Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, la mănăstirea franciscană „Maica Domnului” din Oradea a avut loc prima întâlnire de lucru a responsabililor cu pastorația copiilor și a tinerilor, respectiv a adulților și a familiilor din Eparhia de Oradea. La discuții au sosit inclusiv reprezentanții asociațiilor laicale ce funcționează pe teritoriul Eparhiei.

În deschiderea lucrărilor, părintele Mihai Vătămănelu, Vicarul general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, a prezentat cele două departamente implicate în pastorația laicilor: Departamentul pentru pastorația copiilor și a tinerilor, respectiv Departamentul pentru pastorația adulților și a familiilor. Sfinția sa a anunțat că, în sprijinul activităților de pastorație și evanghelizare, pe teritoriul Eparhiei va fi răspândită broșura „Școala de evanghelizare”. Ea va ajunge în fiecare protopopiat și este destinată preoților implicați în acțiuni de evanghelizare. S-a subliniat și faptul că noile timpuri deschid larg chiar și laicilor posibilitatea de a completa osteneala preotului în activitatea misionară de evanghelizare. Biserica are nevoie și de implicarea lor în evanghelizare, fiecare după calitățile sale, fiecare folosindu-se de instrumentele la îndemână pentru a ieși în întâmpinarea celor cu dor după Dumnezeu.

Părintele Paul Popa, coordonatorul Departamentului pentru pastorația copiilor și a tineretului, a prezentat calendarul activităților prevăzute în programul pastoral pentru tineret. Un punct răsunător în agendă are în vizor Centenarul Marii Uniri. Astfel, în contextul Centenarului, tinerilor de liceu li se propune un concurs de istorie pe tema Marii Uniri. Aceasta ar fi o experiență care să prilejuiască o deschidere a interesului lor pentru adevărul istoric și pentru cunoașterea rolului decisiv pe care l-a avut Biserica Română Unită în istorie. S-a mai decis crearea unui grup de discuții online care să faciliteze comunicarea internă a celor implicați sau interesați de activitatea departamentului.

Departamentul pentru pastorația adulților și familiilor își propune să colaboreze cu toate asociațiilor catolice din Eparhie. Părintele Mihai Tegzeș, coordonatorul Departamentului, a anunțat intenția de a elabora „Broșura pentru logodnici” ca instrument în pregătirea pentru căsătorie. Tot sfinția sa a lărgit explicațiile despre „Școala de evanghelizare”, care aduce aminte de primii creștini, care se întâlneau în casele oamenilor, avându-l pe Isus în centrul atenției. În contextul acelorași discuții despre familie, părintele Mihai Vătămănelu a prezentat experiența pastorală a Comunităților Familiale de Evanghelizare, subliniind că reușita lor constă în întâlnirile săptămânale. În acest tip de întâlnire se conștientizează prezența lui Isus în comunitate, iar oamenii uniți, în primul rând în jurul lui Dumnezeu, pot face lucruri minunate.

Discuțiile au continuat cu sugestiile prezentate de fiecare dintre cei invitați la lucrări. Ele vor fi analizate de responsabilii Departamentelor, astfel încât pastorația laicilor să fie una eficientă și completă. În final s-a propus ca acest tip de întâlnire să aibă loc măcar de două ori pe an.

Laura Ologu
Biroul Pastoral al Eparhiei de Oradea
via EGCO.ro