În Duminica a II-a a Postului Mare, 12 martie 2023, a avut loc instalarea noului paroh al parohiei greco-catolice Cojocna, din protopopiatul Someș, la încheierea mandatului păstorului care a slujit timp de 22 de ani în această parohie, pr. Daniel Bilaus, chemat de acum la o nouă misiune.

Cu această ocazie, în mijlocul credincioșilor greco-catolici din Cojocna reuniți la Sfânta Liturghie duminicală, s-a aflat pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, pr. Marius Cerghizan, protopop de Someș, pr. Daniel Bilaus, pr. Marius Cîmpean și pr. Traian Cîmpean de la Liceul greco-catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, care s-au reunit la masa Sfântului Altar în celebrarea Sfintei Liturghii. Au fost de față primarul comunei Cojocna, Sorin Ranga, autorități locale, invitați prezenți pentru a însoți noul început de drum, între care asist. univ. dr. Lucian Turcu de la Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca, împreună cu soția.

Pr. vicar Vasile Tofană, celebrantul principal, a rostit cuvântul de învățătură, meditând pe baza Evangheliei Duminicii, „a Vindecării slăbănogului din Capernaum” (Mc 2,1-12). Între altele, a atras atenția că „Evanghelia de astăzi ne pune în fața unui mare adevăr: Isus cunoaște gândurile cărturarilor și de aceea este clar că Isus știe întotdeauna gândurile noastre pline de iubire, compasiune, precum și gândurile noastre mai puțin binevoitoare. Ne putem ascunde de semeni însă nu ne putem ascunde de Dumnezeu.”

A evidențiat, totodată, importanța rugăciunii: „Vă veți întreba: dacă Dumnezeu știe ce gândim, de ce ar trebui să ne mai rugăm? Ne rugăm pentru că rugăciunea este un act de credință, speranță și iubire; pentru că rugăciunea este această modalitate simplă de a împărtăși cu Dumnezeu dorințele noastre și pentru că Dumnezeu ne iubește, ne vrea de prieteni. Ce împărtășiți cu prietenii dvs? Ceea ce este în mintea, în sufletul și în gândul dvs.! La fel se întâmplă și cu Dumnezeu, însă trebuie să facem acest pas: să ne apropiem de Isus Cristos ca El să ne devină prieten. De asemenea, rugăciunea ne mijlocește harul care ne ajută să cunoaștem voința lui Dumnezeu. Avem atâtea întrebări… uneori prietenii ne pot ajuta. Dar, de cele mai multe ori, decizia pe care o luăm este o decizie cu care noi trebuie să trăim. Prin rugăciune, vom fi binecuvântați, de multe ori dincolo de așteptările noastre.”

Pr. Vicar general a amintit și importanța Sacramentului Spovedaniei la care credincioșii sunt chemați de către Biserică în mod deosebit în timpul Postului Mare, un timp al penitenței și convertirii. A spus: „Ne uimește miracolul din Evanghelia acestei duminici. Și astăzi vedem oameni alergând după minuni, după vindecări spectaculoase, însă nu îi vedem la fel de înflăcărați ca să primească vindecarea sufletului. Prin Sacramentul Sfintei Spovedanii și noi putem retrăi aceeași minune în mod frecvent. În Sfânta Spovadă, prin cuvintele pe care preotul le rostește la dezlegare, adică: «Iar eu te dezleg în numele Tatălui, al Fiului și al Spiritului Sfânt», Dumnezeu ne oferă din nou, în mod discret, garanția iertării păcatelor noastre. Și această garanție este echivalentă cu vindecarea miraculoasă a paraliticului. Chiar dacă întârziem, Isus este acolo și ne așteaptă. Asemenea acestui om paralizat, să îl lăsăm și noi pe Isus să ne atingă trupul și sufletul.”

La încheierea Sfintei Jertfe Liturgice celebrată de Vicarul general și de preoții prezenți, pr. protopop Marius Cerghizan a dat citire decretului de numire al noului preot paroh. Astfel, prin hotărârea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, parohia greco-catolică Cojocna a fost încredințată pr. Marius-Alin Cîmpean. Originar din Cluj-Napoca (n. 05.09.1987), pr. Marius Cîmpean, a absolvit Seminarul Teologic Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” și Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai (2010), și apoi și-a continuat pregătirea la Roma, unde s-a specializat în pastorația tinerilor și catehetică, la Università Pontificia Salesiana (2013). La Cluj-Napoca, a urmat și un masterat la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, UBB (2020).

În 11 octombrie 2014, a fost hirotonit diacon de către Preasfinția Sa Florentin. Din anul 2013, a împlinit diverse funcțiuni la Episcopia de Cluj-Gherla, printre care secretar episcopal (2013-2020) și, din 19 iunie 2020, cancelar eparhial. S-a căsătorit în anul 2014 cu Daniela-Elena, și, din 2016, familia le-a fost binecuvântată prin nașterea unei fetițe. A primit hirotonirea preoțească prin mâinile Preasfinției Sale Claudiu, duminică 30 ianuarie 2022, iar din 2 februarie 2022 a îndeplinit misiunea de vicar parohial în parohia greco-catolică „Sf. Iosif” din cart. Andrei Mureșanu, Cluj-Napoca.

În calitate de membru al Biroului pastoral pentru pastorația tinerilor și a copiilor, pr. Marius Cîmpean a desfășurat și continuă și în prezent, la Cluj-Napoca, activități cu tinerii, în cadrul Misiunii pentru studenți „Lux Mundi” și, de asemenea, prin intermediul Asociației Zileos. Pr. Marius Cerghizan i-a urat părintelui Marius Cîmpean, parohul nou-numit în protopopiatul pe care îl conduce, o rodnică păstorire și a chemat credincioșii comunității parohiale din Cojocna să fie uniți în jurul păstorului lor, să îl însoțească cu rugăciunea.

Pr. vicar Vasile Tofană a salutat la rândul său numirea noului paroh și apoi, a mulțumit pr. Daniel Bilaus, care a însoțit această parohie „timp de aproape 22 de ani, momente în care comunitatea s-a structurat, și-a găsit rădăcinile, pentru ca astăzi să fie capabilă să primească un preot tânăr”. A îndemnat credincioșii: „Părintele Marius Cîmpean este la început de drum și vine într-o parohie consolidată, structurată. Însoțiți-l și iubiți-l, așa cum ați făcut cu pr. Daniel Bilaus!” Un rămas-bun călduros a adresat credincioșilor pr. Daniel Bilaus, asigurându-i că-i va însoți în continuare prin rugăciune.

Galerie imagini