Când soarele blând de toamnă își trimitea raze prietenoase peste covorul multicolor de frunze ruginii, în liniștea și puritatea măreței catedrale a naturii de la poalele Muntelui Șes, duminică, 14 octombrie 2018, Protopopiatul Greco-Catolic Șimleu Silvaniei în colaborare cu Departamentul pentru Familii al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea și cu Congregația Surorilor Preasfintei Inimi a lui Isus din Zalău au organizat o retragere de o zi pentru familii împreună cu copiii la Făget, Sălaj.

Primirea participanților care au sosit din toate parohiile Protopopiatului împreună cu preoții parohi a început la orele 12.30, iar de la ora 13.00 a avut loc prânzul. Începând cu ora 14.00 familiile au participat la Rugăciunea Binecuvântării Euharistice care a fost celebrată de părintele protopop Nicolae Bodea. În continuare au susținut două meditații părintele Mihai Tegzeș, responsabil eparhial cu pastorația familiilor, precum și părintele Mihai Vătămănelu, vicar general.

Conferința părintelui Mihai Tegzeș a avut ca temă iubirea iertătoare în familie, împletind reflecții de spiritualitate a cuplului cu exemple practice prin care soții pot să vină unul în întâmpinarea celuilalt în situații de dificultate sau de conflictualitate care apar inevitabil în orice familie, insistând asupra faptului că restabilirea armoniei în familie este foarte importantă și ea trebuie să aibă loc cât mai imediat, iar familia creștină este formată din soț, soție, copii și Dumnezeu care îi patronează și îi conduce.

Familia este leagănul viitorului, iar soții și copiii sunt persoane care au nevoie imensă de dragoste, de afecțiune reciprocă.

Părintele Mihai Vătămănelu, vicar general, a susținut a doua conferință în care a explicat ce înseamnă a primi iertarea atât de la celălalt, cât și de la Dumnezeu prin sacramentul spovedaniei. O mulțime de exemple frumoase, de învățături concrete și pilde de viață au oferit caracter concret și atractiv prezentării.

Pe tot parcursul programului religios-meditativ surorile din Congregația Preasfintei Inimi a lui Isus din Zalău împreună cu animatorii din Protopopiatul Șimleu Silvaniei s-au ocupat de cei circa 60 de copii pe care i-au cooptat în activități specifice separat.

O mărturie emoționantă a fost dată de părintele Marton Rolnic, preot romano-catolic al comunității slovace din Făget, care și-a dedicat întreaga viață păstoririi și ctitoririi acestei localități.

În pauza de după conferințe, participanții au avut timp de plimbare în aer liber, de socializare și relaxare. La sfârșitul întâlnirii participanții s-au reunit pentru concluzii, după care copiii au prezentat câteva cântece pe care le repetaseră între timp, ca surpriză pentru părinții lor.

Valoarea unor astfel de întâlniri este deosebit de importantă, deoarece viața de familie, calitatea de soți și cea de părinți au nevoie de a fi întreținute în permanență cu sevă spirituală, religioasă, cu motivație și entuziasm, iar participarea cu alte familii la astfel de activități este benefică și binevenită întotdeauna.

prof. învățământ primar Florica Bodea