Îndemn la convertire, penitență și milostivire
– celebrare arhierească la Cluj-Napoca
în Duminica Vameșului și Fariseului,
începutul Triodului și Ziua Bolnavului
Preasfinția Sa Claudiu a celebrat Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala „Schimbarea la Față”, duminică, 13 februarie 2022, în Duminica Vameșului și Fariseului, la începutul perioadei Triodului în Biserica de rit bizantin, și, la celebrarea, la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla, a Zilei Mondiale a Bolnavului. Au concelebrat pr. Traian-Radu Coste-Deak, vicar judecătoresc, pr. Daniel Avram și pr. Radu Tălpălariu din cadrul Curiei episcopale. Răspunsurile liturgice le-au dat studenți ai Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a reamintit că în această zi începe perioada Triodului, „o perioadă extrem de importantă de pregătire pentru marea Sărbătoare a Învierii Domnului și o perioadă cu har special de convertire, de schimbare, de metanoia”. A arătat ce înseamnă acest proces – metanoia – la care invită Biserica, privind și spre lectura evanghelică a Duminicii (a Vameșului și Fariseului – Lc 18,10-14) și anume, pocăința, convertirea, orientarea sufletului, a minții spre Dumnezeu. „De ce? Fiindcă s-a apropiat Împărăția Cerurilor și Împărăția Cerurilor are alte reguli decât împărăția acestei lumi. Noi suntem chemați să ne schimbăm, fiindcă facem parte dintr-o nouă lume, dintr-o nouă Împărăție, cu alte reguli.”
Pentru a explica aceste reguli, Ierarhul a „citit”, prin analogie, comportamentul celor «doi oameni» care «s-au suit la templu, ca să se roage: unul fariseu și celălalt vameș» (Lc 18,10). A arătat că fariseii erau „cei care încercau să împlinească legea, să fie drepți, să fie separat de ceilalți” iar vameșii „erau persoane desconsiderate, care nici nu merită să le adresezi cuvântul, erau persoane din poporul ales care lucrau pentru romani, pentru ocupanți și adunau taxele pentru romani” și erau considerați necinstiți, păcătoși. Fariseul, cel care se considera drept, a spus Preasfinția Sa Claudiu, „stă în fața lui Dumnezeu drept și îi spune lui Dumnezeu că nu este ca ceilalți și mai ales nu este ca acel vameș. De ce este drept? Pentru că postește de două ori pe săptămână și dă zeciuială, merge la biserică.” A continuat: „și avem, pe lângă exemplul unui om care în aparență încearcă să împlinească legea, acest păcătos, vameșul. El nu stă în picioare, stă în genunchi, nu îndrăznește să își ridice privirea și își bate pieptul în semn de pocăință. El nu spune că se va schimba, își cunoaște doar situația și rugăciunea lui este simplă: «Dumnezeule, ai milă de mine păcătosul».”
Privind la cele două exemple, Preasfinția Sa Claudiu a atras atenția că și noi „suntem dispuși să punem etichete: acesta este drept, acesta este păcătos”, dar, a subliniat, „Dumnezeu, care privește la inima omului, revelează o altă realitate, dincolo de aparențe. Și Isus ne spune că acest om păcătos (vameșul), aflat în afara oricărui respect în societatea în care trăia, s-a întors la casa lui îndreptat, mai drept decât celălalt.” Motivul constă tocmai în rugăciunea pe care o face fiecare, „fiindcă împlinirea legii este iubirea de Dumnezeu și de aproapele”. Astfel, fariseul, fiindcă se consideră drept, nu îi cere nimic lui Dumnezeu, el nu crede că are nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, doar îi mulțumește că nu este „ca acest vameș”. „Deci”, a continuat Ierarhul, „Dumnezeu este un simplu spectator la spectacolul vieții sale. El se crede «o minune» în fața lui Dumnezeu și nu își dă seama că, tocmai printr-o astfel de atitudine, printr-o astfel de rugăciune, încalcă legea iubirii și nu vede în cel de lângă el, în «păcătosul acela», pe fratele lui”.
De aici concluzia că adevărata convertire se realizează doar dacă „ne schimbăm privirea la lumina Sfintei Scripturi”: „trebuie să convertim ochii noștri trupești înspre această lumină spirituală și să privim în jurul nostru, să vedem frați și surori, să privim la noi și să vedem, nu sfinți neapărat, dar să ne vedem păcătoși”. Preasfinția Sa Claudiu a amintit rugăciunea care se face înainte de cuminecare: «ai venit în lume să mântuiești pe cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu», ca urmare – a atenționat – cel care se consideră cel dintâi dintre păcătoși, nu poate să judece pe alții care sunt mai puțin păcătoși decât el. Astfel, Preasfinția Sa Claudiu a chemat la iubire și milostenie, după exemplul Maicii Tereza de Calcutta care „să ne fie ghid, far”. Pentru că, „dacă știm să mângâiem pe cineva întristat, să spunem o vorbă bună unui frate de-al nostru, știm să vizităm o persoană bolnavă, știm să ne apropiem de cei de lângă noi ca de frați și surori, suntem cu adevărat familia lui Dumnezeu”.
Menționând că în această zi se celebrează și Ziua Mondială a Bolnavului la nivel eparhial, Preasfinția Sa Claudiu a invitat la penitență, așa cum a cerut și Preasfânta Fecioară Maria, la Lourdes: când s-a arătat Sfintei Bernadette, Maica Sfântă a repetat de trei ori: «Penitență! Penitență! Penitență!» Ca urmare, a îndemnat: „Să începem această perioadă de vindecare sufletească și trupească în primul rând de la noi. Să cerem harul schimbării, să cerem harul vindecării, pentru a putea să dăruim acest har și fraților și surorilor noastre, pentru a fi o lumină în lumea întunecată în care trăim. Este o lume care ne sperie de multe ori, o lume în care auzim vești de războaie, de pandemie, de crize. Doar Isus Cristos, «Lumina» acestei lumi, poate să facă în așa fel încât pacea să rămână în sufletele noastre, fiindcă este o pace care nu depinde de veștile pe care le auzim; o pace care nu depinde de lumea în care trăim și o pace care ne leagă de Împărăția Cerurilor.” Pentru că, „noi știm că suntem în această lume, dar nu aparținem ei. Noi suntem parte a Împărăției Cerurilor!”
La finalul celebrării Prof. Dr. Ioan Ștefan Florian a adresat un mesaj din partea Asociației Medicilor Catolici (a se vedea textul integral aici). A început amintind tradiția care continuă deja de 17 ani a celebrării Zilei Bolnavului la Cluj, printr-o Sfântă Liturghie arhierească solemnă, cu un mesaj transmis din partea Asociației Medicilor Catolici. La invitația dr. Ștefan Florian, s-a ținut un moment de reculegere pentru cei cărora li se datorează în mod deosebit această tradiție, în memoria Preasfințitului Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla – chemat în Casa Tatălui la 12 ianuarie 2021 – și a dr. Eugen Lupu, fondator și apoi președinte al Asociației Medicilor Catolici – recent trecut la cele veșnice, la 2 februarie 2022, în vârstă de 94 de ani.
Și cu acest prilej ca la edițiile precedente, în cuvântul rostit cu emoție în Catedrala clujeană, dr. Ștefan Florian a împărtășit din experiența îndeplinirii, cu dăruire și sacrificiu de sine, a misiunii celor ce activează în domeniul sanitar, dezvăluind aspecte, privite „din interior”, ale luptei medicilor și personalului sanitar, mai ales în ultima perioadă marcată de starea de pandemie. A vorbit despre lupta, cu valențe eroice, prin care, medicii și lucrătorii sanitari au venit și vin în ajutorul celor suferinzi. A exprimat din dramatismul celor întâmplate în pandemie, analizând realitățile timpului și căutând înțelesuri prin lumina credinței, a mesajului Sfântului Părinte Francisc la Ziua Mondială a Bolnavului din acest an. A încheiat prin cuvinte de speranță și încredere în milostivirea lui Dumnezeu.
În încheiere, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit dr. Ștefan Florian „pentru onoarea pe care ne-o face, de a fi împreună cu noi, pentru bucuria de a-l avea ca să fiu al acestei Biserici, pentru că ne aduce aminte de lucruri importante din viața noastră, de oameni importanți care sunt, chiar dacă ni se pare că nu mai sunt. Și ne aduce aminte în primul rând că suntem cu toții în aceeași barcă, că suntem datori în această zi în care ne aducem aminte de cei bolnavi, de cei care au grijă de cei bolnavi, să avem grijă unii de alții. Nu știm cât timp ne mai avem unii pe alții.”
De aceea, a invitat ca în această zi fiecare să aibă „un gând de rugăciune special, o privire specială, o mângâiere aparte, în primul rând pentru cei din familia voastră”, pentru că „vremea e atât de scurtă pe acest pământ încât nu merită să ne oprim la banalități. Iubirea, apropierea, prietenia sunt mult mai importante. Așadar, astăzi să avem cu toții un gând pentru cei bolnavi, să ne aducem aminte, privind la cei dragi, că este un dar al lui Dumnezeu prezența lor în viața noastră, că suntem și noi datori să fim dar unii pentru ceilalți. Suntem cu toții bolnavi, cu toții păcătoși, dar îndurarea și vindecarea lui Dumnezeu este mai mare decât slăbiciunea noastră. Să ne bucurăm unii de alții astăzi, aducându-ne aminte în fiecare clipă de bucuria prezenței lui Dumnezeu, și a fraților și surorilor noastre, în viața noastră.”
La 11 februarie 2022, Biserica Catolică a celebrat cea de-a 30-a ediție a Zilei Mondiale a Bolnavului, zi instituită în anul 1992, de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, nu întâmplător la data comemorării apariției Preasfintei Fecioare Maria, în fața Sfintei Bernadette, la Lourdes, în Franța. Preacurata Fecioară Maria s-a arătat tinerei păstorițe Bernadette Soubirous, în vârstă de 14 ani, la 11 februarie 1858, la Grota Massabielle de lângă Lourdes, loc binecuvântat care a devenit unul dintre cele mai mari sanctuare mariane din lume, unde de-a lungul timpului au avut loc mii de vindecări miraculoase, confirmate de comisii medicale și recunoscute oficial de Biserică.
Sursa: eparhiaclujgherla.ro