Anul nou calendaristic, sărbătoarea Sf. Vasile cel Mare, a tăierii împrejur a Domnului și începutul Anului „Cardinal Iuliu Hossu” la nivel național.

Urare de început de an a Păstorului Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu:
– „Acest an să fie un nou început pentru viața noastră în primul rând, să fie un nou început împreună cu Domnul, sub ocrotirea Maicii Sfinte, ocrotiți de Sfântul Iosif, ocrotitorul și patronul acestei Episcopii, și mângâiați, păziți de privirea blândă a Fericitului cardinal Iuliu Hossu!”

Miercuri, 1 ianuarie 2025 – de Anul Nou, în sărbătoarea Tăierii împrejur a Domnului nostru Isus Cristos și a Sfântului Vasile cel Mare, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca, unde a fost primit de pr. capelan Ioan Pop și de Maica Andreea Axenie, Superioara provincială, împreună cu Surorile Baziliene din România. Au concelebrat Sfânta Liturghie, împreună cu Ierarhul, pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, pr. Ioan Pop, capelanul mănăstirii și doi preoți din Eparhia de Cluj-Gherla veniți de departe: pr. Alin Cîndea, preot misionar la Paris, și pr. Marius Cîmpean, misionar la București.

În prima zi din noul an, rânduiala Bisericii prevede celebrarea Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare. Răspunsurile liturgice și frumoase colinde la momentul Sf. Împărtășanii le-au oferit Surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare. Această sărbătoare a fost ocazia ca Preasfinția Sa Claudiu să adreseze tuturor credincioșilor Eparhiei, preoților, persoanelor consacrate, primul său cuvânt de învățătură din 2025. A spus: „Suntem într-un moment mare, în care știm că se îmbină multe sărbători: suntem la început de an, e un an cu totul special, fiindcă este un an dedicat Cardinalului Iuliu Hossu. Este pentru prima dată când îl celebrăm pe Cardinalul Iuliu Hossu, nu doar în Biserica noastră, ci e o celebrare la nivel național, este un An național Cardinal Iuliu Hossu.”

A enumerat și celelalte semnificații ale acestei zile: sărbătoarea Marelui Vasile și cea a Tăierii împrejur a Domnului – iar toate aceste motive fac din această zi, a arătat Ierarhul, „o sărbătoare a fiecăruia dintre noi”. A continuat: „Și felul în care Biserica a dispus toate aceste sărbători la început de an, ne invită să vedem în ce fel viața noastră, anul care a trecut, anul care începe, se încadrează în planul lui Dumnezeu.” A amintit de acea privire retrospectivă pe care fiecare o face la cumpăna dintre ani – cu toate „lucrurile frumoase, cele triste care au trecut”, pe care, Preasfinția Sa Claudiu a invitat credincioșii să le pună în mâna lui Dumnezeu, pentru că „nimic nu se întâmplă fără voința lui Dumnezeu sau fără permisiunea Lui. Și atunci, înțelegem că tot ce se întâmplă în viața noastră are legătură cu planul Lui. Un an nou începe și atunci când un an începe avem multă speranță și ne așteptăm să fie un an mai bun. Și facem bine. În Biserica Catolică, acest an care începe este dedicat tocmai speranței, este un an jubiliar declarat de către Papa Francisc, și, speranța este pusă sub acest titlu: speranța nu dezamăgește niciodată.”

A pus întrebarea: „Oare cum nu dezamăgește niciodată speranța, atunci când noi ne simțim dezamăgiți?” Și a invitat la aprofundarea acestei interogații: „Noi ne facem planuri, facem Domnului cereri, îi adresăm rugăciuni și câteodată lucrurile nu merg așa cum noi am cerut, nu merg așa cum planurile noastre s-au pus în fața Domnului.” Și, a oferit răspunsul: „Suntem chemați să redescoperim speranța, nu în formă umană. Nu în sensul «sper să…», ci în felul în care Dumnezeu o lasă, o speranță matură, care se construiește zi de zi și care ne învață de-a lungul timpului că, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața noastră, Dumnezeu nu ne abandonează niciodată.”

S-a oprit la viața Familiei Sfinte, o viață sub semnul speranței și a oferit modelul de speranță – model prin excelență – al Preasfintei Fecioare Maria. Din viața Sfintei Familii așa cum e relatată în Evanghelii, din exemplul Maicii Sfinte, care „păstra toate în inima sa” (Lc 2,57) – se poate observa, înțelege, că Dumnezeu nu ne părăsește iar speranța creștină este „o speranță care se construiește în timp”. Cu această meditație încurajatoare, perspectivă asupra vieții umane în lumina credinței, Preasfinția Sa Claudiu a anunțat că a transmis, la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla, o scrisoare pastorală pentru începutul Anului „Cardinal Iuliu Hossu” la nivel național – și a dat citire acestei scrisori, publicată în noaptea de Anul Nou și pe mijloacele de comunicare online (v. aici).

La încheierea Sfintei Jertfe Liturgice, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit Maicii Andreea, surorilor, preoților prezenți și credincioșilor care au ales să fie – ca o adevărată familie a Bisericii – în această zi „împreună, în casa Surorilor Baziliene”. A mulțumit în mod special surorilor pentru „toate rugăciunile pe care le ridică la Domnul pentru toți credincioșii”. Ierarhul a adresat tuturor o urare de început de an: „Acest an să fie un nou început pentru viața noastră în primul rând, să fie un nou început împreună cu Domnul, sub ocrotirea Maicii Sfinte, ocrotiți de Sfântul Iosif, ocrotitorul și patronul acestei Episcopii și mângâiați, păziți de privirea blândă a Fericitului cardinal Iuliu Hossu! Să ne rugăm să fie cu adevărat un an plin de har pentru noi, pentru familiile noastre, pentru țara noastră și pentru lumea în care trăim!”

Și pr. capelan Ioan Pop, în calitate de gazdă a rostit un cuvânt de gratitudine, mulțumind Preasfinției Sale Claudiu pentru comuniune „în numele cuvioaselor surori, a Maicii Andreea, a credincioșilor dragi care ne însoțesc aici, în comunitatea de la Mănăstirea Sfânta Macrina. Și, așa cum, aseară, la Liturghia de la cumpăna dintre ani ne-am propus să fim mai atenți în ceea ce privește relația noastră cu Dumnezeu și a noastră unul cu celălalt, și, să încercăm să oferim binecuvântare – așa cum se obișnuiește în familie, ca părinții să binecuvânteze copiii”, a adresat Preasfinției Sale urarea: „Și noi, în comunitate, dorim să vă oferim binecuvântarea noastră, dar mai cu seamă dorim ca Bunul Dumnezeu să vă ofere binecuvântarea Sa și acele haruri de care aveți nevoie să ne fiți Păstor bun, așa cum o faceți de fiecare dată”. A adăugat: „Mulțumim lui Dumnezeu pentru fiecare clipă a vieții, dar mai cu seamă pentru această primă zi a anului în care de fiecare dată ne regăsim cu bucurie”.

La final, corul surorilor baziliene a intonat un plin de speranță „La mulți ani!”, împreună cu toți cei de față. În momentul de comuniune ce a urmat celebrării Sfintei Jertfe Liturgice au fost adresate urări, cu bucurie, la celebrarea zilei onomastice, pr. Vasile Tofană, Vicarul general al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Galerie imagini
Video