Duminică, 30 iunie 2024, în parohia „Sf. Gheorghe”, din cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca, după Sfânta Liturghie a fost instalat noul administrator parohial, pr. Sabin Ioan Brudașca. Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, în mijlocul comunității s-a aflat pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I. Evenimentul a avut loc în prima Duminică după Rusalii, dedicată Tuturor sfinților, cea care, după cum a observat părintele protopop, „ne așază în prim plan întreaga «recoltă» obținută prin puterea Spiritului Sfânt. O duminică în care ne reamintim faptul că sfințenia oamenilor este un rod al Spiritului Sfânt, Cel care locuiește în noi. Colaborând cu El lăsăm ca sfințenia Sa să răzbată în viețile noastre și devenim sfinți. Toată săptămâna trecută a «plouat» peste Biserica din Răsărit cu Spiritul Sfânt și astfel am putut să creștem în bine, căci răul din viața noastră poate fi învins așa cum a fost învins în viețile atâtor sfinți – atât de mulți încât nu au încăput în calendare!”, a adăugat pr. Marțian.

„Același Spirit l-a însoțit și pe Episcopul nostru Claudiu, cel care a hotărât ca la final de mandat al pr. Gheorghe Florea – în acest moment plecat în pelerinaj la Molișet – să îl numească pe pr. Sabin Ioan Brudașca în funcția de administrator parohial al acestei importante comunități clujene, aflată într-o zonă în plină dezvoltare, având multe spații la dispoziție pentru diferite activități pastoral-educative și cu o biserică nouă în construcție. Spiritul Sfânt este cel care conduce și înnoiește Biserica și tot El este Cel care a inspirat hotărârea Ierarhului nostru, manifestată prin oferirea unui dar atât de prețios comunității dumneavoastră: un nou păstor. […] Providența face ca Evanghelia zilei să prezinte o sinteză a tuturor calităților discipolului trimis în misiune, fapt care îmi ușurează mult rolul meu de azi. Primim o amplă învățătură despre misiune și slujire în care Cristos, Marele Preot, vorbește despre așteptările Sale concrete. Cuvintele Evangheliei par dure și radicale, dar nu trebuie uitat că Rusaliile, la fel ca Învierea, sunt sau ar trebui să fie schimbări fundamentale în viața noastră.”

„Mai întâi de toate”, a adăugat părintele în cuvântul de învățătură, „aflăm faptul că discipolul/păstorul trebuie să fie un om care îl recunoaște pe Isus, se împrietenește cu El, îl iubește, îl mărturisește și nu în ultimul rând îl urmează, fiind dispus să își poarte crucea și să își dea viața pentru comunitate. Trebuie să îl mărturisim în viața de zi cu zi, prin tot ceea ce spunem, dar mai ales prin ceea ce facem – astfel păstorul își asumă menirea de a-l face prezent pe Domnul. În plus, autenticul misionar îl recunoaște și îl mărturisește, chiar și în timpul persecuției, în cel marginalizat, înfometat, însetat… Dacă nu îl recunoaștem pe Cristos în frații noștri, înseamnă că viața noastră a eșuat, iar misiunea nu și-a atins scopul, căci nu ne recunoaștem frați și nu mai suntem fii. Împlinirea vieții noastre constă în a-l recunoaște pe Domnul, prezent în trupul fraților, în mod special al celor mici, al celor săraci, al celor din urmă, al celor slabi, al celor umiliți.”

„În al doilea rând, păstorul/trimisul trebuie să îl iubească pe Dumnezeu mai înainte de toate! Pe Dumnezeu nu îl poți iubi ca pe un al doilea. Poți să nu îl iubești, poți să îl urăști, dar nu îl poți iubi ca fiind pe locul doi!!! Discipolul, cel în misiune, este cel care mai întâi de toate îl iubește pe Dumnezeu. Este minunată această poruncă a iubirii lui Dumnezeu «mai presus de toate», căci un om într-adevăr devine ceea ce iubește. Iubind pe Domnul, omul devine asemănător Lui, iubindu-l pe Fiul, devine fiul lui Dumnezeu. […] Dintre multele mesaje pe care Mântuitorul le trimite prin Evanghelia de azi mă mai opresc la faptul că cel trimis nu este unul care merge să impună, ci este unul care nu are nimic de impus, este unul care se dăruiește. Așa trebuie să își exercite autoritatea pr. Sabin, și tot astfel trebuie primit în noua sa calitate. Căci cine primește oferă spațiu celuilalt, după cum cine îl primește pe Domnul Isus, îi oferă spațiu și îi devine asemănător.”
La sfârșitul celebrării, pr. Mircea Marțian a dat citire decretului de numire a noului administrator parohial, emis sub semnătura PS Claudiu, pe care apoi l-a înmânat proaspătului numit, felicitându-l cu cordialitate. Apoi s-a adresat din nou comunității, încredințând rugăciunii lor acest mandat, invitându-i să strângă rândurile în jurul noului păstor și mulțumind lui Dumnezeu pentru această frumoasă celebrare dedicată tuturor sfinților, pe care „îi rugăm să vegheze în continuare, împreună cu patronul parohiei, Sf. Gheorghe, asupra întregii comunități”. Proaspăt numit și instalat, pr. Sabin a mulțumit Preasfinției Sale Claudiu „pentru încrederea acordată”, părintelui protopop „pentru faptul că a pus în aplicare decizia ierarhului, celebrând Sfânta și Divina Liturghie a duminicii și oferind spre hrană comunității un frumos cuvânt de învățătură”. A mulțumit de asemenea pr. Gheorghe Florea pentru că l-a acceptat în parohie, întregii comunități, consiliului parohial, „alături de care a avut o bună colaborare în calitate de vicar parohial”, și nu în ultimul rând frumoasei sale familii, dar și părinților, prezenți cu mic cu mare la acest istoric moment.

Pr. Sabin și-a mai făcut o scurtă prezentare și a spus că se va baza în noua provocare pe asistența divină, „căci Dumnezeu, atunci când dă o misiune, nu o face fără să ofere și harul necesar ca să o poți duce la bun sfârșit”, dar și pe energia creatoare și sprijinul întregii comunități, pe care o invită „să se implice în această frumoasă emisiune”. „Sunt aici în fața dumneavoastră și, datorită numeroșilor ani de slujire alături de pr. Gherghe, mă cunoașteți așa cum sunt.” Mai mult, „destinul meu s-a împletit minunat în slujirea clericală cu această parohie, unde, prin voia IPS Guțiu, de pie memorie, am ajuns să diaconez începând cu anul 1998”.

„Cu siguranță acest moment se înscrie în istoria parohiei și pentru mine este un moment de mare însemnătate și bucurie, care mă onorează dar, în același timp, mă obligă la mai mult decât până acum. Părintele protopop a vorbit foarte frumos azi despre izvorul care curge asemănător unei ape vii, ce se împrăștie pretutindeni. Voi face tot ce pot pentru ca de la acest sfânt izvor să se adape toată comunitatea noastră. […] Vă invit să duceți această veste și celor care nu au fost astăzi aici”, a finalizat pr. Sabin primul discurs în noua sa calitate, încredințându-se rugăciunii celor de față pentru a se putea ridica la înălțimea noii misiuni. Într-o atmosferă plină de bucurie și emoție, enoriașii l-au felicitat pe pr. Brudașca.

Noul administrator parohial s-a născut la 16 ianuarie 1977 în localitatea Buciumi, județul Sălaj. A absolvit Institutul Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca în anul 2001, fiind prima generație care a parcurs un ciclu de 5 ani de formare. Are licență în drept canonic obținută în cadrul Facultății de Teologie Greco-Catolică din UBB și două masterate în teologie biblică, întâi la Oradea și mai apoi la Cluj. A fost hirotonit diacon la 16 decembrie 2001, în localitatea Cluj-Napoca, de către IPS George Guțiu, iar preot în aceeași localitate, la 2 februarie 2002, prin punerea mâinilor PS Florentin Crihălmeanu. Este încardinat în Eparhia de Cluj-Gherla, unde a activat în parohiile Mihăiești și Sânpaul, ca administrator parohial, mai apoi fiind transferat la Cluj în anul 2008, unde a activat ca vicar parohial în parohia „Sf. Gheorghe”, fiind și responsabil cu tinerii în protopopiatul Cluj I.