Asociația Caritas Eparhial Oradea a inaugurat luni, 26 noiembrie 2018, în Ioaniș, comuna Finiș, jud.Bihor, Centrul de zi „Sfântul Martin”. Slujba de sfințire a noului centru a fost oficiată de pr. Mihai Vătămănelu, Vicar general, pr. Antoniu Chifor, vicar responsabil cu preoții, părintele protopop Zima Zorel și părintele paroh Boța Mircea, în prezența copiilor, beneficiari ai viitorului centru, a părinților acestora, a domnului primar Ioan Man, a doamnei Arina Moș, director executiv a DAS Oradea, a președintelui asociației, părintele Olimpiu Todorean, ai altor invitați și ai angajaților asociației.
Clădirea nou construită are la etaj 3 săli de clasă și o toaletă. La parter se află centrala termică, bucătăria și sala de mese. În clădirea existentă, lipită de clădirea nouă, s-au amenajat toaletele pentru copii și o sală spațioasă pentru activități de grup. În clădirea veche s-a amenajat a patra sală de clasă. Construcția este executată la standarde europene beneficiind, fiecare clasă, de acces la internet. Valoarea construirii și dotărilor noului Centru, la standarde europene, a fost de peste 1.410.000 lei.
Mulțumim, înainte de toate, PS Virgil Bercea care ne-a încurajat în tot ceea ce facem. Ne pare rău că nu poate fi alături de noi, fizic, dar ne-a însoțit cu gândul și rugăciunea. Mulțumim domnului Laszlo Geyer, arhitect și firmei SC CEO CONSTRUCT SRL, firma asociației noastre, care a executat lucrarea. Mulțumim angajatelor asociație noastre, de la acest punct de lucru, educatoarele: Corina Andraș, Anca Onița, Olimpia Boța și Claudia Vlaș care au pregătit sălile pentru primirea copiilor și începerea activităților. Mulțumim asociației KINDERMISSIONSWERK „DIE STERNSINGER” (AACHEN, Germania), Asociației Chiese dell-est din Italia și altor sute de persoane care, în cei doi ani, au fost aproape de noi prin donarea a 2% din impozitul pe venit.
În numele viitorilor beneficiari ai noului centru, copii din comunitatea Ioaniș, mulțumim tuturor pentru implicare și tuturor celor care au fost prezenți.
pr. Olimpiu Todorean
președinte Caritas Eparhial Oradea
Discursuri
La 10 septembrie 2014, Adunarea Generală a Asociației Caritas Eparhial Oradea accepta primirea, sub formă de donație a terenului și construcțiilor situate pe teren de la Asociația INCONTRO FRA I POPOLI, din Italia și de la Fundația Căminul Francesco din Beiuș înființată de Congregația Surorilor Minime ale Reginei Purgatoriului.
Dar activitatea nu a început în acel an ci, a continuat o tradiție. Surorile au cumpărat casa, în anul 2003. La început au fost găzduite două fete, de la orfelinat. Din februarie 2004 au fost primiți 15 copii de clasa I cărora li s-a dat hrana rece, ajutor la teme și jocuri tematice.
În anul școlar 2017-2018, Centrul a oferit zilnic, de luni până vineri, servicii pentru 49 de copii de clasele I – IV. De asemenea, în fiecare vineri, 12 copii de clasa 0 au participat la activități educative, fiind pregătiți pentru integrarea în clasa I.
Tot în cursul anului 2017, Asociația Caritas Eparhial Oradea a intervenit în sprijinirea a 43 de familii ai căror copii frecventează centrul, prin acordarea a 130 de pachete care au conținut produse alimentare de bază, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte.
Serviciile sociale oferite în cadrul Centrului de Zi sunt servicii specializate și au ca scop prevenirea abandonului școlar și asigurarea unor condiții armonioase de creștere, educare și formare profesională precum și dezvoltarea capacității individului pentru depășirea situației de nevoie socială.
Pentru îndeplinirea acestui scop, Centrul le asigură copiilor un mediu adecvat pentru a crește și a se dezvolta armonios, ajutându-i să se integreze în societate, oferindu-le șanse egale la educație cu ale celorlalți copii. Beneficiarii Centrului de Zi sunt copii aflați în risc de abandon școlar, care provin din familii monoparentale sau familii aflate în dificultate.
Prin activitățile desfășurate, oferim zilnic copiilor: o masă caldă și o gustare; ajutor în efectuarea temelor pentru școală; meditații școlare; activități educative informale, formale și non-formale; activități recreative; activități de creație și de dezvoltare a abilităților pentru o viață independentă.
Centrul funcționează zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 12.00 – 16.30. Activitățile desfășurate se realizează în funcție de nevoile reale ale copiilor.
După terminarea programului de la școală, copiii vin la centru unde sunt ajutați în pregătirea temelor. Pentru a avea eficiență în creșterea rezultatelor școlare și în reducerea abandonului școlar al copiilor care frecventează centrul, se păstrează legătura permanent cu învățătorii copiilor, în vederea sprijinirii acestora în procesul educațional.
Participarea copiilor la programele de la centru este condiționată de prezența lor la școală, programul diversificat de la Centru stimulându-i pe copii să frecventeze școala.
De asemenea, pentru a avea eficiență în procesul educațional, conștientizăm părinții de importanța rolului educației în familie și societate. Totodată, copiii participă la activități educative informale și formale prin care aceștia au ocazia de a adopta anumite atitudini, de a exterioriza anumite comportamente, construindu-și astfel profilul psiho-social.
Prin activitățile de creație, descoperim talente și le cultivăm, ținându-se cont de preferințele și particularitățile fiecărui copil. Astfel desfășurăm activități de lucru manual și abilități practice în cadrul cărora copiii confecționează felicitări, realizează desene, picturi, colaje și diverse obiecte. De asemenea le cultivăm talentul muzical și artistic prin diverse activități muzicale (jocuri cu cântec și mișcare, serbări organizate la diferite evenimente). În cursul anului sunt organizate diferite evenimente dintre care amintim: Ziua mamei; Ziua copilului; Festivitatea de deschidere a noului an școlar; Sărbătoarea Nașterii Domnului. Pr. Olimpiu Todorean, președinte
Bună ziua. Pentru cei care nu mă cunosc, sunt Lidia. Am fost beneficiară a acestui centru timp de 8 ani de zile, pe urmă am devenit voluntara acestui centru. Aici am cunoscut oameni care m-au încurajat și motivat să aleg o carieră în domeniul educațional implicându-mă direct în activitățile de la centru. Din dorința de a ajuta acești copii, am realizat că iubesc copii și că aceasta este calea pe care trebuie să merg, calea de a deveni dascăl. În prezent sunt studentă la Facultatea de Științe Socio Umane specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar, din cadrul Universității din Oradea. Am avut și perioade dificile, mi-a fost greu, dar nu am renunțat, deoarece am crezut cu adevărat în șansele mele. Mi-aș dori ca și voi, dragi copii, să înțelegeți cât de importantă este educația, în viață, să munciți, să luptați și să credeți cu adevărat în șansele voastre. Lidia Bogdan.
Este un moment frumos prin care, practic, am venit să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că, prin noi oamenii, poate face lucruri minunate. O echipă inimoasă de oameni angajați ai Caritas, voluntari ai Caritas, persoane de aici, și-au dat concursul pentru ca iată să vadă finalizat acest Centru. Este atât de important, mai ales în aceste zone în care sunt copiii atât de frumoși, cu toți copii ai lui Dumnezeu pentru că nu contează familia în care ne-am născut sau locul, de ce naționalitate suntem, important este că suntem toți copii ai lui Dumnezeu și frați între noi și datorită acestui fapt suntem chemați să ne acceptăm și să ne iubim și să ne ajutăm ca frații.
Aduc salutul episcopului nostru de Oradea, PSS Virgil Bercea care ne însoțește cu rugăciunea și cu binecuvântarea dânsului fiind bucuros pentru tot ceea ce se realizează chiar dacă este ca o picătură într-un ocean dar, pentru cei care sunt atinși de această picătură este foarte benefic și o binecuvântare. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat, organizațiilor din țară și din străinătate, vă mulțumesc vouă tuturor pentru că sunteți cei care contribuiți și, totodată, deveniți un exemplu și pentru ceilalți.
Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți copiii, aici prezenți, ca să ajungeți prin formare și prin educație, atunci când veți crește mari, un model pentru ceilalți, persoane cu o educație aleasă, persoane care să-și împlinească menirea pe acest pământ: aceea de a-L iubi pe Dumnezeu și pe aproapele și de a face binele. Mihai Vătămănelu, vicar general.
Vă mulțumesc că ați ales satul Ioaniș pentru investiția dumneavoastră, în acest centru, și vă promit că, în timpul cel mai scurt vom asfalta drumul dinspre Finiș la Ioaniș. Felicit Caritas Eparhial și pe toți cei care i-au ajutat să aducă la bun sfârșit această lucrare și le promit că, din partea Primăriei Finiș, vor avea sprijinul nostru. Ioan Man, primar comuna Finiș
Mesajul Lidiei a fost unul emoționant și tu, în calitate de voluntar îi vei ajuta să înțeleagă că, fără școală și anumite reguli, și fără Dumnezeu nu se poate. Pentru noi, cei care lucrăm în servicii sociale, până la urmă, singura noastră mulțumire este atunci când vin tineri care au fost în centrele noastre și au învățat, și ne spun: sunt și eu realizat, am un copil, am o familie, am un loc de muncă.
Mă bucur foarte mult că suntem aici prezenți pentru că DAS Oradea și, în speță Primăria Municipiului Oradea are o colaborare excepțională, de peste un deceniu, cu Caritas Eparhial.
Iar voi, copiii, sunteți frumoși, să vă apreciați dascălii, să vă respectați dascălii, să învățați pentru că fără asta nu se poate, fără școală nu se poate.
Caritas Eparhial investește mult în copiii și eu cred mult în asta, eu cred că noi toți, trebuie să investim în copii, pentru că doar așa investim în viitor.
M-ați emoționat și vă doresc succes. Mă bucur că am fost astăzi alături de dumneavoastră. Am toată încrederea că aici lucrurile vor ieși la superlativ asta pentru că avem în spate expertiza părintelui Todorean și Caritas Eparhial. Arina Moș, director executiv, DAS Oradea