Luni, 9 septembrie 2024, Liceul greco-catolic Inochentie Micu din Cluj-Napoca și-a deschis porțile pentru a-i primi pe elevii claselor primare, gimnaziale și liceale, împreună cu părinții lor, la festivitatea de început de an școlar. Festivitatea s-a desfășurat în curtea Liceului de la sediul de pe Calea Moților nr. 24 – unde își desfășoară orele clasele gimnaziale și liceale. Pe lângă corpul profesoral, cu Simona Gruian director, au participat la festivitate Preasfințitului Claudiu, Episcop de Cluj-Gherla; pr. Vasile Tofană, Vicarul general al Eparhiei; pr. Traian Coste-Deak, Vicar judecătoresc; Anca-Cristina Hodorogea, inspector școlar general adjunct; Gabriela Moldovan, reprezentanta Primăriei Cluj-Napoca; Daniel-Sorin Graur, comisar șef adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean Cluj; pr. Florin Pop, președintele Asociației părinților școlii.
În cuvântul său adresat învățătorilor, profesorilor, invitaților din partea instituțiilor locale, părinților și elevilor, Episcopul Claudiu a pornit de la interpretarea imnului național de către o voce de copil, care l-a făcut să se gândească la felul în care „fiecare dintre noi suntem capabili să interpretăm același lucru dar într-o manieră personală. Aici cred că este importanța voastră, a fiecăruia dintre voi. Papa Benedict, predecesorul Papei Francisc, comenta un verset din Psalmi care spune: ‚Cântați Domnului un cântec nou’. Și Papa Benedict se întreba cum putem să cântăm un cântec nou, când cântecele sunt deja cunoscute? Cum putem să interpretăm un imn nou? De fapt, ceea ce poate fi nou și ceea ce vine de la noi este maniera noastră în care trăim lucrurile. Și aici sunteți atât de valoroși și pentru școala noastră, și pentru lumea în care trăim. Fiindcă, deși este vorba de aceeași viață, pe care o cunoașteți, fiecare dintre voi o trăiți într-o manieră unică. Acesta este darul pe care Dumnezeu l-a pus în inima voastră. Este un dar enorm, pentru că suntem unici.”
Inspectorul școlar Anca-Cristina Hodorogea a salutat începutul de an școlar al Liceului, „o instituție cu o tradiție îndelungată… un loc care nu este doar o instituție de învățământ, ci o comunitate ce promovează valori, respect și credință”. Amintind figura „marelui cărturar și apărător al identității noastre” al cărui nume îl poartă Liceul: Inochentie Micu, a adresat îndemnul ca, după modelul lui, „să fim nu doar buni la carte, ci și oameni de caracter. Să îmbinăm cunoașterea cu credința, înțelegerea cu respectul față de ceilalți”. După mesajul reprezentantei Primăriei, Gabriela Moldovan, a urmat cel al comisarului șef adjunct Daniel-Sorin Graur, care a asigurat de colaborarea instituției pe care o reprezintă la organizarea de activități pe zona de siguranță. „Îmi doresc să fiți tot timpul la fel de veseli și fericiți, să mergeți pe drumul dumneavoastră, să vă realizați visele și să contribuiți fiecare cu ce v-a dat Bunul Dumnezeu pentru bunăstarea noastră, a tuturor.” Pr. Florin Pop le-a urat copiilor bun venit în acest an școlar, în familia școlii. Amintind îndemnul adresat de Papa Francisc în 2019, pe Câmpia Libertății de la Blaj: „Să mergem împreună!”, a asigurat că Asociația părinților va fi alături de conducerea școlii în diferitele proiecte și din acest an, pentru binele copiilor lor.
În discursul său final, doamna director a trecut în revistă reușitele de anul trecut, cu promovabilitatea de peste 92% la examenele din această vară. A enumerat câteva dintre activitățile desfășurate împreună cu părinții: atelierele pentru părinți, Caravana Reciclării, Ziua Școlii, târgurile organizate la școală, excursiile tematice cu părinții și elevii. „Vă asigurăm că vom depunem în continuare toate eforturile pentru a oferi copiilor dumneavoastră și în acest an școlar un mediu de învățare sigur, simulant și plin de oportunități”. Adresându-se profesorilor, le-a spus: „Dedicarea și pasiunea voastră sunt esențiale pentru succesul și bunăstarea elevilor. Vă mulțumesc pentru munca neobosită și pentru dăruirea cu care îmbrățișați fiecare provocare”. Și-a exprimat apoi recunoștința față de Episcopie și față Preasfinția Sa Claudiu, față de instituțiile locale, care au susținut renovarea și dotarea școlii cu diverse facilități, între care o nouă sală de sport, un cabinet medical autorizat, capela complet renovată, sediul ciclului primar complet renovat, diverse laboratoare de care elevii se vor bucura în următoarele luni. Prezentând învățătorii și diriginții claselor, a încheiat mulțumind tuturor celor prezenți și dorindu-le „un an școlar plin de emoții pozitive, succese și momente de conexiune autentice”.
Sursa: eparhiaclujgherla.ro