În data zilei de joi, 18.10.2018, zi în care Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, pomenește pe Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, sârguincios cercetător al veștii celei bune, căruia îi datorăm a treia Evanghelie şi Faptele Apostolilor dar și un model prin scrierile sale cu caracter social, sugerând, mereu, un nou tip nou de societate, bazată pe iubirea fraternă, până la împărţirea bunurilor, cum se poate vedea în parabola samariteanului milostiv şi în descrierea primei comunităţi din Ierusalim, a avut loc prima întrunire a preoților din Protopopiatul Târnăveni.
Toți, cei 14 preoți din Protopopiatul Târnăveni, au răspuns învitației noului Protopop Sorin IVAN, adiministrator al Parohiei greco-catolice Cetatea de Baltă, unindu-se în rugăciune și în ședință extraordinară.
Programul a început la ora 10.00 în Biserica „Sfânta Treime” -Cetatea de Baltă, cu rugăciunea Orei a III-a, în prezența unui grup de credincioși, care au venit cu bucurie pentru a-i întâmpina pe preoți și a Primarului ing. Comandaru Constantin, un prieten de suflet al Părintelui Ivan și a comunității pe care o păstorește.
După încheierea rugăciunii, preotul protopop a adresat mulțumiri preoților, care au răspuns învitației, primarului și credincioșilor după care, în asentimentul tuturor, a mulțumit părintelui Mircea Ciulea pentru toată grija colegială și osteneala de care a dat dovadă, în mai bine de 20 de ani de activitate, în fruntea protopopiatului Târnăveni.
Partea a doua s-a desfășurat la demisolul bisericii, unde a început ședința condusă de noul protopop. Au fost abordate mai multe teme legate de personalul neclerical, de refacerea tradiției pentru pelerinaje în locul numit Ciungar, unde în prima fază pentru realizarea acestui obiectiv, s-a decis realizarea căii Sfintei Cruci, unde fiecare parohie în parte va prelua o stațiune. În acest context, primarul Comandaru Constantin a venit, cu unele propuneri, practice, pentru a crea cu adevărat, un traseu de 2.5 Km pentru reculegere și rugăciune dar și pentru o imagine de ansamblu mai frumoasă și atrăgătoare.
După dezbaterea primului subiect în care era implicată și comunitatea locală, primarul s-a retras, iar protopopul a propus discutarea mai multor teme așa cum reiese de mai jos:
- stabilirea unor modalităţi eficiente şi rapide de comunicare între protopop și preoți;
- necesitatea discutării planurilor de dezvoltare a parohiilor pe termen scurt și mediu în perioada imediat următoare în prezenţa unor invitați din partea Curiei Arhiepiscopiei Majore şi a Arhiepiscopiei de Alba Iulia şi Făgăraş;
- aducerea la cunoștință, în ședințele ordinare, a cazurilor de sărăcie extremă, boală severă sau provenite din calamități naturale și incendii;
- propunerea de a încheia parteneriate cu parohii din străinătate;
- necesitatea realizării de întâlniri și tabere cu copiii și tinerii din protopopiat;
- sprijinirea preoților pentru ca, în fiecare familie săracă de pe teritoriul protopopiatului, să ajungă pachete de Crăciun pentru copii;
- realizarea de pelerinaje pentru familii și tineri în sanctuarele Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes si Medjugorje dar nu numai;
- sprijin pentru preoții care doresc să își recupereze Arhiva Parohiei de la Instituțiile Statului, confiscate în mod abuziv, fiindcă acestea oglindesc identitatea și activitatea de peste 300 de ani a preoților și a credincioșilor acestei Biserici Greco-Catolice, care a jucat în Transilvania un rol fundamental în formarea și identitatea poporului român.
După aproape trei ore de discuții constructive, momente de colegialitate și fraternitate, programul zilei s-a încheiat cu o rugăciune către Măicuța Sfânta, Mama preoților!
Următoarea ședință, va avea loc tot la Cetatea de Baltă, în data de 14 noimbrie 2018, odată cu începerea postului Sărbătorii Nașterii Domnului (Crăciunul).
Pr. Prot. Sorin Ivan