Prin HCL Nr.838/31.08.2018 și în urma semnării contractului de parteneriat nr. 335036/04.09.2018 dintre Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea și Municipiul Oradea, clădirea Palatului Episcopal Greco-Catolic, afectată la sfârșitul lunii august de un puternic incendiu, a fost preluată de Primăria Municipiului Oradea.

Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat în data de 31 august 2018 Contractul de parteneriat între Municipiul Oradea și Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare și refuncționalizare a clădirii afectate de incendiul din data de 25 august și administrării de către Municipiul Oradea a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, pe o perioadă de minimum 20 de ani. Conform contractului, clădirea va deveni în această perioadă un centru cultural și spațiu expozițional, cu respectarea eticii creștine și a normelor canonice ale cultului greco-catolic.

Ca urmare a faptului că au fost încheiate cercetările la fața locului în dosarul penal deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea în urma incendiului din 25.08.2018, prin Procesul Verbal încheiat în data de 10.09.2018 de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, se permite accesul în imobil. Începând din data de 17.09.2018, constructorul SC SELINA va interveni în vederea degajării molozului și luarea măsurilor ce se impun pentru punerea în siguranță pe perioadă limitată a palatului. După efectuarea acestor lucrări, urmează efectuarea expertizei tehnice și a proiectului tehnic în vederea începerii procesului de refacere și consolidare a imobilului.

Municipiul Oradea va curăța într-o primă etapă clădirea de moloz și va realiza o expertiză de rezistență, care să indice părțile din edificiu care se pot refolosi, respectiv care trebuie demolate. În a doua etapă, se vor realiza lucrări pentru punerea în siguranță a clădirii, inclusiv zona de acoperiș. În a treia etapă, se vor realiza reabilitarea și refuncționalizarea efectivă a clădirii, inclusiv partea interioară, conform planurilor inițiale. Lucrările de consolidare, reabilitare și refuncționalizare a imobilului ar urma să se finalizeze în termen de cel mult trei ani. La terminarea lucrărilor, Municipiul Oradea va preda proprietarului – Episcopiei Române Unite cu Roma Greco Catolică, de Oradea, parte din imobilul reabilitat, cu destinație de sediu curiei episcopale, în suprafață utilă de minim 1/3 din suprafața totală. Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea va păstra calitatea de proprietar asupra întregului imobil consolidat și reabilitat, transmis în folosință gratuită Municipiului Oradea.

via EGCO.ro