În zilele tragice din august 2018, când Palatul Episcopal fusese aproape distrus de un incendiu, Preasfinția Sa, Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, mărturisea cu durere, printre altele:
”Îl rog pe bunul Dumnezeu sa ne ajute să nu îngenunchem și să mergem înainte, să îl putem recostrui. Va fi un efort extraordinar de greu, dar am văzut enorm de multă disponibilitate. Din partea orădenilor înainte de toate, din partea întregii țări, am văzut disponibilitate din partea episcopilor nostri. Am văzut multă disponibilitate din partea episcopilor ortodocsi, ne-a sunat inclusiv Patriarhul, din partea evreilor, a reformatilor, a neoprotestanților. Am înțeles bine că de fapt acest edificiu este al Oradiei, al nostru, al tuturor, nu este numai al greco-catolicilor.”
Vineri, 25 martie 2022, de sărbătoarea Bunei Vestiri, porțile Palatului Episcopal Greco-Catolic se deschid pentru orădeni. Chiar dacă după incendiul care a devastat edificiul în 25 august 2018 interiorul Palatului este încă în suferință, Episcopia Greco-Catolică dorește să inițieze o serie de evenimente culturale în fiecare dată de 25 a lunilor care urmează. Ciclul manifestărilor se va încheia în 25 august cu un concert caritabil.
Vom avea în acest lung interval posibilitatea să achiziționăm fragmente din vitraliul care s-a distrus și care lumina edificiul în foaierul de marmură (25 martie), flori în culorile decorațiunilor din palat (de Florii și-n toată Săptămâna Mare), cărți, lucrări de artă având ca tematică Palatul. Toate aceste evenimente au loc pentru a ne familiariza cu acest loc de a cărui prezență am fost văduviți în ultimii ani, pentru a ne asuma cât de grea este refacerea lui și cât de mult mai este până la finalizarea lucrărilor. După cum se știe, edificiul este în administrarea Primăriei Oradea căreia îi datorăm salvarea edificiului simbol și toate lucrările de reconstrucție și restaurare de până acum.
Astfel, s-a realizat consolidarea structurii de rezistență, s-a refăcut acoperișul și au fost restaurate fațada exterioară și tâmplăria. Este montat iluminatul architectural care scoate în evidență frumusețea acestei clădiri emblematice pentru orădeni, esențială pentru Episcopia Greco-Catolică de Oradea.
Recunoscând că acest proces de reabilitare necesită timp și de implicare, vă invităm încă o dată în realitatea prezentă a acestei clădiri emblematice.
Donațiile primite ca urmare a acestor serii de evenimente vor fi folosite pentru continuarea lucrărilor de restaurare a interioarelor. Vă așteptăm!
Rodica Indig
Consilier cultural
Sursa: egco.ro