Sâmbătă, 17 iunie 2023, mai multe Reuniuni Mariane din Eparhia de Cluj-Gherla ne-am adunat în rugăciune pentru a comemora 75 de ani de la arestarea Fericiților noștri Episcopi Martiri. În această zi în calendarul latin se sărbătorește Inima Neprihănită a Mariei, se împlinesc 5 ani de la moartea sorei Ionela, fondatoarea Congregației Inimii Neprihănite, iar în 16 iunie s-au împlinit 121 de ani de la înființarea primei Reuniuni Mariane în România, la Cluj.

Așa cum prevede statutul Reuniunii Mariane, la paragraful 31, la propunerea părintelui asistent spiritual Ovidiu Lăpuște al Reuniunii Mariane din parohia „Coborârea Spiritului Sfânt” din Mănăștur, Cluj-Napoca, ne-am întâlnit în rugăciune peste 50 marianiști din parohiile clujene: Mănăștur I, Mănăștur II, Grigorescu, Sf. Iosif, Florești și din parohia Dej I. Întâlnirea a început la 10.30 cu imnul Reuniunii Mariane „Sub steagul tău, Marie”, apoi Rozariul de bucurie. Asistentul spiritual al Reuniunii Mariane din Mănăștur II, pr. Petru Chirtoș, a stat la dispoziție pentru Spovezi. La ora 11 a început Sfânta Liturghie concelebrată de pr. Ovidiu Lăpuște și pr. Florin Isac, asistent spiritual eparhial. În cuvântul de învățătură, pr. Ovidiu ne-a încurajat pe noi, marianiștii, să o urmăm pe Sfânta Fecioară, dăruirea ei totală față de Dumnezeu și deschiderea inimii ei față de nevoile oamenilor a căror Mamă este.

A urmat Adorația Euharistică în cadrul căreia s-a făcut consfințirea la Inima Neprihănită a Mariei, la Preasfânta Inimă a lui Isus, la Spiritul Sfânt, la Fecioara de la Guadalupe. Au fost făcute rugăciuni pentru pace, pentru protejarea vieții de la concepție la moarte. Ne-am rugat pentru Biserică prin mijlocirea Fericiților Episcopi martiri greco-catolici români și a Mons. Vladimir Ghika și am încheiat cu o rugăciune pentru sfințenia preoților. La final, președinta Reuniunii Mariane eparhiale, Monica Culea, a vorbit despre nevoia de a adăuga spiritualității mariane noi intenții de rugăciune pentru viață și oferirea suferinței bolnavilor lui Isus Cristos pentru mântuire.

Tema spiritualității Reuniunii Mariane cuprinde: 1) imitarea virtuților Mariei, să devenim modele vii (umilința, credința vie, speranța neclintită, iubirea arzătoare, rugăciunea continuă, ascultarea, mortificarea, curăția, milostivirea, răbdarea, blândețea, înțelepciunea, cumpătarea, bunătatea, blândețea, împlinirea voinței divine, discipol model ș.a.); 2) rugăciunea pentru cei din purgatoriu; 3) atenția față de cei săraci și marginalizați; 4) protejarea vieții de la concepție până la moartea naturală; 5) oferirea suferinței bolnavilor lui Isus Cristos pe cruce pentru convertirea aproapelui.

Monica Culea a prezentat pe scurt personalitatea de înaltă ținută creștină și morală a martirilor noștri, buni, blânzi, luminoși, fermi, ținuți multă vreme în umbră, martiri pentru unitate spirituală în cadrul poporului român, subliniind prezența Reuniunilor Mariane în Eparhiile pe care le-au condus precum și cinstirea Preasfintei Fecioare Maria și sprijinul ei pe tot parcursul vieții lor. Întâlnirea a continuat cu un cuvânt al pr. Florin Isac și al pr. paroh, care au subliniat cât de importantă este rugăciunea în comuniune pentru Biserică. Toată întâlnirea a fost acompaniată cu mare dăruire de Gloria Feri și colega sa, cu cântece de adorație la orgă și flaut oferite Domnului și Mântuitorului nostru, adaptate pentru fiecare rugăciune rostită.

În final am cântat împreună Imnul Episcopilor martiri greco-catolici, admirând portretele lor și al Mons. Ghika, pictate pe arcada altarului. Au urmat poze și o agapă fraternă organizată cu mare dăruire de Reuniunea Mariană a parohiei, cu o pizza delicioasă, la care marianistele s-au întrecut prin servirea de bogate sortimente de prăjituri de casă. A fost o zi în care l-am preamărit pe Dumnezeu, am oferit totul lui Isus și Sfintei Fecioare pe care i-am simțit aproape și am simțit apartenența noastră la marea familie a Bisericii și a copiilor Mariei de pretutindeni. Ne-am hotărât să repetăm mai des astfel de momente de înălțare spirituală.

Monica Culea

Galerie de imagini