Cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Alexandru Mesian, Centrul pentru Pastoraţia Tineretului al Eparhiei de Lugoj şi ASTRU eparhial Lugoj în colaborare cu Protopopiatul Arad, a organizat sâmbătă 26 mai 2018, cea de-a XIX-a ediţie a Întâlnirii Eparhiale a tineretului greco-catolic din Eparhia de Lugoj. Întâlnirea tinerilor s-a ţinut la la Bazilica Minor a Sfintei Fecioare Maria de la Radna. Menţionăm că Sanctuarul Maria Radna, are inclus în calendarul său pastoral anual, o zi de pelerinaj pentru credincioşii greco-catolici din Eparhia de Lugoj.

Este cunoscut faptul că în Biserica Romano-Catolică, Ziua Mondială a Tineretului se celebrează în Duminica Floriilor. Sfântul Părinte Papa, transmite în fiecare an un mesaj tinerilor cu această ocazie. În Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică Sfintele Paşti nu cad întotdeauna la aceeași dată cu Biserica Romano-Catolică. S-a considerat ca cel mai potrivit moment pentru Întâlnirile anuale Eparhiale ale tinerilor greco-catolici din Eparhia de Lugoj să aibă loc în luna mai când primăvara şi-a intrat deplin în drepturi, când natura este mai prielnică, temperaturile sunt mai potrivite şi zilele sunt mai lungi. De-asemenea s-a considerat ca Sărbătoarea să aibă loc în zi de sâmbătă. În această zi de week-end, atât preoţii care însoţesc grupurile cât şi tinerii sunt mai disponibili.

La întâlnire au luat parte tineri şi copii, însoţiţi de cateheţi, responsabili cu tineretul, preoţi parohi şi călugăriţe. De asemenea alături de grupurile de tineri, au participat credincioşi de toate vârstele de pe întreg cuprinsul Eparhiei de Lugoj (Jud. Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara şi Alba)

Programul a început la orele 10.00 cu rugăciunea Sfântului Rozar. La orele 10.30 a urmat Sfânta Liturghie pontificată de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, alături de care au concelebrat 18 preoți. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei „Arad-Centru”.

În cuvântul de învăţătură Mons. Aneglo Pop a prezentat mesajul Sf. Părinte Papa Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului din 2019. Mons. Angelo Pop a mulţumit pr. paroh Andreas Reinholz, Canonicus Arhidiaconus în cadrul capitlului Catedralei Diecezei Romano-Catolice de Timişoara, pentru ospitalitate şi pentru invitaţia de a avea o zi în care credincioşii din Eparhia de Lugoj să participe la acest pelerinaj. Nu în ultimul rând a mulţumit corului şi tuturor tinerilor şi pelerinilor prezenţi.

După terminarea Sfintei Liturghii, a urmat masa de prânz, din pacheţelul pe care fiecare tânăr şi l-a pregătit, apoi întâlnirea a continuat cu rugăciunea „Calea Sfintei Cruci”, iar imediat după tinerii au prezentat programele pregătite pentru această zi. Tinerii au avut ocazia să viziteze muzeul Basilicii Maria Radna şi alte spaţii ale acestui sanctuar, restaurat de curând.

Pe lângă programul artistic şi de rugăciune, tinerii s-au destins prin diverse activităţi sportive şi recreative.

Întâlnirea s-a încheiat în jurul orelor 16.00, tinerii întorcându-se în comunităţile lor.

Biroul de presă eparhial
Foto: Ipod. Cristian Bonțe