstori de suflete eroici, beatificați, nu întâmplător, dar și de doi intelectuali admirabili.

PS Cristian:

Vor fi prezenți mulți seminariști de la Colegiul Pontifical „Pio Romeno”, vor fi prezenți mulți studenți seminariști, preoți și persoane consacrate din Universitatea Pontificală „Angelicum”, precum și alți invitați din Cetatea eternă, pentru a reflecta împreună și pentru a învăța din fidelitatea pe care cei doi mucenici au avut-o în a-și respecta propriul crez, precum și tenacitatea de a nu ceda presiunii răului care se instalase în România. Ne gândim cu bucurie și cu recunoștință la mărturia lor, ne gândim la speranța și la certitudinea libertății, pe care ei au avut-o dincolo de gratiile închisorilor din România, și la certitudinea faptului că Dumnezeu rămâne alături de Biserica Sa și că Dumnezeu va reînvia Biserica Greco-Catolică din România.

Putem să luăm ca și cadru cuvintele profetice pe care Cardinalul Iuliu Hossu le-a rostit, tot în acest în acest context: „Lupta mea s-a sfârșit, a voastră continuă”. Această luptă a fidelității, în care ne bazăm pe mărturia și pe sângele martirilor noștri, continuă astăzi în fața noilor ideologii pe care le-a amintit Sfântul Părinte Papa Francisc pe Câmpia Libertății de la Blaj, acum trei ani, pentru ca aceste faruri de lumină și de speranță să fie într-adevăr puncte de reper pentru generațiile de astăzi, din România și nu numai.

Episcopii martiri, modele de armonie între credință și rațiune

Pr. Adrian Dancă:

Preasfințite Claudiu, sunteți în Piața Sfântul Petru, la câteva minute după întâlnirea cu Succesorul Sfântului Apostol Petru.

PS Claudiu:

A fost o întâlnire emoționantă, fiindcă noi, când venim la Roma – vorbesc ca Episcop greco-catolic -, nu pot să nu-mi aduc aminte și de mărturia de credință a Bisericii din timpul persecuției comuniste, așa că vin gândindu-mă la înaintașii mei, cu mare emoție, îl întâlnesc pe Sfântul Părinte și când îl ating mă gândesc la Petru, care ne întărește în credință. Trăim momente dificile, cu toții – apropo de pandemie, de războiul din Ucraina -, și avem nevoie de această întărire a credinței. Papa Francisc o face într-o manieră cu totul aparte. I-am transmis, bineînțeles, salutul Bisericii noastre, salutul Preafericitului Părinte Lucian, i-am spus că suntem și noi alături de Ucraina, suntem la mică distanță, dar suntem alături în primul rând în comuniune spirituală. Ne-a încurajat și ați văzut că și în mesajul adresat credincioșilor, pelerinilor, a adus aminte de iubita și suferinda Ucraina. Am pus în mâinile Sfântului Părinte și în rugăciunea personală Episcopia de Cluj-Gherla, credincioșii, călugării, călugărițele, preoții, pe toți cei dragi, pe toți cei care îmi sunt cei mai apropiați, dar și toți credincioșii, cu toate cerințele și rugăciunile lor.

Pr. Adrian Dancă:

Vă aflați la Roma pentru un simpozion relevant din punct de vedere pastoral și eclezial, un simpozion dedicat Episcopilor Tit Liviu Chinezu și Ioan Suciu, Episcopi martiri beatificați de Papa Francisc în „Mica Romă”, pe Câmpia Libertății de la Blaj. Este vorba de doi Păstori de suflete devotați, dar și de doi intelectuali, cu o bună pregătire intelectuală.

PS Claudiu:

Cred că aceasta ne ajută să ne aducem aminte de mesajul Papei Ioan Paul al II-lea, care vorbea despre importanța rugăciunii, a vieții spirituale, dar, în același timp, și de importanța pregătirii intelectuale care să pună o bază solidă credinței. Și vorbea de două aripi, care ne ajută să ne înălțăm înspre cer: partea de rugăciune, partea spirituală, de suflet, dar și partea rațională, intelectuală. Din acest punct de vedere, evenimentul de la „Angelicum” cred că ne ajută să trăim credința noastră dar nu ca și cum ar fi ruptă de realitatea în care suntem. Gândiți-vă că cei doi Episcopi martiri au fost studenți aici, la Roma, și, cumva, pregătirea lor la Roma, bineînțeles, apropierea de Sfântul Părinte, dar studiile teologice, studiile filosofice, au contribuit la experiența lor din perioada persecuției.

Nu a fost o alegere personală, de moment, alegerea lor de a se opune regimului comunist, alegerea lor de a prefera pușcăria, gândindu-se că e mult mai important să-și păstreze credința decât să răspundă cererilor celor fără Dumnezeu. Alegerea lor a fost, bineînțeles, o alegere în rugăciune, dar fondată, cumva, pe studiile profunde, filosofice și teologice, pe care ei le-au făcut. Cred că e un imbold pentru noi toți, astăzi. Avem tendința, câteodată, să mergem ori într-o parte, în zona de rațiune, încercând să explicăm totul rațional, ori să ne refugiem într-o devoțiune personală cumva ruptă de realitate și de lumea în care trăim. Episcopii martiri ne invită să punem împreună aceste două aripi, să ne rugăm, să ne aprofundăm credința prin devoțiunile personale, sau în Biserică, dar, în același timp, să avem o lectură care să ne ajute să aprofundăm dimensiunea teologică a vieții noastre. Cumva, cele două aripi cu adevărat ne ajută să ne înălțăm înspre cer: nici rațiune fără partea spirituală, nici partea spirituală, de rugăciune personală, devoțională, fără o aprofundare teologică.


Sursa: Radio Vatican