În luna noiembrie 2017, soțiile preoților din Eparhia Greco-Catolică de Oradea au participat la o serie de Cursuri de formare. Acestea s-au desfășurat pe parcursul a două zile, în localitatea Băile 1 Mai și în orașul Zalău. Tema întâlnirilor a fost „Preoteasa, Soție, Mamă, Profesia/Cariera”, punându-se accent pe principiile de viața creștină, pe autonomia personală și familială, pe unicitatea și indisolubilitatea căsătoriei, pe psihologia conflictului și a reconcilierii. Cursul a adus în centrul discuțiilor și aspecte legate de suplețea educațională și pedagogia libertății spirituale, de atitudinile și procedurile pedagogice adecvate pentru educarea și formarea copiilor. Aspectele legate de familia preotului devotat, de armonia familială și de fidelitatea în familie au fost de asemenea analizate împreună cu soțiile preoților.

Acest demers este rezultatul unui proiect inițiat și fundamentat de pr. Antoniu Chifor – Vicar responsabil cu preoții al Episcopiei de Oradea, cu sprijinul soției sale, Teodora. Sesiunile au fost susținute de pr. prof. dr. Eugen Jurcă din Timișoara și soția dânsului, Laura Jurcă, psihoterapeuți, cu experiență bogată în temele propuse. Scopul acestor întâlniri – cursuri este acela de a împărtăși experiențe și de a oferi suport și încredere soțiilor de preot, considerând rolul important pe care acestea îl au în comunitățile parohiale.

Este pentru prima dată când acest gen de cursuri au fost organizate pentru soțiile preoților din Eparhia Greco-Catolică de Oradea, fiind un moment de întâlnire, de prietenie și împărtășire de experiențe. Întâlniri similare vor continua în primăvara anului 2018, când vor fi dezvoltate alte tematici utile pentru soțiile de preot. Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, a fost prezent în mijlocul preoteselor pentru a adresa un cuvânt de încurajare.

Dana Podar
via EGCO.ro