Zi a bucuriei și prieteniei – Întâlnirea copiilor Eparhiei de Cluj-Gherla la Feldru – Valea Secerului
Zi a bucuriei și a copilăriei sâmbătă, 28 mai 2022, când la Feldru – Valea Secerului, în frumoasa zonă a protopopiatului Rodna, s-a desfășurat cea de-a XIV-a ediție a Întâlnirii eparhiale a copiilor din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla. Actuala ediție a fost organizată de Episcopia de Cluj-Gherla, prin Biroul pentru pastorația tinerilor și a copiilor, în colaborare cu protopopiatul Rodna, parohia „Adormirea Maicii Domnului”, Feldru – Valea Secerului. Tema generală a fost: „Isus prietenul familiei mele”, iar motto-ul: „Lăsați copiii să vină la Mine…” (Lc 18,16).
Este cea dintâi întâlnire organizată fizic, după perioada de pandemie și a reunit în jur de 1.000 de copii, din toate protopopiatele Eparhiei de Cluj-Gherla, și de la instituțiile de învățământ greco-catolice eparhiale, care au așteptat cu dor această zi în care să poată să se reîntâlnească.
Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla s-a aflat în mijlocul copiilor pe întreaga durată a programului, care a început la orele dimineții cu celebrarea Sfintei Liturghii arhierești pentru copii și a ținut să mulțumească, în primul rând copiilor, tinerilor, pentru că sunt prezenți: „Ați făcut un efort considerabil și mă bucur că sunteți împreună, și vă văd, și vă simt ca pe o mare familie”. I-a încredințat: „Isus este într-adevăr prietenul familiilor noastre, prietenul nostru și astăzi aveți ocazia să descoperiți prietenia dintre voi, pentru a înțelege tot mai mult ce înseamnă prietenia lui Isus”. Ierarhul a adresat calde mulțumiri părinților protopopi și preoților, „care s-au mobilizat și au făcut posibilă această întâlnire”. A mulțumit voluntarilor, responsabililor de grupuri „care se ocupă de educația creștină” a copiilor. A mulțumit surorilor și întregii echipe a Biroului pentru pastorația tinerilor și a copiilor, Corului „Allegria”, dirijoarei Cristina, și le-a dorit tuturor „să simtă tot mai mult prietenia lui Isus Cristos pentru ei”.
Aprox. 40 de preoți au însoțit grupuri mai mari sau mai mici de copii din parohiile lor. În jur de 70 de voluntari, persoane consacrate, studenți din Misiunea „Lux Mundi”, studenți seminariști, membri ai Asociației Zileos, tineri și tinere din ASTRU, din diferite parohii, au ajutat la organizare și au animat întâlnirea, astfel ca nimeni să nu se plictisească și bucuria să fie deplină. Un rol important l-a avut pr. Marius Cîmpean, care a coordonat buna desfășurare a momentelor cuprinse în cadrul întâlnirii. De asemenea, copiii din Corul „Allegria”, al parohiei clujene „Andrei Mureșanu”, cu dirijoarea lor, Cristina Patrașcu-Nagy, au dat răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie, acompaniați la pian de tânăra Iulia Marțian, care a însoțit cu acorduri muzicale și cateheza ținută de pr. Mircea Marțian, paroh al parohiei clujene „Andrei Mureșanu”.
Prin pr. Claudiu Oltean, păstor al comunității greco-catolice din Feldru-Valea Secerului, cu ajutorul unor firme și al autorităților locale s-a pus la dispoziție spațiul adecvat întâlnirii, în care o mare bucurie a copiilor a fost toboganul gonflabil, precum și o mare cantitate de pizza care a ajuns pentru toți și a prisosit. Pentru aceste daruri, care s-au adăugat darului lui Dumnezeu – frumusețea naturii și vremea plăcută, fără ploaie, pr. Nicolae Jarda, protopop de Rodna a mulțumit tuturor celor ce le-au făcut posibile, și astfel au adus în sufletele celor mici și mai multă bucurie.
Pe lângă condițiile primitoare și hrana trupească, copiii s-au bucurat mai ales de abundența hranei spirituale: hrană spirituală le-a fost copiilor rugăciunea, cântul, bucuria, prietenia și, mai cu seamă prietenia cu Isus. Pr. Mircea, la cateheză, a arătat copiilor că sunt parte a unei frumoase Familii a Bisericii, că din această familie fac parte cu toții, ca frați și surori, iar pacea, armonia, iubirea poate exista și rămâne în această Familie și în familiile lor, doar prin Isus, „prietenul copiilor”, care îi cheamă pe toți să se adune în jurul Său, în jurul Sfântului Altar. Pr. Mircea i-a întrebat, cine face parte din familia lor: „mama?” Au spus „da!”. „Tata?” Au spus din nou „da!” „Și cine mai face parte?”, i-a întrebat și, mulți au răspuns cu multă convingere: „bunica”! Apoi, cu ajutorul pr. Mircea Marțian au înțeles că în centrul familiei lor, și al Familiei Bisericii, se află Isus, prietenul nevăzut, dar fidel și iubitor, care le rămâne mereu aproape.
Hrană spirituală le-a fost și participarea la diversele activități despre tema aleasă pentru această întâlnire, și apoi, „parada creației” când reprezentanții diverselor parohii au prezentat tuturor „rodul” creativității și al colaborării lor: desenele, lucrările artistice, rugăciunile pe care le-au compus. Întâlnirea s-a încheiat cu momente de relaxare, dans, jocuri, acorduri muzicale și bună dispoziție. Toți copiii au format un grup foarte mare în jurul Păstorului Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfințitul Claudiu, s-au făcut fotografii și fiecare va primi, păstra în amintire și va ști mereu că aparține acestei Familii a Bisericii, a Eparhiei de Cluj-Gherla.
Sursa: eparhiaclujgherla.ro