Sâmbătă 9 iunie 2018, la Centrul „Don Orione”, a avut loc cea de-a XI-a ediţie a Întâlnirii Eparhiale a Copiilor, desfăşurată de această dată într-un an special, anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.
Au participat peste 1000 de copii veniţi din toate cele patru judeţe ale Eparhiei de Oradea, respectiv Bihor, Sălaj, Satu-Mare şi Arad, care au adus cu ei voie bună din belşug, pe care au împărţit-o cu generozitate tuturor şi cărora le mulţumim. Le mulţumim de-asemenea îndrumătorilor copiilor, fară implicarea cărora evenimentul nu s-ar fi putut desfăşura. Mulţumim desigur şi voluntarilor animatori pentru sprijinul lor preţios, evident şi gazdelor care au pus la dispoziţie cele necesare.

Nu în ultimul rând îi mulţumim Preasfinţitului Virgil Bercea, care în ciuda unui program extraordinar de solicitant, reuşeşte de fiecare dată să ajungă, cu zâmbet şi cuvinte înţelepte pe buze, în mijlocul enoriaşilor mici şi mari, pentru a le fi aproape, a-i încuraja şi a-i motiva să caute mereu Calea cea bună şi frumoasă a Domnului.

Programul a început cu întâmpinarea participanţilor, care au primit cate un tricou imprimat, având pe lângă însemnele Marii Uniri, desenul ales câştigător la Concursul de Desene. Mulţumim pe această cale tuturor îndrumătorilor care au făcut eforturi pentru ca acest concurs să se desfăşoare, în mod special celui mai însufleţit, lui Timoş Bogdănel, responsabil cu pastoraţia tinerilor în Protopopiatul Marghita, şi tuturor grupurilor care s-au străduit să participe la acest concurs, respectiv Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” prin strădania doamnei profesoare Alina Broizan, Tăşnad, Zalău, Ciocaia, Curtuiuşeni, Suplacu de Barcău, Poiana, Sînlazăr, Porţ, Hodişel, alături de copiii greco-catolici de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, Şcoala Generală „Oltea Doamna” şi Şcoala Generală „Dimitrie Cantemir”. Desenul ales ca şi câştigător a fost realizat cu multă originalitate de către Romeo Silaghi de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, fiind imprimat pe tricouri, iar cel clasat pe locul II a fost realizat cu multă dăruire de către Laura Tivadar din Ciocaia, fiind imprimat pe diplome.

După procesiune şi primirea darurilor aduse la altar de către grupurile de copii, a urmat Sfânta Liturghie celebrată de către Preasfinţitul Virgil Bercea. În predică, Preasfinţia Sa a încurajat copiii să aibă o atitudine de bunăvoinţă faţă de oricine, evitând să judece şi să acuze. În continuare, copiii au aflat aspecte interesante legate de ţara lor, divizată la început, devenită mare prin strădania unor oameni devotaţi, care au oferit zeci de ani din viaţa lor într-un scop nobil, păstrând speranţa de a REUŞI. Se cuvine să fim recunoscători celor care au făcut posibil acest important eveniment din Istoria României, respectiv Marea Unire, iubind această ţară dar şi pe semenii lor, aşa cum ne învaţă Bunul Dumnezeu.

A urmat masa de prânz împreună, copiii participând apoi în spirit de bucurie şi comuniune la o mulţime de activităţi cultural-recreative şi educative interesante, pregătite de către organizatori, incluzând jocuri, concursuri, spectacol artistic şi de scamatorii, cântece şi dansuri, fiind premiaţi cu diplome de participare. După ce au petrecut un timp de calitate împreună şi au socializat, copiii s-au îndulcit cu o îngheţată după care au plecat mulţumiţi la casele lor, dornici de a povesti interesantele experienţe.

Mulţumim în primul rând Bunului Dumnezeu pentru această zi minunată!

Biroul Pastoral vă mulţumeşte tuturor celor care v-aţi implicat şi aţi participat, sugestiile dumneavoastră ne vor fi de mare ajutor pe viitor şi vă asigurăm de faptul că ne-am străduit şi ne-am implicat din tot sufletul.

Laura Ologu – Biroul Pastoral
via EGCO.ro