În perioada 18-22 septembrie 2023, a avut loc în estul Atenei (Grecia), Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa. Evenimentul s-a bucurat de participarea episcopilor catolici bizantini din Estul Europei, care au avut prilejul să petreacă împreună timp de rugăciune, dezbatere și dialog asupra unei teme mereu actuale: „Familia”. Din partea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică, au participat PSS Claudiu Pop, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, PSS Ioan Bot, episcop al Eparhiei de Lugoj, și PSS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei de Oradea. Această întâlnire este organizată anual de Consiliului Conferințelor Episcopale Europene, fiind găzduită în fiecare an de o eparhie diferită. La invitația Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop al Eparhiei de Oradea, Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali va avea loc anul viitor la Oradea, în perioada 16-19 septembrie 2024.
Au fost zile de rugăciune, de reflecție, de învățare, de împărtășire, cum le-a descris Preasfinția Sa Manuel Nin, Exarh Apostolic pentru credincioșii Bisericii Catolice de rit bizantin din Grecia, considerând că pentru toți participanții la Întâlnire acestea au fost „zile cu adevărat sinodale”, pentru că „au pășit însoțiți de Cristos, singurul Domn al vieții și al Bisericii, singurul tovarăș credincios pentru noi toți, păstori ai multor Biserici Catolice Răsăritene”. Au fost zile în care s-au prezentat Bisericile de origine din cele patru colțuri ale Europei, cu o atenție deosebită pentru Biserica Catolică de rit bizantin din Ucraina și a întregului popor ucrainean, aflat în acest moment delicat al istoriei.
Întâlnirea s-a deschis cu discursuri de bun venit susținute de Preasfinția Sa Manuel Nin și Excelența Sale Jan Romeo Pawłowski, Nunțiu Apostolic în Grecia. Au luat cuvântul președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), Excelența Sa Gintaras Grušas, arhiepiscop de Vilnius, și pr. Michel Jalack, secretar al Dicasterului pentru Bisericile Orientale din Vatican.
„Noi toți, păstori ai Bisericilor Catolice Răsăritene, suntem mici sau mari, prosperi sau vulnerabili, situați într-un context pașnic sau în contextul controversat și ostil, din păcate chiar militar, al vremurilor noastre. Noi, păstori ai acestor Biserici, în slăbiciunea noastră, dar puternici în Harul dumnezeiesc pe care l-am primit în ziua hirotoniei noastre episcopale, suntem chemați, asemeni pescarilor, să lăsăm mrejele și bărcile noastre și să devenim teologi pentru poporul nostru, să vorbim despre Dumnezeu, să luăm în mână doar acele mreji și bărci simbolice, care sunt Cuvântul Lui Dumnezeu și Sacramentele, și le dăm poporului nostru”, a împărtășit Preasfințitul Manuel Nin la Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Nea Makri (estul Atenei), mărturisind că pe zi ce trece, este din ce în ce mai convins de ceea ce așteaptă credincioșii de la păstorii lor: „un cuvânt calm de mângâiere, vestirea lui Isus Cristos și a Evangheliei Sale”.
În cadrul Întâlnirii au fost prezentate teme precum „Familia în lumea contemporană: provocări și speranțe pentru Bisericile Orientale catolice” – o conferință susținută în a doua zi de PSS Milan Loch, episcop auxiliar de Bratislava, și „Provocările sacerdotale din secolul al XXI-lea. Raportul dintre episcop și clerul căsătorit” – temă prezentată de arhidiaconul Janos Nyrian în a treia zi.
Episcopii de rit bizantin din Europa au avut ocazia să dezbată asupra acestor teme în sesiunile de dialog și reflecție, făcând schimb de experiențe personale asupra rolului și locului Bisericilor Răsăritene Catolice în lumea modernă, ținând cont de diferitele provocări cu care se confruntă întreaga Biserică Catolică astăzi. Printre acestea, este iminentă provocarea războiului care este în curs de desfășurare în Ucraina, aducând în fiecare zi noi suferințe și răni întregii lumi. Biserica Greco-Catolică Ucraineană a fost prezentă la această întâlnire cu o delegație condusă de Preafericitul Sviatoslav Şevciuk, Arhiepiscop Major. În cadrul sesiunii de conferințe, a intervenit episcopul greco-catolic ucrainean Bohdan Dzjurach, Exarh apostolic în Germania și Scandinavia.
Nu au lipsit momentele de rugăciune și comuniune, prin participarea episcopilor de rit bizantin europeni la slujba Vecerniei, celebrată pe 19 septembrie a.c., în Catedrala „Sf. Treime” din Atena, precum și participarea la Sfântă Liturghie arhierească, celebrată pe 20 septembrie a.c., la Mănăstirea Pammakaristos din Nea Makri (Attica) de Preasfinția Sa Manuel Nin (O.S.B.) împreună cu toți participanții.
Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa 2023 a cuprins și vizita culturală a Acropolei Atenei (colina Areòpago), una dintre cele mai reprezentative locuri din Grecia Antică, declarată patrimoniu universal al UNESCO din 1987.
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi
Foto: Eugen Ivuț
Sursa: egco.ro