Persoanele consacrate au fost sărbătorite la Oradea la o zi după praznicul Întâmpinării Domnului. Au sosit la întâlnire călugări și călugărițe de pe întreg teritoriul Diecezei romano-catolice și Eparhiei greco-catolice pentru evenimentul organizat anul acesta de Episcopia Romano-Catolică. În fiecare an, organizarea întâlnirii este asigurată de una din cele două Episcopii; o dată, de cea greco-catolică, în anul următor, de cea de rit latin. În mijlocul persoanelor consacrate s-au aflat și arhiereii celor două Episcopii.
Ziua a început cu meditația preotului Vass Csaba din Congregația Misiunii, a călugărilor așa-numiți lazariști. „Știu în cine am crezut” – acest cuvânt din Epistola lui Pavel către Timotei a fost motoul meditației. Au fost amintite scopurile Zilei Persoanelor Consacrate așa cum au fost ele formulate de Papa Ioan Paul al II-lea atunci când a înființat această sărbătoare: mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile vieții consacrate, promovarea vieții consacrate în rândul credincioșilor și oferirea posibilității persoanelor consacrate de a conștientiza frumusețea misiunii lor.
„Fiecare vocație se naște și se maturizează în alt mod”, a spus părintele predicator. Totul începe de la răspunsul dat lui Dumnezeu atunci când simțim că ne cheamă. Răspunsul îl formulăm în necunoscut, pentru că, în momentul chemării, „nu știam încă multe lucruri: Unde vom sluji? Cine vor fi superiorii noștri? Cine vor fi membrii comunității? Care va fi datoria noastră?” Apostolul Pavel oferă un model în acest sens. Când el îi afirmă cu convingere lui Timotei că știe, erau totuși „foarte multe lucruri pe care nici el nu le cunoștea. Știa cu siguranță un singur lucru: a pornit la drum pentru Isus Cristos, pentru El muncește și pe El îl slujește”, a mai spus părintele lazarist. Urmează pregătirea pentru slujire și angajarea efectivă în misiunea încredințată.
S-a mai punctat că viața consacrată înseamnă a trăi pentru Dumnezeu, adică a ne „încredința viața Lui, să îi oferim spațiu și să ne eliberăm de alte treburi dedicându-ne planurilor Sale. […] Voturile ne ajută să putem răspunde pozitiv în fiecare etapă a vieții noastre, dacă suntem chemați la noi datorii. Prin voturi putem trăi încrederea și încredințarea totală lui Dumnezeu”, a conchis părintele Csaba.
A fost dedicat apoi și un timp discuțiilor pe grupuri. Persoanele consacrate au împărtășit despre vocația lor, despre provocările pe care le întâmpină comunitățile lor, printre cele mai subliniate fiind problemele legate de noile vocații. Acestea sunt tot mai puține, motiv pentru care – s-a spus în grupurile de discuție – e nevoie de o mărturie mai vie, de modele mai eficiente și, nu în ultimul rând, de o viață euharistică mai intensă, de a strânge tot mai mult rândurile în jurul Euharistiei, comoara vocației; în Euharistie se împlinește vocația și tot de acolo se primește harul de a o desăvârși. S-a mai subliniat importanța comunității; călugărul e o persoană retrasă din cele lumești, dar nu e singur, nici în misiunea lui, nici în frământările sale.
La miezul zilei, Liturghia a fost celebrată în Catedrala Romano-Catolică. La predică, Preasfinția Sa Böcskei László a încurajat persoanele consacrate și le-a îndemnat să nu se abată de la drumul lor, indiferent de greutăți și ispite. Cu toții trecem prin abisul încercărilor și ispita renunțărilor, însă chemarea lui Dumnezeu este mai puternică, e o chemare vie de la izvorul Vieții. A asigurat persoanele consacrate de rugăciunile Bisericii, dar a și încredințat Biserica rugăciunii lor, cei ce sunt „armata de rugăciune a Bisericii”. O sărbătoare frumoasă, o întâlnire de încurajare reciprocă și de împărtășire pentru care îi mulțumim lui Dumnezeu. Anul viitor, Întâlnirea persoanelor consacrate va fi organizată de Episcopia Greco-Catolică din urbe.
pr. Claudiu Ardelean CSE
via egco.ro