A XXVI-a ediție a Întâlnirii ecumenice de rugăciune de la Lugoj s-a ţinut în acest an la Biserica Reformată în ziua de 23 ianuarie 2022.
Începând din anul 1968, bisericile creștine din întreaga lume celebrează la începutul fiecărui an, în perioada 18-25 ianuarie, o „Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor”, pe baza textelor elaborate de un grup internațional desemnat de Comisia „Credință și Constituție” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor și Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Pentru anul acesta, textele au fost pregătite de Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu, cu sediul la Beirut, Liban. Ei au ales tema „Am văzut steaua Lui la răsărit și am venit să-L adorăm” (Mt 2,2). Mai mult ca oricând, în aceste vremuri dificile, avem nevoie de o lumină care strălucește în întuneric, iar această lumină pe care o vestesc creștinii s-a manifestat în Isus Cristos.
În deschiderea întâlnirii ecumenice de la Lugoj, Pastorul Zoltan Gall, reprezentantul Bisericii reformate, gazda acestei întâlniri, a adresat un cuvânt de bun venit Preasfinţitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, Preasfinţitului Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei greco-catolice de Lugoj, precum şi celorlalţi reprezentanți ai cultelor și credincioșilor.
În continuare au fost rostite reflecţii pe marginea textelor biblice și rugăciuni de către reprezentanții confesiunilor din municipiu: Preasfinţitul Călin Ioan Bot – Episcopul greco-catolic auxiliar de Lugoj; preotul Mihail Titi Dumitresc – Protopopul Bisericii Romano-Catolice; Prot. Onorar Ioan Cerbu – din partea Bisericii Ortodoxe Române, Diacon Alin Tec – slujitor în Biserica Penticostală, preotul Walter Sinn – din partea Bisericii Evanghelice Lutherane, Dl. Ivan Bloch – reprezentant din partea cultului Mozaic şi Preonoratul Părinte Ieromonah Nicolae Danco – din partea Bisericii Ortodoxe Ucrainene.
Momentele de lectură, comentariu şi rugăciune rostite de reprezentanţii cultelor a fost intercalate şi de corul greco-catolic „Reînvierea” al Catedralei din Lugoj, dirijat de d-na prof. Olimpia Drăgan, care au interpretat scurte fragmente corale religioase.
S-a rostit rugăciunea „Tatăl nostru” în limbile română, maghiară, germană și ucraineană.
În încheiere, Preasfinţitul Alexandru, – conform programului – a rostit un cuvânt de binecuvântare, apoi Preasfinţia Sa a acordat binecuvântarea arhierească tuturor celor prezenţi.
Pastorul Zoltan Gall a adresat un cuvânt de mulţumire bunului Dumnezeu apoi a mulţumit, reprezentanţilor cultelor, corului şi tuturor celor prezenţi, iar în încheiere a rostit o rugăciune.
Preasfinţitul Alexandru a fost sărbătorit în acest cadru ecumenic la aniversarea a 85 de ani.
Reprezentanţii cultelor au ieşit din biserică în procesiune, îndreptându-se spre oficiul parohial.
***
Octava de Rugăciune Ecumenică este o tradiție la Lugoj, prima ediție a avut loc în anul 1997. Edițiile ulterioare au fost găzduite de Biserica Română Unită, Greco-Catolică (în 1997, 2003, 2009, 2016), Biserica Ortodoxă Română (1998, 2004, 2010, 2017), Biserica Romano-Catolică (1999, 2005, 2011, 2018), Biserica Ortodoxă Ucraineană (2000, 2006, 2012, 2019), Biserica Creștină Baptistă „Harul” (2001, 2007, 2013, 2020), Biserica Penticostală „Filadelfia” (2014 și 2021) şi Biserica Reformată (2002, 2008, 2015 şi 2022).
Ipod. Raimondo-Mario Rupp
Sursa: episcopialugoj.ro