Astăzi, 1 octombrie 2022, la Seminarul Teologic greco-catolic din Oradea, a avut loc Întâlnirea Preasfințitului Virgil Bercea cu familiile preoților și ale laicilor din Protopopiatul de Oradea, întâlnire care face parte din Planul pastoral eparhial pentru adulți și familii, și care va continua în săptămânile ce urmează în fiecare protopopiat.

Întâlnirea a început cu un moment de rugăciune de mulțumire pentru toate harurile primite de la Dumnezeu, urmând ca apoi Preasfințitul Virgil să adreseze un cuvânt de salut și bun-venit tuturor celor prezenți: Mă bucur foarte mult că suntem azi cu toții împreună. Este foarte important să avem aceste momente de întâlnire, de rugăciune, de meditație, de reflecție și de împărtășire. Totodată aș dori să încercăm să înțelegem anumite probleme ale Bisericii noastre împreună și tot împreună să căutăm o rezolvare. Doar atunci mergem cu adevărat pe acest drum sinodal despre care Sfântul Părinte vorbește în mod repetat, asumându-ne problemele Bisericii cu toții, de care toți suntem responsabili și nu doar episcopul, preoții sau persoanele consacrate. Doar atunci vom avea bucuria sufletească că, într-adevăr, facem parte din marea familie a Domnului. Biserica este o familie a familiilor. În familie încercăm să ne rezolvăm problemele împreună, în familie ne rugăm împreună și parcă lucrurile se rezolvă mai ușor și tot prin rugăciune parcă ne recunoaștem mai ușor păcatele noastre, greșelile noastre și cu atât mai mult într-o familie de familii. De aceea vă mulțumesc că sunteți aici.

A urmat intervenția Părintelui vicar general Mihai Vătămănelu, care într-un mod profund și concis a prezentat meditația cu titlul Crezul soților, inspirată din reflecțiile Părintelui Renzo Bonetti, expert în Sacramentul Căsătoriei și pastorația familiei. Iată, în cele ce urmează, câteva dintre aceste raze de lumină creștină:

A cugeta despre soți înseamnă a pătrunde în identitatea noastră, pentru a oferi mărturia noastră despre familie, pe care suntem chemați să o dăm în lume.

Nu ne putem doar plânge pentru că familiile se despart, ci a venit vremea să cunoaștem darul pe care Dumnezeu ni l-a dăruit odată cu familia. Familia este un dar, nu e o problemă!

Nu există nimic în lumea creată care să-L exprime pe Dumnezeu așa cum poate soțul-soția. Isus Cristos este cel care ne descoperă adevărul originar al Căsătoriei.

Riscul pentru preoții căsătoriți constă în a privi la familie pornind doar de la propria experiență. Dar există vreun om care poate înțelege în profunzime misterul lui Dumnezeu? De ce sfântul Pavel numește căsătoria „taină mare”?

Trebuie să învățăm să fim foarte umili înaintea unei perechi de soți. Și niciodată să nu pretindem „Eu deja știu ce înseamnă. Știu destul! Însă pentru preoții căsătoriți, pretenția de a le ști pe toate este un dublu risc: fie pentru că zic că sunt căsătoriți, fie pentru că zic că au studiat și știu. Pr. Renzo mărturisea: „după 30 de ani de când studiez taina căsătoriei, încă descopăr frumusețea care locuiește în Sacramentul Căsătoriei”.

„Numai fixând privirea pe Cristos, cunosc în profunzime adevărul Căsătoriei” – Amoris Laetitia 77.

Probabil, momentul cel mai profund și mai emoționant al întâlnirii a fost cel al împărtășirii reflecțiilor și experiențelor proprii, în care câțiva dintre cei prezenți au dat mărturie despre trăirile din timpul meditației dar și din diferitele situații pastorale cu care s-au confruntat în anii de căsnicie sau de preoție.

Părintele vicar cu preoții Antoniu Chifor, în intervenția sa, a făcut o profundă comparație între dansul mirilor din jurul altarului  care merg în sensul invers acelor de ceasornic, încercând parcă să ne facă să înțelegem, nu numai că de multe ori trebuie să mergem împotriva curentului general, ci și că iubirea dintre soți este în afara timpului și cu harul lui Dumnezeu poate învinge timpul. Totodată, părintele vicar a subliniat niște date importante pentru preoții și laicii din Eparhia de Oradea, dintre care amintim Exercițiile spirituale pentru preoți (21 octombrie) și Exercițiile spirituale pentru preotese (12-13 noiembrie).

Planul pastoral și diferitele momente importante din viața comunitară a familiilor din eparhie au fost prezentate de către Părintele Mihai Tegzeș, vicar eparhial cu familiile și adulții, care a îndemnat familiile prezente să fie cât mai prezente în viața comunităților parohiale locale, fiind astfel un semn al iubirii divine care se împarte tuturor.

Întâlnirea s-a încheiat cu concluziile Preasfințitului Virgil care, rezumând toate mărturiile și impresiile familiilor prezente, a sintetizat problemele și experiențele dureroase uneori, pe care soții le întâmpină de multe ori în viață, îndemnându-i la iertare, acceptarea celuilalt așa cum este, rugăciune împreună și unul pentru celălalt, lucruri care de multe ori ne pot ajuta să mergem împreună până la bătrânețe.

Momentele de împărtășire și dialog au continuat în curtea seminarului unde, la ieșirea din Aula Magna, Trattoria Seminari a pregătit prânzul în aer liber, fiecare putându-se bucura de vremea frumoasă și de compania celuilalt.

Biroul de Presă


Sursa: egco.ro