Sub îndrumarea Preasfințitului Părinte Cristian, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală, întâlnirea preoţilor din Ddiaspora europeană din acest an a fost organizată la Munster, Germania, în perioada 15-19 mai 2025, prin grija şi prin efortul pr. Alexandru Dragoș, responsabilul cu patorația credincioșilor greco-catolici români din Munster. Întâlnirea s-a bucurat de prezența și sprijinul domnului Ministru Secretar de Stat Gheorghe Cârciu de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Un număr de 34 de preoți care își desfășoară activitatea pastorală în Germania, Italia, Belgia, Franţa, Anglia și Spania s-au întâlnit pentru a se ruga și a reflecta împreună asupra provocărilor actuale ale pastorației greco-catolice românești din Europa occidentală. Relațiile dintre comunitățile românești și Biserica locală, oportunitatea unor întâlniri și colaborări între diferitele comunități greco-catolice românești din diaspora, pastorația tinerilor, au fost câteva din subiectele dezbătute de preoții participanți.

Părintele Florin Fodoruț, vicar general al Eparhiei de Maramureș, a oferit participanților la întâlnire o serie de meditații asupra bucuriei preoțești. Doamna Angela Stähler, primarul orasului Münster, a prezentat istorica Sală a Păcii în care, după Războiul de 30 de ani, în 1648, s-a semnat Pacea Vestfalică, ceea ce face ca Münster să evolueze până azi ca un oraș al păcii și al concordiei. Preasfinția Sa Felix Genn, episcopul de Münster, dar și alți responsabili ai Bisericii locale, au participat cu multă generozitate la întâlnire, exprimându-și bucuria și subliniind buna colaborare cu preoții și credincioșii greco-catolici români aflați pe teritoriul lor. Pe lângă vizita ghidată în Munster, preoții participanți au vizitat orașul Koln, unde au participat și la primirea părintelui Mihai Suciu ca responsabil al comunității greco-catolice românești din acea regiune.

Întâlnirea de la Munster, la aproap șase ani după cea de la Bruxelles, din toamna anului 2018, a fost un moment de comuniune şi de cunoaştere reciprocă a participanţilor, de împărtăşire a experienţelor la nivel pastoral şi personal, în rugăciunea comună și în fidelitatea față de chemarea și misiunea pe care Mântuitorul, prin Biserică, o încredințează fiecăruia.

 

ACC

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
I Accept