A XXVIII-a întâlnire ecumenică de rugăciune pentru unitatea creștinilor a fost organizată în acest an, de Biserica Ortodoxă Română „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj în ziua de 22 ianuarie 2024.

Începând din 1968, bisericile creștine din întreaga lume celebrează la începutul fiecărui an, în perioada 18-25 ianuarie, ceea ce se numește „Octava Mondială de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor”, pe baza textelor elaborate în colaborare de către comisia „Credință și Constituție” și respectiv Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Pentru anul acesta, textele au fost pregătite de către o echipă ecumenică din Burkina Faso, ţară situată în Africa de Vest. Ei au ales tema călăuzitoare: „Să-l iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău…, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi!”. (Lc 10, 27).

La întâlnirea ecumenică de la Lugoj din acest an au participat:

Preasfinţitul Călin-Ioan Bot – Episcopul greco-catolic de Lugoj, P.On.Pr. Ionuţ Furdean, – Protopopiatul Ortodox Român, P.On. Pr. Ioan Cerbu şi P.On. Pr. Cristian Cerbu – Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj, Pr. Inocenţiu Lung, Protopop greco-catolic al Lugojului, Rvs. Pr. Laszlo Wonnerth, Parohul romano-catolic de Lugoj, d-l Pastor Zoltan Gall – parohul Bisericii Reformate din Lugoj, d-l Pastor Walter Sinn din partea Comunității evanghelice luterane din Lugoj, d-l Pastor Ionel Tuţac – din partea Comunităţii Baptiste „Vestea Bună” din Lugoj, d-l Pastor Kadmiel Paveloni – din partea Comunităţii Penticostale „Philadelphia” din Lugoj şi d-l Ivan Eric Bloch – din partea Comunităţii evreiești din Lugoj. Din partea autorităților locale a participat d-na Anca Micșa-Oprea, City manager al municipiului Lugoj.

În deschiderea întâlnirii ecumenice de la Lugoj, P.On. Ioan Cerbu – parohul bisericii ortodoxe, în calitate de gazdă, a adresat un cuvânt de bun venit, a prezentat pe fiecare reprezentant al diferitelor culte prezent la eveniment precum și modul în care urma să se desfășoare acesta.

Preasfinţitul Ioan a împărtăşit câteva gânduri cu privire la tema aleasă pentru acest an. Abordând porunca iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele, ierarhul greco-catolic a evidențiat că această poruncă reprezintă inima ebraismului și a creștinismului; este axa lumii religioase, este „punctul fix” care are menirea, nu de a „răsturna universul”, ci de a-l menține în echilibru, în armonie, și unitate.

Învățătorul de lege caută viața veșnică, iar Isus, prin porunca iubirii, deschide și arată calea spre viață: „Fă aceasta: iubește mai presus de toate pe Dumnezeu și, ca pe tine însuți, pe aproapele tău.” Isus a vorbit în mod repetat despre viața veșnică, a făgăduit-o și a înviat morții, arătându-ne puterea pe care o are asupra vieții și morții.

Învățătorul de lege, în sinceritatea sa intimă și neexprimată, observa cât de dificil este să iubim pe Dumnezeu mai presus de toate și cât de greu este să renunțăm la atașamentul față de idolii comuni sau personali, fie ei vizibili sau nevăzuți de alții. El constata cu și mai multă claritate că iubirea față de aproapele pare și mai greu de pus în practică decât iubirea față de Dumnezeu. În timp ce iubirea pentru un Dumnezeu nevăzut este greu sau chiar imposibil de cuantificat, lipsa iubirii față de aproapele este mult mai evidentă.

Prin exemplul Samariteanului căzut între tâlhari, prezentat de Isus învățătorului de lege și, implicit și nouă, se subliniază cât de concrete și evidente sunt aspectele legate de iubirea față de aproapele. „Salvează o viață în pericol, nu trece pe lângă ea și vei avea viață.”

Preasfințitul Ioan a evidențiat importanța acestei întâlniri ecumenice la nivel de oraș, care a devenit o tradiție, fiind continuată fără întrerupere de 28 de ani. „Este o resursă să fim împreună”, a subliniat episcopul. „Consider că fiecare confesiune are ceva de învățat de la celelalte”.

„Nu doresc să treacă neamintit numele și memoria Preasfințitului Alexandru Mesian, care a trecut de curând la cele veșnice. Preasfinția Sa a participat fără întrerupere la întâlnirile ecumenice de la Lugoj și nu numai, având o contribuție substanțială în promovarea și desfășurarea acestora. Ziua de 22 ianuarie a întâlnirii ecumenice la Lugoj a fost asociată și cu ziua de naștere a Preasfinției Sale.”, a încheiat ierarhul lugojean.

În continuare, reprezentanții fiecărui cult au citit câte un fragment biblic, au făcut câte un scurt comentariu și au rostit o rugăciune.

Intervențiile reprezentanților cultelor a fost intercalate de cântece religioase interpretate de corul bisericesc „Ion Vidu”, dirijat de doamna prof. Alina Bogoevici.

După reprezentanții Bisericilor a fost invitată să se adreseze asistenţei d-na Anca Micşa-Oprea, City manager al municipiului Lugoj.

„Pentru noi toţi această reuniune aduce emoţie, smerenie şi recunoştinţă prin pomenirea celor aflaţi veşnic în slujba comunităţii ce au creat cu inima şi fapta punţi cu temelie puternică între cultele şi etniile existente în oraşul de pe Timiş. Vieţile trăite în folosul comunităţii nu lasă loc orgoliului ci ne obligă să onorăm tradiţia multiculturală şi multietnică a Lugojului; să dăm dovadă, la fel ca până acum de unitate şi umanitate, de sprijin indiferent de crez sau de confesiune religioasă”, a mai spus d-na City manager.

Ultimele momente ale întâlnirii au fost marcate de rostirea rugăciunii „Tatăl nostru” în limbile română, maghiară şi germană. Apoi, conform programului stabilit, Episcopul Ioan a oferit binecuvântarea arhierească tuturor participanților prezenți.

***

Octava de Rugăciune Ecumenică este o tradiție la Lugoj, prima ediție a avut loc în anul 1997. Edițiile ulterioare au fost găzduite de Biserica Română Unită, Greco-Catolică (în 1997, 2003, 2009, 2016, 2023), Biserica Ortodoxă Română (1998, 2004, 2010, 2017, 2024), Biserica Romano-Catolică (1999, 2005, 2011, 2018), Biserica Ortodoxă Ucraineană (2000, 2006, 2012, 2019), Biserica Creștină Baptistă „Harul” (2001, 2007, 2013, 2020), Biserica Penticostală „Filadelfia” (2014 și 2021) şi Biserica Reformată (2002, 2008, 2015 şi 2022).

A consemnat: Raimondo-Mario Rupp