În Duminica a VI-a după Rusalii, a Vindecării slăbănogului din Capernaum, 19 iulie 2020, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj au fost celebrate două Sfinte Liturghii. Prima dintre acestea a fost celebrată începând cu ora 08.45 de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, fiind transmisă în direct de TVR3 și online de Radio Blaj TV, iar cea de-a doua a fost celebrată începând cu ora 10.00 de către Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, fiind transmisă în direct de Maria TV și online de Radio Blaj TV.

Discursul despre credință, importanța mijlocirii, credința înaintașilor noștri și vindecarea spirituală au fost principalele puncte din cuvântul de învățătură al Preasfinției Sale Claudiu.

Aspectul credinței pe care îl vedem în această duminică este reprezentat de importanța mijlocirii. Isus îl vindecă pe slăbănog datorită credinței celorlalți. Suntem datori să ne rugăm unii pentru alții, a continuat Episcopul Curiei. În acest fel crește Biserica, rugându-ne unii pentru alții. Merită să ne gândim astăzi și la înaintașii noștri care ne-au purtat în rugăciune. Datorită credinței lor ne aflăm astăzi în Biserică.

De asemenea, Preasfinția Sa a subliniat faptul că este foarte importantă vindecarea fizică, dar în Evanghelia de astăzi vedem că există o vindecare mult mai importantă: vindecarea spirituală pe care o primim prin iertarea păcatelor. Oricât de păcătoși am fi putem să cerem iertare lui Dumnezeu în scaunul de Spovadă. Prin credința Bisericii și prin puterea Spiritului Sfânt putem și noi să auzim de la Isus „Îndrăzneşte, fiule! Iertate sunt păcatele tale!”.

Curajul de a privi spre ceruri, uimirea lui Isus în fața credinței celor care l-au adus pe slăbănog și iertarea păcatelor au fost punctele principale subliniate de Preasfinția Sa Cristian.

Episcopul Auxiliar a amintit despre oamenii comozi și leneși, acei „căldicei” amintiți în Cartea Apocalipsei. În ochii Mântuitorului nu sunt plăcuți cei care așteaptă ca totul să li se întâmple într-o logică automatică.

Isus rămâne uimit și fascinat de credința celor care îl aduc pe slăbănog în fața Sa și îi spune slăbănogului: „Îndrăzneşte, fiule!”. Datorită credinței lor îl vindecă pe slăbănog. Îl vindecă într-un mod complet: „Iertate sunt păcatele tale!”.

Paradoxal, atunci ca și acum, a continuat Preasfințitul Cristian, minunile lui Dumnezeu nu doar că provoacă neîncredere și prudență, ci pentru unii înseamnă chiar blasfemie. Doar oamenii simplii au înțeles minunea pe care Isus a săvârșit-o sub ochii lor: același fapt pentru unii a însemnat minune, iar pentru alții blasfemie.

Îndemnul Preasfinției Sale este să învățăm din acea compasiune a prietenilor slăbănogului, să avem speranță și să fim alături de frații noștri în suferință.

Biroul Arhieparhial de Presă