În perioada 10-14 martie a.c., Episcopia Greco-Catolică de Oradea a primit vizita unei delegații de profesori italieni, în cadrul căreia a fost semnată înfrățirea dintre Istituto Comprensivo „Albert Schweitzer” din Termoli (Italia) și Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea. Parteneriatul dintre școala greco-catolică orădeană și cea italiană este fructul unei colaborări mai vechi între Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și Asociația Italiană „Maestri Cattolici”, sub patronajul Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici (UMECT), dar și a implicării profesorilor orădeni, printre care un rol important l-au avut prof. Ana Popa, psiholog școlar al Liceului Greco-Catolic din Oradea, și pr. Paul Popa, director al Biroului Pastoral EGCO, delegat din partea Episcopiei. Delegația italiană a fost alcătuită din mai mulți profesori de la școala din Termoli, alături de care au fost prezenți președintele Asociației Maeștrilor Catolici din Italia, doamna Esther Flocco, și secretarul general al Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici (UMECT), domnul Giuseppe Desideri. În cadrul vizitei la Oradea, oaspeții italieni au avut prilejul de a vizita orașul nostru, Primăria Municipiului Oradea unde au fost primiți de doamna viceprimar Antonia Nica, Primăria Comunei Sânmartin și structurile educative de acolo prezentate de domnul primar Cristian Laza, dar și să participe la Concertul extraordinar „De dragul tău”, organizat pe 11 martie a.c. de Asociația Enjoy Music împreună cu Andrei Tudor și orchestra, la Teatrul Regina Maria din Oradea. În centrul vizitei s-au aflat întâlnirile cu profesorii și directorul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, și cu Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, în cadrul cărora s-a realizat această înfrățire între instituții și au fost programate activitățile viitoare. În ultima zi, profesorii italieni au fost încântați de Corul elevilor liceului-gazdă care, sub îndrumarea doamnei prof. Nicoleta Ţâmpu, au susținut un spectacol în Sala Festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.
„Este o ocazie foarte importantă de confruntare între Italia și România, între două școli, două experiențe, două culturi profesionale diferite” – a spus secretarul general al Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici la Oradea, subliniind că este un parcurs care a început în 2018, când avea loc un schimb de formare între profesorii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea și Asociația italiană „Maestri Cattolici” și va continua pentru că „este intenția Uniunii Mondială a Profesorilor Catolici de a crea punți continue de colaborare între profesorii din școli, pentru a se cunoaște și a avea posibilitatea de a confrunta experiențe din țări diferite și de a crește în formarea lor catolică și umană.”. Domnul Giuseppe Desideri mulțumește cu acest prilej PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, pentru implicarea în a crea condițiile necesare pentru această înfrățire, care „se naște din dorința de a oferi cele mai bune servicii formativ-educative noilor generații”.
La rândul său, președinta națională a Asociației Maeștrilor Catolici din Italia spune într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO că revine la Oradea a doua oră, după ce în anul 2018 s-a aflat aici pentru a cunoaște metodologia step-by-step prezentă la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, care se dorește a fi dusă și în școlile primare din Italia. De aceea, în aceste zile „s-a aflat la Oradea directoarea unei școli din Termoli, pentru a iniția o înfrățire între cele două școli, un schimb de experiență, mai ales asupra metodologiilor didactice folosite de noi în Italia și de voi, în Oradea”. Pentru doamna Esther Flocco aceasta este „o oportunitate minunată, căci tinerii de astăzi au nevoie să comunice între ei, scopul acestei înfrățiri fiind acela de a crea o rețea a cadrelor didactice, care să ofere la rândul lor mai multe oportunități elevilor”. Un aspect particular al acestei înfrățiri care s-a consolidat în timp a fost facilitat de colaborarea cu Enjoy Music, prin pr. Paul Popa și Ovidiu Lazăr, care s-au au fost în Molise (Italia) în vara anului trecut. Despre zilele petrecute la Oradea, oaspetele spune că delegația profesorilor italien „s-a simțit ca în familie la Oradea”, considerându-se prin această colaborare „cetățeni onorifici ai acestui oraș, care este foarte frumos”.
Pentru directoarea a școlii din Termoli cu care a fost creată această înfrățire, prof. Marina Crema, vizita în orașul nostru a fost un prilej extraordinar de colaborare pe viitor: «Dorim să ducem metoda step-by-step în școala noastră primară. Vom forma în primă fază oară profesorii noștri în această metodă, apoi vor veni oaspeți la noi profesori ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și va fi un schimb de elevi. Vrem să creăm o legătură continuă între școala noastră și instituția de învățământ orădeană”.
În cadrul vizitei la Oradea, a fost creat de profesorii orădeni și cei italieni un plan de acțiune, un planning pentru activitățile viitoare. Vizita la Oradea a profesorilor italieni a fost prima fază dintr-un planning pe care l-au stabilit împreună cu profesorii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. O primă fază a acestuia este etapa de cunoaștere, cu scopul de descoperi diferențele, dar mai ales metodele de lucru ale altor realități, culturi, tradiții.
Suntem fericiți să vedem că „printre toate diferențele dintre noi există și foarte multe asemănări. Suntem foarte fericiți să vedem că avem ce să preluăm unii de la alții și e înălțător să vezi că pe Pământ suntem atât de mulți oameni, atât de diferiți, dar care avem atât de multe lucruri care ne unesc și care ne pot face să fim mai buni decât suntem”, a spus la finalul vizitei doamna Ana Popa, promotor al acestei colaborări:
„Înfrățirile sunt întotdeauna importante. Când creezi punțile acestea între culturi, între țări diferite, poți să crești. Este o bucurie sinceră să constat că, datorită eforturilor noastre comune și legăturilor pe care le-am cultivat, astăzi putem să ne bucurăm de acest moment semnificativ. Prin colaborarea noastră, am reușit să stabilim relații solide și să realizăm progrese tangibile în promovarea înfrățirii și colaborării cu diverse entități. Faptul că am reușit să ne adunăm și să continuăm aceste eforturi este o mărturie a angajamentului nostru autentic și a viziunii noastre de a promova împreună dezvoltarea și prosperitatea comunităților noastre. (…) Vă mulțumesc pentru sprijinul și implicarea dumneavoastră în aceste eforturi. Sunt profund recunoscătoare pentru oportunitatea de a colabora împreună și sunt încrezătoare că, prin eforturile noastre comune, vom continua să realizăm progrese remarcabile.”
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi
Sursa: egco.ro