În perioada 2-5 februarie, s-a desfășurat la Oradea întâlnirea de lucru a responsabililor în vederea pregătirii taberei ecumenice internaționale de la Loreto.

An de an, tineri din întreaga Europă sunt așteptați la Loreto, pentru a petrece împreună clipe de prietenie prin comuniune spirituală și activități culturale și recreative. Casa din Nazaret a Fecioarei Maria, care se află în Basilica din Loreto, este pentru această tabără un simbol care aduce liniștea unui cămin în care se regăsesc ca în familie. Pilda Mariei provoacă tinerii să își dedice viața împlinirii voinței lui Dumnezeu, asemenea „DA”-ului ei exprimat din casa din Nazaret, în fața îngerului Gabriel.

Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici este un membru activ al grupului organizator al acestei tabere. Colaborarea începută prin Părintele Popa Paul, director al biroului, cu Părintele Francesco Pierpaoli, prim-organizator, este rodnică și de lungă durată, astfel că, an de an, tineri din Episcopia noastră merg cu bucurie în tabără construind relații interpersonale, respectiv descoperind binecuvântarea unității în frumusețea diversității. Responsabilii delegați actuali sunt: Părintele Zima Zorel, protopop de Beiuș, Prof. Zima Carmen, responsabil cu pastorația copiilor și tinerilor din Protopopiatul de Beiuș și membru al Comisiei eparhiale de protecție a Minorilor, și Zima Miriam, din partea Comisiei pastorale pentru tineret. Ei au participat și în luna noiembrie la prima întrunire de lucru care a avut loc la Mariapocs.

Această întâlnire a avut loc la Oradea, la invitația Preasfinției Sale, episcop Virgil Bercea, care a participat la diferitele momente ale lucrărilor, prin ospitalitatea și prezența sa binecuvântând și promovând această tabără. Au fost prezenți delegați din Italia (Părintele Francesco Pierpaoli, Sora Catherine Southwood, prof. Marco Sanchioni), din Ucraina (psiholog Sofia Pipin, Natalia Fedis, ambele de la Caritas Catolica din Ucraina), din Ungaria (prof. Markos Kitti și seminarist Magyar Richard), iar din România au participat și Părintele Chioșa Nicolae, inspector de religie din cadrul Episcopiei ortodoxe de Caransebeș, și Vastag Zsolt, medic și acolit în Dieceza Romano-Catolică de Timișoara.

În prima de zi de lucru, vineri 3 februarie, care a început cu Sfânta Liturghie romano-catolică celebrată în capela Thabor a Seminarului, delegații au avut plăcerea unei incursiuni în istoria și patrimoniul cultural local. Un prim popas pe promenada Crișului s-a făcut la Casa Darvas-La Roche. Arhitectura clădirii, restaurarea fidelă  în spiritul epocii, rafinamentul aranjamentului interior, profesionalist prezentate de Angela Lupșea, directorul Fundației pentru protejarea monumentelor istorice Bihor, au încântat membrii grupului. Ospitalitatea orădeană, aș zice ardeleană, s-a materializat cu întâmpinarea grupului în fața Primăriei de către Preasfinția Sa, Virgil Bercea, alături de Vicarul judecătoresc, părintele Răzvan Vasile și secretarul personal Eugen Ivuț, respectiv cu întâmpinarea de către vice-primarul orașului, D-na Antonia Nica în Sala festivă a Primăriei. Cuvântul de salut al viceprimarului a revelat multiculturalitatea și fraternitatea locală, respectiv a relevat rolul spiritual și cultural important al Bisericii noastre greco-catolice în comunitatea locală. De aici, precum un veritabil ghid turistic, Episcopul Virgil a călăuzit grupul spre Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae” unde s-a rostit rugăciunea fiilor creștini: „Tatăl nostru”. Un alt moment de ospitalitate a fost primirea grupului de către directorul Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, Profesorul Cristea Andrei, și de către un grup de elevi asistați de profesori. În acest moment, Părintele Francesco a prezentat tabăra de la Loreto și i-a invitat pe tineri să descopere „bucuria de a fi împreună”. Întorși la „tabăra de lucru” de la Seminar, vorbind tot de ospitalitate, grupul a descoperit nu doar latura spirituală a  acestei atitudini, ci întâmpinați de Părintele Roman Eduard, administrator al restaurantului Trattoria Seminarii, au descoperit și latura ei gastronomică savuroasă cu ocazia prânzului (de fapt, a fiecărei mese servite aici).

Ziua a continuat cu o întrunire în aulă, stabilindu-se itinerariul spiritual al taberei pe următorii ani, respectiv tema anului 2023, anunțându-se numărul posibil de participanți, fixându-se organigrama responsabililor adulți cu organizarea și grija bunei-desfășurări a taberei, respectiv discutându-se despre costurile de masă și cazare. În contextul social-cultural-spiritual actual, sub apăsarea flagelului războiului din Ucraina, astfel într-o Europă încercată, delegații au considerat imperativ a readuce mesajul Fericirilor evanghelice  (Matei 5, 3-12) în centrul inimii participanților. Astfel, catehezele și activitățile de la Loreto vor fi luminate în fiecare an de câte o Fericire în parte.

Ziua s-a încheiat cu ospitalitatea Preasfinției Sale, Bocskei Laszlo, episcop romano-catolic de Oradea. Domnia sa a onorat grupul atât cu prezentarea Palatului „baroc” episcopal cât și cu o incursiune în complexa și rodnica pastorație a diecezei sale (care în acest an are ca temă: „iar ochii tuturor erau ațintiți asupra Lui” cf. Luca 4,20), respectiv a încurajat angajarea pastorală a părintelui Francesco, sub acest aspect particular, dar ecumenic al taberei.

A doua zi de lucru, sâmbătă – 4 februarie,  a fost marcată de fraternitate, membri delegațiilor participând alături de persoanele consacrate (cu ocazia sărbătorii acestora) la Sfânta Liturghie concelebrată de Preasfințiile lor, episcopii Virgil și Laszlo.

După o ieșire turistică, vizitarea muzeului cetății din Oradea, delegațiile s-au întrunit pentru continuarea pregătirilor taberei, stabilindu-se o ulterioară întâlnire „la fața locului”, la Loreto pentru finisarea ultimelor detalii în vederea reușitei unei noi ediții a taberei.

Ziua s-a încheiat într-o atmosferă fraternă, Biserica Seminarului fiind plină de tineri și de har, cu ocazia unei seri de rugăciune ecumenică organizată pentru tineri de către tineri din grupul „Glorious România”. Părintele paroh Florin Bode a condus momentele liturgice ale serii îngemânate cu invocații și cântece religioase, iar Părintele Anton Cioba, rectorul Seminarului, a prezentat cateheza asupra rugăciunii domnești „Tatăl nostru”, subliniind familiaritatea acestei nuanțe de adresare, respectiv realitatea și vocația fraternă la care ne angajează această rostire. Ca tânăr între tineri, a participat la acest moment și episcopul Virgil, neezitând a aplauda tinerii protagoniști amintind catehetic și cu umor patern de Psalmii lui David, concluzionând că rugăciunea e și bucurie și mișcare. În acest context, Preasfinția Sa, l-a invitat pe părintele Francesco să vorbească celor prezenți despre experiența ecumenică de la Loreto.

Fratern și ospitalier, în cadrul unei cine de final, Preasfințitul Virgil a încheiat întâlnirea de lucru încredințând pe cei prezenți de rugăciunile sale și binecuvântând delegațiile.

Duminica dimineața s-a încheiat cu rămasul-bun al delegațiilor, respectiv cu un bogat schimb de experiență și cu darul unei prietenii angajante în construirea de poduri interconfesionale și internaționale.

Încheiem concluzionând, că tabăra ecumenică de la Loreto va avea loc între 23 și 29 iulie. Tema spirituală în acest an este: „Fericiți făcătorii de pace (căci aceea fii lui Dumnezeu se vor chema)” (Matei 5,9). Din Eparhia de Oradea vor putea participa un număr de 20 de persoane (adulți responsabili și tineri între 16-25 ani), urmând ca înscrierile să se facă de către responsabilii sus-numiți în perioada 15 februarie – 15 martie. Ne așteptăm ca tinerii doritori să fie activi în comunitățile lor, pentru ca, din inima lor, să împărtășească bogăția noastră culturală și spirituală celor pe care îi vor întâlni.

Pr. Zorel Zima

P.S. Împărtășim cititorului un moment din culisele lucrărilor, de-a dreptul emoționant, poate chiar un semn: în timp ce discutam despre itinerariul spiritual al teberei, a sunat alerta de pe telefonul unei delegate ucrainene, semn că în acel moment, în zona din care provine ea, confrații ei sunt lipsiți de pace, amenințați de instrumentele urii… toți am rămas îndelung tăcuți… dar cu speranța că prin experiența dobândită în asemenea tabere unii vor descoperi că fericiți cu adevărat sunt  făcătorii de pace.


Sursa: egco.ro