Întâlnirea ecumenică şi de rugăciune, ajunsă la a XXVII-a ediţie a avut loc în acest an în după masa zilei de sâmbătă, 21 ianuarie, cu începere de la ora 17.00, în Catedrala greco-catolică cu hramul „Coborârea Spiritului Sfânt” din Lugoj. Au participat reprezentanţii cultelor din municipiul Lugoj, însoţiţi de credincioşi din comunităţile lor, dar şi de reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Începând din anul 1968, bisericile creştine din întreaga lume celebrează la începutul fiecărui an, pe parcursul a opt zile, în perioada 18-25 ianuarie, o „Săptămână de rugăciune pentru unitatea creştinilor”, pe baza textelor elaborate în colaborare de către Comisia „Credinţă şi Constituţie” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor şi Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor. Motto-ul din acest an este: „Învățați să faceți binele, căutați judecata!” (Is 1,17). Tema şi materialele au fost pregătite de un grup local din Statele Unite ale Americii (SUA), convocat de Consiliul Bisericilor din Minnesota, în consens deplin cu Consiliul Ecumenic al Bisericilor.

La această întâlnire au participat: Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj; Preasfinţia Sa, Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, Rvs. Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj; Rvs. Pr. dr. Marius-Petru Pop, consilier şi secretar eparhial al Eparhiei Lugojului; Rvs. Pr. Inocenţiu Lung, Consilier eparhial, Protopop greco-catolic al Lugojului; Rvs. Pr. Laszlo Wonnerth, Parohul romano-catolic de Lugoj, P.On. Pr. Iconom stavrofor Ioan Cerbu – Protopopiatul Ortodox Român de Lugoj și P.On. Pr. Cristian Cerbu de la Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj; P.On. Pr. Petru Trainovski, din partea Protopopiatului Ortodox Ucrainean de Lugoj, d-l Pastor Kadmiel Paveloni, Biserica Penticostală Lugoj; d-l Ivan Eric Bloch, Comunitatea evreiească Lugoj; d-l Pastor Walter Sinn din partea Comunității evanghelice luterane din Lugoj. Din partea autorităților locale a participat d-na Anca Micșa-Oprea, City manager al municipiului Lugoj.

La ora stabilită, reprezentanţii cultelor au intrat în procesiune solemnă în Catedrală. În deschiderea cuvântului său, Preasfinţitul Alexandru a subliniat faptul că în urmă cu 33 de ani, mai precis la 21 ianuarie 1990, în oraşul Lugoj a avut loc un mare eveniment: după 41 de ani s-a retrocedat catedrala credincioșilor greco-catolici care până atunci erau interziși să existe în România, „însă acuma spre bucuria noastră într-o lume mai bună, ne bucurăm sigur şi noi de libertate”, a spus Preasfinţia Sa.

În continuare, Ierarhul a salutat prezența membrilor comunităților religioase din Lugoj și din împrejurimi care sunt prezenţi la eveniment și pe toți cei care, prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă, s-au alăturat la acest moment de rugăciune ecumenică pentru unitatea creștină.

PS Alexandru a subliniat că această mișcare ecumenică nu aparține numai unei singure Biserici creștine, ci tuturor Bisericilor. Episcopul a amintit că de 27 de ani la Lugoj în perioada octavei de rugăciune, creștinii de toate confesiunile se adună pentru a se ruga și pentru a se apropia tot mai mult de „ceea ce Dumnezeu vrea de la noi: unitatea creștinilor. La noi în oraș, în fiecare an, o altă confesiune este gazda acestui moment ecumenic”. Preasfinţitul a continuat spunând că rugăciunile pentru unitate nu trebuie făcute doar în această perioadă. „La fiecare Sfântă Liturghie, în ritul nostru bizantin, ne rugăm pentru unirea tuturor, pentru unitatea credinței” a spus ierarhul.

„Așa cum este bine cunoscut pe plan național dar și internațional, aici în Banat sunt foarte bune rapoarte ecumenice între toate confesiunile religioase. Cu ajutorul lui Dumnezeu, acest spirit de pace și dorința sinceră de unitate ne-au adus și în această după-amiază în catedrala greco-catolică cu hramul „Coborârea Spiritului Sfântului Spirit” din Lugoj, pentru a ne ruga împreună pentru unitate, pentru a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru realitatea armoniei interconfesionale din această parte a țării, a concluzionat Preasfinţitul Alexandru.

În continuare Preasfinţitul Alexandru i-a salutat pe participanţi şi i-a amintit pe cei care nu au putut fi prezenţi fizic – Rvs. Pastor Zoltan Gall, paroh reformat de Lugoj şi d-l Pastor Ionel Tuțac, din partea Bisericii Baptiste „Vestea Bună” Lugoj – dar care se unesc în comuniune prin urmărirea transmisiunii în direct online.

După cuvântul Preasfinţitului Alexandru, Părintele Protopop Inocenţiu Lung, moderatorul întâlnirii, a dat cuvântul Preasfinţitului Ioan. Preasfinţia Sa Ioan a prezentat câteva repere pe marginea textului biblic propus pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor din acest an. Apoi ierarhul a subliniat faptul că prezenta întâlnire este atentă la mai multe aspecte sau planuri. Primul este planul transcendental adică legătura cerească cu Isus, cu Dumnezeu; fiind reuniți în numele Său, căutându-L pe El, fiind reuniți pentru a ne ruga. Al doilea plan este legătura dintre noi: clerul şi păstorii (domnii Pastori), cei care vă reprezentăm pe dumneavoastră dragi credincioşi, fiind atenţi să respectăm specificitatea fiecărui cult şi să preţuim munca, strădania pastorală şi, desigur, persoana fiecăruia dintre reprezentanții diferitelor confesiuni. Pe al treilea plan – nu în ordinea importanței – este grija noastră pentru sufletele dvs., preocuparea nu doar pentru a vă transmite un mesaj care să lumineze, să împrospăteze şi să hrănească sufletele, ci – de-ar fi cu putinţă – să-L facă prezent pe Isus Dumnezeu în mijlocul nostru conform spuselor sale: „unde doi sau trei sunt adunaţi în numele meu, Eu sunt cu ei” (cf. Matei 18:20).

În continuarea întâlnirii, reprezentantul fiecărei comunităţi s-a adresat celor de faţă citind câte un fragment biblic, urmat de un scurt comentariu legat de fragmentul respectiv şi rostind o rugăciune pentru unitatea creştină. Momentele de lectură, comentariu şi rugăciune rostite de reprezentanţii cultelor au fost intercalate şi de corul „Reînvierea” al Catedralei din Lugoj, dirijat de d-na prof. Olimpia Drăgan, care au interpretat scurte fragmente muzicale religioase.

După reprezentanţii Bisericilor a fost invitată să se adreseze asistenţei d-na Anca Micşa-Oprea, City manager al municipiului Lugoj. „Îmi revine privilegiul de a mă afla astăzi în acest lăcaş de cult, Mireasa lui Dumnezeu pentru credincioşi sau Biserica cu un turn aşa cum noi lugojenii o ştim, pe urmele înaintaşilor noştri iubitori de Unitate, Adevăr şi Dreptate precum mitropolitul Nicolae Corneanu sau episcopul Ioan Bălan, celebrând Întâlnirea anuală a cultelor din oraş întru rugăciune”, a spus d-na Anca Micşa Oprea.

„Pentru noi toţi această reuniune aduce emoţie, smerenie şi recunoştinţă prin pomenirea celor aflaţi veşnic în slujba comunităţii ce au creat cu inima şi fapta punţi cu temelie puternică între cultele şi etniile existente în oraşul de pe Timiş. Vieţile trăite în folosul comunităţii nu lasă loc orgoliului ci ne obligă să onorăm tradiţia multiculturală şi multietnică a Lugojului; să dăm dovadă, la fel ca până acum de unitate şi umanitate, de sprijin indiferent de crez sau de confesiune religioasă”, a mai spus d-na City manager.

S-a rostit rugăciunea „Tatăl nostru” în limbile română, maghiară, germană şi ucraineană de către toată lumea.

În Cuvântul de încheiere, Preasfinţitul Alexandru a mulțumit confratilor pentru că au răspuns invitaţiei de a participa la această a 27 ediţie a Întâlnirii Ecumenică pentru Unitate Creştină cu reprezentanţii cultelor din Municipiul Lugoj.

„Dumnezeu ne vrea să fim apropiaţi, să ne ajutăm unii pe alţii, să nu fim în duşmănie, să nu fie război, însă cu toate acestea, puterea lui Dumnezeu e mai mare decât răutatea şi slăbiciunile noastre omeneşti

A mulţumit celor care s-au străduit să organizeze această frumoasă întâlnire, Pr. Ioan Pop, Parohul catedralei, Surorilor Baziliene şi corului „Reînvierea” al catedralei.

„Să ne ajute bunul Dumnezeu, fiecăruia, acolo unde suntem, să fim ostenitori eficienți și pe drumul unității creștine!” a a spus PS Alexandru.

Întâlnirea s-a încheiat cu acordarea binecuvântării arhiereşti a Preasfinţitului Alexandru. Reprezentanţii cultelor au ieşit din catedrală în procesiune, îndreptându-se spre sacristie.

***

Octava de Rugăciune Ecumenică este o tradiție la Lugoj, prima ediție a avut loc în anul 1997. Edițiile ulterioare au fost găzduite de Biserica Română Unită, Greco-Catolică (în 1997, 2003, 2009, 2016 şi 2023), Biserica Ortodoxă Română (1998, 2004, 2010, 2017), Biserica Romano-Catolică (1999, 2005, 2011, 2018), Biserica Ortodoxă Ucraineană (2000, 2006, 2012, 2019), Biserica Creștină Baptistă „Harul” (2001, 2007, 2013, 2020), Biserica Penticostală „Filadelfia” (2014 și 2021) şi Biserica Reformată (2002, 2008, 2015 şi 2022).

Raimondo-Mario Rupp

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept