„Agapé: cum să-l iubim pe Dumnezeu prin cel de lângă noi” a fost tema exercițiilor spirituale anuale ale asociațiilor și grupurilor laicale din Eparhia Greco-Catolică de Oradea care s-au desfășurat în perioada 17-19 mai 2024 la Centrul Don Orione din Oradea. Exercițiile spirituale, susținute de pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc (OFMConv), au fost prilej de comuniune și împărtășire pentru toți participanții, în mijlocul cărora s-a aflat vineri, 17 mai a.c., și Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.
Reiterând apropiata sărbătoare marcată în acest loc, a împlinirii a douăzeci de ani de la canonizarea Sf. Alois Orione (Don Orione), păstorul de Oradea a subliniat că fiecare membru al unei asociații și fiecare dintre noi, suntem chemați să facem binele, întotdeauna binele și niciodată răul (Cf. Sfântului Alois Orione):
„Fiecare dintre noi putem să pășim pe urmele sfinților către Domnul, pentru că ei sunt modelele, farurile noastre, pe acest drum către Împărăția Cerurilor! Toți sfinții ne ghidează, fiecare ne dăruiește ceva. Dacă noi știm să «profităm» în sensul cel mai bun al cuvântului de aceste momente de har, când sunt anumite aniversări, cu atât mai mult reușim să ne îmbogățim sufletește și la rândul nostru să dăruim celorlalți. Reușim să înțelegem cât este de important să facem binele, întotdeauna binele și niciodată răul? Nu este ușor.” – a spus Preasfinția Sa.
Vorbind apoi pe marginea temei propuse la exercițiile spirituale, PS Virgil Bercea a evidențiat misiunea fiecărui creștin de a vedea în aproapele său chipul Lui Dumnezeu, dar în același timp să îl considere pe cel de lângă el un dar de la Domnul:
„Cel care stă lângă mine este darul Lui Dumnezeu pentru mine. Reușesc să văd în aproapele meu chipul Lui Dumnezeu? Este fantastic dacă reușim să ajungem pe drumul credinței să fim după «chipul și asemănarea Lui Dumnezeu» care este infinit. Măreția Lui poate să se exprime în toate modurile posibile și imposibile… dacă în fața unui fir de iarbă sau a unei flori de primăvară putem să ne minunăm spunând «Mare eşti, Doamne, şi minunate sunt lucrurile Tale, şi nici un cuvânt nu e de ajuns spre lauda minunilor Tale!», atunci reușim să înțelegem cât este de mare Dumnezeu și vom reuși să vedem în cel de lângă noi Măreția Domnului.”
La întâlnirea cu asociațiile din Eparhia de Oradea, participanții au avut ocazia să adreseze episcopului de Oradea întrebări pe marginea problematicilor actuale, precum: conflictele aflate în desfășurare, inteligența artificială și etica noilor tehnologii, chestiuni legate de trăirea propriei credințe – devoțiuni personale, sacramentul reconcilierii, Purgatoriul – dar și despre subiectul familiei astăzi, a cărei Zile Internaționale a fost marcată pe 15 mai a.c.. Să vezi chipul Lui Dumnezeu în inamic, să trăiești prietenia până la final, să trăiești libertatea de a face binele și mai ales să trăiești cu seninătate prezentul, potrivit propriei identități, sunt toate modalități de a pune în practică iubirea Agapé. „Să înțelegem istoria care este în derulare, dar în același timp să trăim credința noastră care este în mișcare, dar constantă”, au fost câteva îndemnuri primite din partea păstorului greco-catolic de Oradea, care asigură că:
„Cea mai mare putere a noastră este rugăciunea. Dacă reușim să ne rugăm cu seninătate, să fim perseverenți și constanți într-o asociație, vom face cu siguranță lucruri bine-plăcute Lui Dumnezeu. Orice rugăciune este foarte bine primită și este foarte importantă. Un alt aspect foarte important în cadrul asociațiilor este să colaborăm unii cu alții.”
La exercițiile spirituale anuale ale asociațiilor și grupurilor laicale din Eparhia Greco-Catolică de Oradea au participat credincioși din protopopiatele de Oradea, Marghita, Zalău, Beiuș, Supur, Ier, membri ai asociațiilor: Viața Ascendentă, AGRU, Reuniunea Mariană, Terțiarii Franciscani și Calea Neocatecumenală. Alături de aceștia au fost prezenți Pr. Duma Ovidiu, îndrumător spiritual al asociației „Viața Ascendentă” din Eparhia de Oradea și Pr. Marița Ovidiu, responsabil cu pastorația în Protopopiatul de Supur.
Pentru participanți a fost o întâlnire eficientă în care au savurat fiecare moment, bucurându-se ca într-o mare familie. „S-a resimțit la unison sentimentul de comuniune în cadrul comunității, iar cei prezenți au plecat acasă cu foarte multe sfaturi practice, pe care să le aplice în viața de zi cu zi”, este ceea ce transmite la finalul întâlnirii, doamna Laura Ologu din partea Biroului Pastoral EGCO, organizatoarea acestui eveniment desfășurat cu binecuvântarea și implicarea PSS Sale Virgil Bercea, prin susținerea pr. Vicar General Mihai Vătămănelu.
Mulțumind mai presus de toate Domnului pentru reușita acestor zile, participanților la exercițiile spirituale, pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc pentru învățăturile transmise cu bucurie și înțelepciune, se cuvine la finalul acestei a doua ediții a exercițiilor spirituale anuale ale asociațiilor și grupurilor laicale din Eparhia Greco-Catolică de Oradea să se aducă mulțumiri celor care au colaborat la buna-desfășurare a inițiativei: preoții responsabili cu pastorația în protopopiate, preoții îndrumători spirituali ai asociațiilor și grupurilor laicale din eparhie, preoților de la Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” a Comunității Don Orione Oradea – pr. Ugo, pr. Francisc Lăcătuș și pr. Gabriel Ciubotariu, pr. rector Anton Cioba, rector al Seminarului „Sf. Trei Ierarhi” prin bunăvoința căruia participanții au fost găzduiți în cele trei zile la Seminarul Greco-Catolic orădean, pr. Eduard Roman care cu multă implicare a asigurat alături de echipa sa mesele participanților la Trattoria Seminarii, ipod. Eugen Ivuț, secretar episcopal, și tuturor voluntarilor!
Mai multe informații din cadrul programului desfășurat și a grupurilor de discuții, veți afla într-un articol ulterior.
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi
Sursa: egco.ro